Μαθητής στην επαρχία

Γράφει ο Γιώργος Τσουμάνης

Ονομάζομαι Γιώργος Τσουμάνης. Είμαι 17 χρονών και τον Σεπτέμβριο ξεκινάει η πιο δύσκολη περίοδος για έναν μαθητή. Ξεκινάω την Γ΄ Λυκείου και σε εννιά μήνες από τότε σαν μαθητής θα δώσω κι εγώ την μάχη των Παννεληνίων για την είσοδο μου στο Πανεπιστήμιο. Όμως εγώ όπως και πολλά άλλα παιδιά ανά την Ελλάδα έχω να αντιμετωπίσω ένα μεγάλο πρόβλημα. Το πρόβλημα αυτό δεν είναι άλλο από την μετακίνηση. Θα σας εξηγήσω αμέσως τι εννοώ.

Κατοικώ σε ένα χωριό των Ιωαννίνων. Δυστυχώς ακόμα και το ίδιο το σχολείο μου είναι εκτός του χωριού μου. Και κάθε μέρα είτε με κακοκαιρία είτε με λιακάδα πρωί και μεσημέρι χρειάζεται να περπατήσω περίπου 15 λεπτά. Η δυσκολία όμως δεν σταματάει εκεί. Ένας μαθητής όμως χρειάζεται και τουλάχιστον ένα πτυχίο μίας ξένης γλώσσας. Έτσι οι μετακινήσεις στην πόλη των Ιωαννίνων γίνονται υποχρεωτικές και όχι μόνο για διασκέδαση με την παρέα μου. Όσο περνούν τα χρόνια όμως και οι τάξεις ανεβαίνουν η δυσκολία των μαθημάτων αυξάνεται. Εμείς οι μαθητές χρειαζόμαστε περισσότερη βοήθεια. Έτσι οι περισσότεροι από εμάς οδηγούμαστε στα φροντιστήρια. Οι ώρες και οι μέρες μετακινήσεώς μας στα Γιάννενα πληθύνονται. Η μετακίνηση γίνεται πιο συχνή και συνεπώς πιο κουραστική.

Όμως στην μετακίνηση δεν υπάρχει μόνο η κούραση και η ταλαιπωρία. Είναι και κάτι ακόμα που πιστεύω είναι το χειρότερο. Αυτό δεν είναι άλλο πέρα από το κόστος. Πολλοί μετακινούνται με τα προσωπικά οχήματα των γονιών τους. Ίσως με συνδυασμό με κάποιες άλλες υποχρεώσεις το κόστος της μετακίνησης μειώνεται. Πολλοί μαθητές όμως δεν έχουν αυτή την δυνατότητα κι έτσι έχουν να πληρώσουν ίσως και καθημερινά τα εισιτήρια του λεωφορείου. Ευτυχώς όμως ο Δήμος Ζίτσας όπως και πολλοί δήμοι ανά την Ελλάδα σε συνεννόηση με το ΚΤΕΛ της περιοχής βοηθά στην ελάττωση του κόστους των μαθητών.

Ως ανακεφαλαίωση όσων είπα όλοι καταλαβαίνουμε πως οι μαθητές της επαρχίας έχουν περισσότερα από τα τυπικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές των πόλεων. Οι ταλαιπωρίες είναι πολλές αλλά η λύση δεν βρίσκεται ούτε στα γραφεία του δήμου ούτε κάπου αλλού. Η μόνη λύση σε όλα αυτά τα προβλήματα είναι η θέληση και η προσπάθεια που καταβάλλει ο κάθε μαθητής. Έχω να προτείνω σε όλους τους μαθητές να αγωνιστούν για τους στόχους τους. Να ευχηθώ σε όλους καλή δύναμη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.