Μαθήματα Πολιτικής Επιστήμης από τον Πλάτωνα
Γράφει ο Σεραφείμ Νικολάου, Πολιτικός Επιστήμονας
Ο μεγάλος φιλόσοφος Πλάτων έχει διατυπώσει ότι η πολιτική είναι η σύνθεση των διαφορών. Η πολιτική ξεκινά με την αναγνώριση και κατανόηση των διαφορών των ανθρωπίνων χαρακτήρων. Η αποδοχή της ρευστότητας της πραγματικότητας είναι το πρώτο βήμα για να αναγνωρίσει κανείς αυτόν που κάνει πολιτική.
Για παράδειγμα, ο νόμος προβλέπει σήμερα την έννοια της διακριτικής ευχέρειας, για να δείξει αυτήν ακριβώς την ρευστότητα της πραγματικότητας και να προσαρμόσει έτσι τη διοίκηση στις ανάγκες των πολιτών και την ιδιαιτερότητα της κάθε περίστασης .Γιατί είναι σημαντική η πολιτική;
Γιατί λόγω της έλλειψης πολλών αναγκών των ανθρώπων και λόγω της απουσίας ενός «θείου δαίμονα» που να μας λέει τι να κάνουμε χρειαζόμαστε την υπόδειξη της διευθυντικής τέχνης της πολιτικής για να πει τι να κάνουμε ανά πάσα στιγμή.
Τα ανθρώπινα ποτέ δεν ησυχάζουν, τίποτα δεν είναι οριστικό και απόλυτο. Την ανομοιότητα της κοινωνίας δεν μπορεί να τη διαχειριστεί ο νόμος, ένα χαρτί άτεγκτο, για αυτό χρειαζόμαστε πολιτικούς με κριτική δύναμη , με μέτρο στις αποφάσεις και τις ενέργειες τους , που δεν θα προσαρμόζονται τυφλά στο νόμο αλλά θα προσαρμόζονται και θα παίρνουν αποφάσεις με έμφαση κυρίως στις ανάγκες της ατομικής περίστασης.
Σκοπός της δημόσιας οργάνωσης εν κατακλείδι, δεν θα πρέπει να είναι η ενδυνάμωση της ίδιας αλλά η μορφωτική, η κοινωνικοοικονομική και ψυχολογική ενδυνάμωση των πολιτών, δηλαδή η παραγωγή αυτόνομων πολιτών στην υπηρεσία των οποίων θα τεθεί η ίδια η δημόσια οργάνωση ως δικό τους εργαλείο.