Μαρία Κουρή: Η είσοδος και ανάδειξη των γυναικών σε ηγετικές θέσεις παραμένει πρόκληση

Η Μαρία (Μαίρη) Κουρή

– Αντιπεριφερειάρχης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Περιφ. Αττικής

– Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής, στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών

– Ιατρός-Ακτινοδιαγνώστης, Μεταπτυχιακές Σπουδές στη Δημόσια Διοίκηση, Master of Public Administration, με κατεύθυνση τη Γενική Διοίκηση, Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος

μιλά στον Μαρκόπουλο Χ. Θωμά

 

ΕΣΥ, ΩΣ ΑΤΟΜΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ – Μίλησε μας για σένα αγαπητή φίλη!

Γεννήθηκα, μεγάλωσα και κατοικώ στην Ηλιούπολη της Αττικής με καταγωγή από την Κέρκυρα. Προέρχομαι από μια παραδοσιακή ελληνική πολύτεκνη οικογένεια, όπου βρίσκεται πάντα πλάι μου και με στηρίζει σε κάθε βήμα μου. Είχα την τύχη να γνωρίσω το μεγαλύτερο δώρο της ζωής, αυτό της μητρότητας, όταν απέκτησα την κόρη μου η οποία είναι ο πιο σημαντικός άνθρωπος της ζωής μου.

Είμαι Ιατρός Ακτινοδιαγνώστης με εξειδίκευση στον καρκίνο του μαστού και έχω ενεργή συμμετοχή σε εθελοντικές δράσεις, σε φορείς και οργανώσεις όπου παρέχω τις Ιατρικές μου υπηρεσίες και προσφέρω ανιδιοτελώς σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες. Έχω συμμετάσχει σε ομιλίες της επιστημονικής κοινότητας και έχω δημοσιεύσει σε ελληνικό επιστημονικό και περιοδικό τύπο. Διατελώ Επιστημονικά Υπεύθυνη στην Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία, σε δυο κινητές Μονάδες Μαστογραφίας σε όλη την Ελλάδα. Είμαι επίσης Αντιπρόεδρος της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος, μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας, καθώς και πρώην Τακτικό Μέλος της επιτροπής CEMR και της Επιτροπής Υγείας της ΚΕΔΕ.

Την πρώτη μου επαφή με τη Δημόσια Διοίκηση την απέκτησα ολοκληρώνοντας τις μεταπτυχιακές μου σπουδες στο κλάδο αυτό. Η πολιτική μου σταδιοδρομία ξεκίνησε το 2014 με την εκλογή μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού ως Δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο Ηλιούπολης Νομού Αττικής, όπου ορίστηκα Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πρόεδρος ΔΕΠ και τον υπηρέτησα έως τον Αύγουστο του 2019. Το ίδιο έτος αποφάσισα να κάνω το επόμενο βήμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Β’ βαθμού θέτοντας υποψηφιότητα με την Παράταξη ¨Νέα Αρχή για την Αττική¨ με επικεφαλής τον Γιώργο Πατούλη, όπου εκλέχτηκα Περιφερειακή Σύμβουλος και ορίστηκα Αντιπεριφερειάρχης Ηλεκτρον. Διακυβέρνησης, θέση στην οποία υπηρετώ μέχρι και σήμερα.

ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ… – Θεωρείς ότι τα στερεότυπα ως προς τη συμμετοχή της σύγχρονης γυναίκας στα τοπικά, περιφερειακά, εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή, κέντρα λήψης αποφάσεων έχουν αρχίσει να υποχωρούν;

O ρόλος της γυναίκας στην σύγχρονη κοινωνία έχει αλλάξει και συνεχίζει να αλλάζει θετικά. Η σύγχρονη γυναίκα έχει πλέον αποδείξει ότι οι δυνατότητες της μπορούν να συμβάλλουν θετικά τόσο στην πολιτική όσο και στην οικονομία και για αυτό έχει καταφέρει να κατακτήσει περισσότερες ευκαιρίες σε σχέση με το παρελθόν. Ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον προσελκύει και διατηρεί τα ταλέντα, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, εθνικότητας, εκπαίδευσης, σεξουαλικού προσανατολισμού, θρησκευτικών πεποιθήσεων και άλλων διακρίσεων.

Αυτό όμως δε σημαίνει ότι τα στερεότυπα έχουν εξαλειφθεί πλήρως αφού πράγματι, ο χώρος της πολιτικής, είναι παραδοσιακά ένας ανδροκρατούμενος τομέας. Η είσοδος και ανάδειξη των γυναικών σε ηγετικές θέσεις παραμένει πρόκληση. Παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν όμως, με θετικό πρόσημο αισιοδοξία και προσπάθεια, πολλές γυναίκες τα καταφέρνουν και διαπρέπουν στους τομείς που δραστηριοποιούνται.

– Ποια συμβουλή θα έδινες στις γυναίκες που επιθυμούν να διεκδικήσουν ηγετικές θέσεις στην κοινωνία, το επιχειρείν, τα ΜΜΕ, την τοπική αυτοδιοίκηση και στην πολιτική;

Η συμβουλή μου σε κάθε γυναίκα της σύγχρονης κοινωνίας η οποία επιθυμεί να διεκδικεί ηγετικές θέσεις είναι να το επιχειρήσει με τόλμη, αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση. Απαραίτητη προϋπόθεση για να ανταποκριθεί σε έναν ηγετικό ρόλο θέτοντας το προσωπικό της αποτύπωμα είναι ο δυναμισμός της, η άρτια τεχνογνωσία της, η ικανότητα λήψης αποφάσεων, η ευελιξία της και η ισχυρή της προσωπικότητα. Θα της πρότεινα να κινηθεί σε ένα πλαίσιο που θα ορίσει ένα σύνολο αμοιβαία ενισχυόμενων στόχων που με μεθοδικότητα ,με υψηλό αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος θα πάρει αποφάσεις για την ανάπτυξη και το κοινωνικό όφελος.

ΝΕΕΣ/ΝΕΟΙ… – Κοιτάς στα μάτια μια φιλη, έναν φιλο… μια μεση νεολαία Ελληνίδα/έναν μέσο νεολαίο Έλληνα… τι τους λες; Τι τους προτείνεις; Τι προσπαθείς να τους περάσεις ως νεανική, έμπειρη και δημιουργική περσόνα που είσαι;

Η θετική σκέψη είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στη ζωή μας. Πρέπει να θέτουμε στόχους και να έχουμε φιλοδοξίες τις οποίες προσπαθούμε να υλοποιήσουμε. Σε όποια κατάσταση και αν βρισκόμαστε, ότι και αν αντιμετωπίζουμε πρέπει να προσπαθούμε να βρίσκουμε τρόπους να νιώθουμε αισιόδοξοι. Να βλέπουμε τις προκλήσεις ως ευκαιρίες για αναδιοργάνωση και για εξέλιξη και τις δυσκολίες ως γνώση όχι ως εμπόδια και καταστροφή. Οφείλουμε να οδηγήσουμε τον εαυτό μας στην προσωπική του επιτυχία και να ζήσουμε το παρόν. Οφείλουμε να ζήσουμε το παρόν το οποίο μας δίνει ευκαιρίες να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον.

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ… – Μια φωτεινή και αισιόδοξη σκέψη σου για το αύριο και την Ελλάδα…ως μορφωμένη και καταρτισμένη γυναίκα, ως εργαζόμενη και ενεργό άτομο, ως πολιτικό πρόσωπο με αρχές και αξίες!

Ζούμε σε μια πολύ όμορφη χώρα με μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά και ιστορία. Είναι μεγάλη ευθύνη όλων μας και κυρίως όσων ασχολούμαστε με την πολιτική και συμμετέχουμε στα κέντρα λήψης αποφάσεων, να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες σε όλους τους τομείς, να επιδιώξουμε την ανάπτυξη, να δώσουμε λύσεις στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών, να στηρίξουμε τους αδύναμους με βασική επιδίωξη να βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο όλων των Ελλήνων. Βλέπουμε με ενάργεια, έμπνευση και ενθουσιασμό το μέλλον.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.