Μαρτυρία Χριστού στο Ανατολικό Κονγκό

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΑΣ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΚΟΝΓΚΟ

Συνήθως αν θέλει κανείς να γνωρίσει καλά την Αφρική, έρχεται να ζήσει εδώ για ένα μήνα ή και περισσότερο, όταν μπορεί. Διαφορετικά θα λέγαμε ότι είναι σαν να μιλάει κανείς π.χ για την κόλαση, όμως μία ή δύο μέρες στην κόλαση ( ό μη γένοιτο), ξεπερνά όλα τα βιβλία για τα οποία μπορεί κανείς να γράψει περί της κολάσεως. Όταν κάποιος ζει στο σκοτάδι όλη τη νύχτα, η απλά με ένα κερί αναμμένο ή με ένα φακό, και εκεί όπου υπάρχει ρεύμα, υπάρχουν συνέχεια ασταμάτητες διακοπές. Ομοίως, το ίντερνετ αδύναμο, όπου ακόμη και για να αναρτήσεις ένα βίντεο περνάς ατελείωτες ώρες, περιμένοντας για να το ανεβάσεις. Όταν τα κουνούπια τσιμπάνε οποιαδήποτε στιγμή, ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας, και μεταδίδουν ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της ελονοσίας που δεν έχει ποτέ μέχρι τώρα εμβόλιο, παρόλο που η μαλάρια-ελονοσία είναι υπεύθυνη θανάτου εκατοντάδων παιδιών κάθε μέρα ! Εδώ όπου όλα είναι πανάκριβα και για να ταΐσεις και για να ντύσεις ορφανά και εγκαταλελειμμένα παιδιά, η Εκκλησία μας δίνει τη μαρτυρία Της .

Η κύρια αιτία αυτής της άθλιας κατάστασης των χωρών της Αφρικής είναι ότι οι μεγάλες δυνάμεις που εκμεταλλεύονται το αφρικανικό έδαφος δεν αφήνουν την Αφρική να εξελιχθεί, να πετάξει. Τώρα που μιλάμε, υπάρχουν συγκρούσεις μεταξύ του τακτικού στρατού και των ένοπλων ομάδων σε κοντινά χωριά μας. Οι άνθρωποι φεύγουν και έρχονται προς το κέντρο. Δεν μπορούν ούτε να σπείρουν ούτε να θερίσουν αυτοί οι άνθρωποι. Και αυτό συνέχεια όλο το έτος, πηγαινοέρχονται όποιοι δεν έπεσαν από μαχαίρι ή όπλο ή ασθένεια ή πείνα. Και στη δυστυχία τους αυτή δεν μπορούν να σπουδάζουν τα παιδιά τους. Ζουν μαζεμένοι σε στρατόπεδα, πλήθη ανθρώπων, σε επισφάλεια, σε ανασφάλεια και σε απάνθρωπες συνθήκες, εκτεθειμένοι σε όλες τις μολυσματικές και μεταδοτικές ασθένειες. Ποιος υποστηρίζει αυτές τις ένοπλες ομάδες που είναι και η ρίζα αυτής της ανασφάλειας στο Ανατολικό Κονγκό; Ποιος τους παρέχει όπλα για να λεηλατήσουν και να σκοτώσουν τον άμαχο πληθυσμό; Και αυτό εδώ και πολλά χρόνια εν γνώσει ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας. Υπάρχει επίσης ένα άλλο πραγματικό και πολύ εκπληκτικό φαινόμενο που μπορεί να παρατηρήσει κανείς στην Αφρική. Θα βρείτε κάποιον με 6- 7 παιδιά. Δεν έχει ούτε τα μέσα να τα ταΐσει ούτε τη δυνατότητα να τα στείλει στο σχολείο. Και πολλά παιδιά γίνονται κακοποιοί και εγκληματίες, εγκαταλελειμμένοι τελείως στην τύχη τους, άλλα από αυτά γίνονται παιδιά στρατιώτες και παίρνουν όπλα ενάντια στην ίδια τους την χώρα!

 

Η τοπική μας Εκκλησία έχει ανάγκη να βρει βοήθεια και στήριξη για αυτά τα παιδιά, τουλάχιστον για αυτά που έχει αναλάβει μέχρι τώρα. Οι ανάγκες μας είναι πολλές και επιτακτικές και αφορούν τη λειτουργία του Ιεραποστολικού μας Κλιμακίου. Χρειαζόμαστε βοήθεια για τα φτωχά και πεινασμένα παιδιά. Για τα άρρωστα και εξασθενημένα παιδάκια, για όσα υποφέρουν από υποσιτισμό, όσα έμειναν ορφανά από τον εμφύλιο πόλεμο και για τα ευάλωτα και άπορα παιδιά που αδυνατούν να πληρώσουν τα δίδακτρα για έστω τη πρωτοβάθμια εκπαίδευση τους. Αντιμετωπίζουμε πυκνά το γεγονός της συχνής νοσηλείας των παιδιών σε νοσοκομείο….. Εάν είχαμε περισσότερα μέσα, θα είχαμε αναλάβει πολύ περισσότερα παιδιά, από όσα έχουμε αναλάβει μέχρι τώρα, να μην πεθαίνουν από την πείνα τους, να μην κοιμούνται στους δρόμους.

Τα παιδιά αυτά είναι το μέλλον της χώρας, της κοινωνίας και της Εκκλησίας. Να μπορούσαμε να τα ταΐζουμε, φτιάχνοντας για αυτά και ένα ορφανοτροφείο, σχολεία και έτσι θα τα διατηρούσαμε στη σωστή οδό. Και η οδός αυτή είναι ο Χριστός. Πολλοί από τους Αφρικανούς που προσπαθούν να εγκαταλείψουν παράνομα τις αφρικανικές χώρες τους, για τις δυτικές χώρες, τους βλέπουμε και ακούμε κάθε μέρα να πεθαίνουν και να πνίγονται στα νερά, στην προσπάθειά τους να φτάσουν λαθραία στην Ευρώπη. Αλλά ποιος οργανισμός σκέφτεται να τους βοηθήσει να βελτιώσουν την κατάσταση διαβίωσής τους στη χώρα τους, ώστε να μπορούν να ζήσουν στις χώρες τους με ασφάλεια;

Η κατάσταση αυτή που βλέπετε στα βίντεο ή και στα ντοκιμαντέρ είναι λιγότερη από την πραγματική και ολοκληρωτική που επικρατεί στην Αφρική. Εδώ στο Κονγκό γενικά οι άνθρωποι ασχολούνται με εμπόριο, αγοράζουν διάφορα από διπλανές χώρες και τα πουλάνε εδώ ( τσιμέντα, ενδύματα, τρόφιμα, ….), άλλοι με τη καλλιέργεια (χωρίς τρακτέρ, διότι δεν μπορούν να τα βρουν).

Οι υπάλληλοι του κράτους δεν πληρώνονται σχεδόν ποτέ, οι γονείς πληρώνουν σχεδόν μόνοι τους δασκάλους για τα παιδιά τους στα σχολεία. Οι αντάρτες παντού. Δηλαδή απουσία Κράτους… Λένε Δημοκρατία, αλλά στην ουσία είναι άγρια δικτατορία. Υπάρχουν χώρες στην Αφρική που έχουν χρυσό, διαμάντια, αλλά οι πολίτες τους δεν τα βλέπουν, πάνε Ευρώπη και Αμερική. Οι χώρες που δεν έχουν αυτόν τον πλούτο ζουν ειρηνικά.

Στα μέρη μας όλες τις ζώνες αυτές που έχουν τα ορυχεία αυτά κατέχονται από αντάρτες, για ποιους εργάζονται;; Γιατί η κυβέρνηση δεν τους κατανικά; Έχει όλα τα όπλα, τα οποία τα βγάζει μόνον όταν διαμαρτύρεται ο απλός κόσμος και κάνει πορείες στους δρόμους και διαμαρτύρεται, τότε τα βγάζουν και σκοτώνουν τους πολίτες τους. Και επιπλέον εδώ υπάρχουν τα μέταλλα αυτά σε πρώτες ύλες. Οι βιομηχανίες διυλιστηρίων βρίσκονται στην Ευρώπη. Και έπειτα από εκεί οι Αφρικανοί θα τα εισαγάγουν στις χώρες τους σε μια εκλεπτυσμένη μορφή και θα τα αγοράσουν τριπλάσια από ό, τι θα τα είχαν αγοράσει στη χώρα τους εάν είχανε επί τόπου βιομηχανίες διύλισης και Βιομηχανίες επεξεργασίας στις χώρες τους!

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν στρατεύματα πολλά εδώ και πληρώνονται από τα πλούτη της χώρας, βάση συμφωνιών τους, και δίπλα τους σκοτώνεται καθημερινά ο κόσμος, εκτοπίζονται πληθυσμοί, βιάζονται γυναίκες και αρπάζονται άνδρες και δεν επεμβαίνει ο OHE. Οι κυβερνήσεις αυτές είναι βαλμένες για τα συμφέροντα των μεγάλων κρατών της Ευρώπης και της Αμερικής. Εκεί πάει όλος ο πλούτος και ό τι απομένει τα παίρνουν οι κυβερνώντες. Άλλον αρχηγό κράτους ψηφίζει ο λαός και άλλος εκλέγεται…

Και όταν ένας από τους αρχηγούς αυτών των κρατών σηκώσει το κεφάλι, τον ανατρέπουν με όλους τους θεμιτούς και αθέμιτους τρόπους. Ο κόσμος έχει κουραστεί διότι υποφέρει κυριολεκτικά. Πεθαίνουν εκατοντάδες άνθρωποί κάθε μέρα στα νοσοκομεία από ελλείψεις φαρμάκων, καταλλήλων μηχανημάτων, σκάνερ, κλπ. Αυτά αν τα δημοσιεύσεις με τρόπο να το καταλάβουν σε συλλαμβάνουν και σε στέλνουν φυλακή ή σε σκοτώνουν. Και εδώ φυλακή σημαίνει θάνατος, διότι ούτε επισκέψεις πολύ δέχονται εκεί. Σε ένα δωμάτιο που ούτε 5 άτομα χωράνε, θα βρεις 20-30 φυλακισμένους. Σε μια φυλακή που έχει προοριστεί για 200 άτομα, βρίσκεις 1000 φυλακισμένους, χωρίς φαγητό, ό τι φαγητό φέρνεις για φυλακισμένο, αν δεν καταφέρεις να του το δώσεις εσύ ο ίδιος στο χέρι, το τρώνε οι φύλακες! Όλοι οι φυλακισμένοι έχουν μείνει σκέτο κόκκαλα, σκελετοί.

Πολλές φορές πηγαίνουμε με ομάδα παιδιών της ενορίας μας στις φυλακές για επισκέψεις, για να δίνουμε τα προς το ζην στους φυλακισμένους. Μου επιτρέπουν να μπω και να τους επισκεφτώ στο σωφρονιστικό αυτό οίκο, όπως το αποκαλούν, αλλά με αυστηρή προειδοποίηση να μην δημοσιευθεί τίποτα για τις συνθήκες τους, αφού είναι εις βάρους του κράτους, ούτε να φωτογραφίσουμε τίποτα από κει μέσα. Άλλοι έχουν μπει σε φυλακή χωρίς να έχουν δικαστεί ποτέ, και περιμένουν 5-6 χρόνια την δίκη τους!!!!!! Μεταξύ των φυλακισμένων, όποιος έχει κάποιες δυνάμεις περισσότερο, αρπάζει τα του άλλου σύνοικου για να φάει ή να φορέσει ή αν είναι σαπούνι για να πλένει και να πλυθεί. Το πρόβλημά τους είναι η πείνα και οι ασθένειες. Τακτικά πηγαίνουμε και τους ενισχύουμε.
Κάθε φορά που πηγαίνω, λέω μέσα μου αυτή την προσευχή :

«Χριστέ μου, Εσύ που έσπασες τα δεσμά του τάφου, μέσω των δωρητών και ευεργετών της τοπικής μας Εκκλησίας, μας επιτρέπεις να σε επισκεφτούμε Εσένα στη φυλακή, καθώς το ζήτησες. Ευλόγησε λοιπόν αυτούς τους καλούς ανθρώπους που μας στηρίζουν στην ιεραποστολή με τον οβολό τους, από το υστέρημά τους, το αναγκαίο τους, και συγχώρησε αυτούς τους φυλακισμένους που τόσο υποφέρουν απάνθρωπα. Ο κάθε άνθρωπος από μας θα μπορούσε να βρεθεί στη θέση αυτή, όπου βρίσκονται και αυτοί οι δέσμιοι . Δείξε τους το έλεος Σου».

Σε μερικές φυλακές δεν υπάρχουν καν παράθυρα στα κελιά και αρκετοί πεθαίνουν από ασφυξία. Άρρωστοι με πυρετό και με τόσα άλλα να μην έχουν φάρμακα, κανείς δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτούς, δεν έχουν μέσο να επικοινωνούν με τους δικούς τους. Μπαίνω μέσα στο εσωτερικό της φυλακής, τρεις-τέσσερις πόρτες πολύ μικρές από μέσα οδηγούν σε ένα ανοικτό χώρο όπου, μπορούν να βγαίνουν οι φυλακισμένοι από τα κελιά τους και να μαζεύονται πυκνά στο χώρο αυτό για να παίρνουν ό τι τους φέρνουμε. Άλλοι δεν μπορούν να περπατάνε από εξάντληση και από τις πληγές τους, οπότε πηγαίνουμε προς το κελί τους. Το μόνο φαγητό που τους κάνουν αραιά και σε μικρή ποσότητα, όταν τους δίνουν φαγητό στη φυλακή, είναι ΜΟΝΟΝ φασόλια και καλαμπόκια μεμιγμένα (βραστά), όπως τα νερόβραστα της Μεγάλης Παρασκευής. Αυτά σε γενικές γραμμές για να τα ξέρουμε.

Ο Θεός του Ελέους και της Αγάπης να είναι πάντα μαζί μας και να μας ευλογεί.

Αμήν. Αρχιμ. Τιμόθεος Ntumba

Το προφίλ του στο FACEBOOK είναι το https://www.facebook.com/timotheos.ntumba.3

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.