Μεγάλη εκδήλωση την Κυριακή στο Λονδίνο για το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού

Κίνηση για την Ψήφο στο Εξωτερικό
Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μία μεγάλη εκδήλωση με εκπροσώπους ελληνικών κομμάτων λαμβάνει χώρα αυτή την Κυριακή στο UCL, με θέμα «Ψήφος Ελλήνων στο Εξωτερικό: Παραχώρηση ή Δικαίωμα;». Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη συγκέντρωση Ελλήνων του Εξωτερικού με θέμα τα εκλογικά τους δικαιώματα στο Λονδίνο, και θα πραγματευθεί το πολιτικό ερώτημα ως προς το αν η συμμετοχή εκλογέων από το εξωτερικό στις εκλογές πρόκειται για μία παραχώρηση προς αυτούς, όπως πολλοί υποστηρίζουν. ή αναφαίρετό τους δικαίωμα, όπως υποδεικνύει το Σύνταγμα.
Στο πάνελ των ομιλητών θα συμμετέχουν οι:

⦁ Θοδωρής Καλαμπόκης, Υπ. Ευρωβουλευτής ΝΔ
⦁ Νίκος Ανδρουλάκης, Ευρωβουλευτής Ελιάς – Υπ. Ευρωβουλευτής Κιν.Αλ.
⦁ Κλεοπάτρα Σιδηροπούλου, Υπ. Ευρωβουλευτής με Το Ποτάμι
⦁ Δημοσθένης Δαββέτας, Υπ. Ευρωβουλευτής ΕΚ
⦁ Νίκος Σκηνίτης, Συντονιστής Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού για το Η.Β.

ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει και ο Πρέσβης της Ελλάδος στο Η.Β., κ. Δημήτριος Καραμήτσος-Τζιράς.

Η εκδήλωση είναι η πρώτη της νεοσυσταθείσας «Κίνησης για την Ψήφο στο Εξωτερικό», σκοπός της οποίας είναι η διασφάλιση της άσκησης των πολιτικών δικαιωμάτων των Ελλήνων που βρίσκονται εκτός Επικρατείας, και η ενημέρωση και η συζήτηση για το θέμα αυτό.

Στο τέλος της εκδήλωσης, οι διοργανωτές θα βοηθήσουν τους παριστάμενους να κάνουν τις αιτήσεις-δηλώσεις τους για να εγγραφούν στον εκλογικό κατάλογο της ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο για τις Ευρωεκλογές.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Κυριακή 7 Απριλίου στο UCL, Αίθουσα B304, Cruciform Building, WC1E 6BT στις 17:00. Στόχος των διοργανωτών είναι η εκδήλωση να στείλει στην Ελλάδα ένα μήνυμα: ότι οι Έλληνες στο εξωτερικό συνεχίζουν να ενδιαφέρονται ενεργά για τα κοινά της πατρίδας τους.

 

Σε σχετικό ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για το θέμα η Κίνηση για την Ψήφο στο Εξωτερικό αναφέρει:

Ευρωεκλογές: Παράταση της προθεσμίας εγγραφής των Ελλήνων της Ε.Ε ζητά η «Κίνηση για την Ψήφο στο Εξωτερικό»

Παράταση της προθεσμίας κατάθεσης αίτησης-δήλωσης εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους των ελληνικών προξενείων που βρίσκονται σε κράτη-μέλη της Ε.Ε. ζητά με ανοιχτή επιστολή της στους Υπουργούς κ. Χαρίτση και Κατρούγκαλο ζητά σήμερα η «Κίνηση για την Ψήφο στο Εξωτερικό».

Η επιστολή αναφέρει:

«Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Η πόλωση ανάμεσα στις φωνές που επιθυμούν ταχύτερη πρόοδο της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης και σε αυτές που επιθυμούν ακύρωση της και χαλάρωση των δεσμών των κρατών, εντείνεται.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε κομβικό σημείο σε αυτή τη διαμάχη, καθώς οι πολιτικο-οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας τα τελευταία 10 χρόνια επηρέασαν καθοριστικά τη συζήτηση για το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Γι’ αυτούς τους λόγους, είναι απαραίτητη η όσο το δυνατόν μαζικότερη συμμετοχή στις κάλπες των Ευρωεκλογών. Όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες, και οι Έλληνες, πρέπει να λάβουν θέση για το ποιά Ευρώπη επιθυμούν. Ταυτόχρονα, οι Έλληνες που ζουν σε χώρες της Ε.Ε. επιθυμούν περισσότερο από ποτέ να συμμετάσχουν στις εκλογές και να εκφραστούν πολιτικά μέσα από την κάλπη της δικής τους πατρίδας.

Πρόσφατα προχωρήσατε σε τρεις παρεμβάσεις σε αυτή την κατεύθυνση: α) ανοίξατε την αρχικά κλειστή διαδικασία εγγραφών των Ελλήνων του Η.Β. στους εκλογικούς καταλόγους, β) επιτρέψατε την ευκολότερη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους μέσω ταχυδρόμησης της αίτησης ή κατάθεσης δι’ αντιπροσώπου και γ) παρατείνατε τη διορία εγγραφής για τους εκλογικούς καταλόγους των προξενείων άλλων χωρών, έστω και για μία εβδομάδα.

Σας προτείνουμε να προχωρήσετε τώρα σε μία τέταρτη παρέμβαση, ζωτικής σημασίας για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των Ελλήνων πολιτών στις Ευρωεκλογές.

Δεδομένου ότι:

⦁ Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι 10 Απριλίου για το προξενείο του Η.Β. και σήμερα, 5 Απριλίου για τα προξενεία των υπολοίπων χωρών,
⦁ Μεσολαβούν ακόμη 7 εβδομάδες μέχρι τη διεξαγωγή των Ευρωεκλογών,
⦁ Πλησιάζει το Πάσχα, κατά το οποίο θα επιστρέψουν πολλοί Έλληνες στην Ελλάδα και θα μπορούν να καταθέσουν τις αιτήσεις τους πολύ ευκολότερα στα ΚΕΠ από ότι τώρα στα προξενεία, των οποίων τα ωράρια είναι περιορισμένα,
⦁ Απαιτείται περισσότερος χρόνος για να ενημερωθούν πλήρως οι πολίτες και να ολοκληρώσουν/προχωρήσουν στις αιτήσεις τους,
⦁ Δεν υπάρχει κανένα πολύπλοκο τεχνικό ή νομικό ζήτημα που να απαιτεί να λήξει η διορία εγγραφών τόσο νωρίτερα από τις Ευρωεκλογές,

σας προτείνουμε την εναρμόνιση της διορίας κατάθεσης της αίτησης-δήλωσης για όλες τις χώρες, και την παράταση της τουλάχιστον μέχρι και τις 30 Απριλίου (Τρίτη του Πάσχα).

Με τιμή,

Ο Επικεφαλής                                         Ο Γεν. Γραμματέας

Μιχάλης Κ. Ντιναλέξης                         Γιώργος Αζαρίας»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.