«Μάχη» Νομικών Σχολών ΕΚΠΑ-ΑΠΘ

Την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018 το ανεξάρτητο και επίσημα αναγνωρισμένο από την Πρυτανεία του Ε.Κ.Π.Α. Φοιτητικό Πολιτικό Περιοδικό “Νομικός Παλμός” διοργανώνει νομική αντιπαράθεση-debate μεταξύ φοιτητών των Νομικών Σχολών Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στην αίθουσα «Μιχάλης Ζαφειρόπουλος» του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ώρα 18:00-21:00.

Αφορμή για τη διοργάνωση της εκδήλωσης στάθηκε η εκδικαζόμενη αυτή την περίοδο στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) υπόθεση Coman. Η υπόθεση σχετίζεται με το γάμο στο Βέλγιο μεταξύ δύο ομοφύλων ανδρών, ενός Ρουμάνου και ενός Αμερικανού, οι οποίοι δεν μπορούν να εγκατασταθούν και να εργασθούν στη Ρουμανία καθώς στην τελευταία δεν αναγνωρίζεται ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Όπως γίνεται αντιληπτό πρόκειται για μια υπόθεση που άπτεται ζητημάτων με εξαιρετικό νομικό, αλλά και κοινωνικό ενδιαφέρον.

Είναι σύμφωνος με το ενωσιακό δίκαιο ο γάμος μεταξύ ομοφυλόφιλων;

Έχουν δικαίωμα τα κράτη-μέλη της ΕΕ να μην τον αναγνωρίζουν στην εσωτερική τους νομοθεσία;

Πως μπορεί να επηρεάζεται η νομική θέση ενός προσώπου από την έλλειψη αναγνώρισης από μια χώρα δικαιωμάτων που απέκτησε σε άλλη;

Ποια νομικά μέσα για την προστασία του έχει στη διάθεσή του;

Είναι μερικά μόνο από τα ζητήματα ευρωπαϊκού, ιδιωτικού διεθνούς, οικογενειακού δικαίου και δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων πάνω στα οποία θα κληθούν να επιχειρηματολογήσουν και να δώσουν απαντήσεις οι συμμετέχοντες.

Όπως προαναφέρθηκε θα συμμετάσχουν δύο ομάδες των τριών φοιτητών. Η μία θα εκπροσωπήσει τη Νομική του ΕΚΠΑ και η δεύτερη τη Νομική του ΑΠΘ. Θα διαγωνιστούν ενώπιον κριτικής επιτροπής Ανωτάτων Δικαστικών Λειτουργών, η οποία θα επιλέξει τον νικητή, ενώ ενεργό ρόλο θα έχει και το κοινό, καθώς θα ψηφίσει για το ποια ομάδα το έπεισε περισσότερο. Εν ολίγοις θα κληθούν να παρουσιάσουν τη θέση τους με τρόπο τόσο εύληπτο και κατανοητό, για να πείσουν το κοινό που δε θα αποτελείται αποκλειστικά από σχετικούς με το αντικείμενο, όσο και επιστημονικό, για να εντυπωσιάσουν την πολύ πιο απαιτητική κριτική επιτροπή.

Οι ομάδες των φοιτητών έχουν ως εξής:

Ε.Κ.Π.Α.
Ευαγγελία Μητροπούλου
Δημήτρης Σκαφτούρος
Σοφία-Αρετη Σφριντζέρη

Α.Π.Θ.
Ιωάννα Μπεγιάζη
Νικόλας Μπλούνα
Ειρήνη Πιπίδη-Καλογήρου

Η κριτική επιτροπή αποτελείται από τους:

Κωνσταντίνος Μενουδάκος: Πρόεδρος Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Πρώην Πρόεδρος Συμβουλίου της Επικρατείας.
Αθανάσιος Ράντος: Αντιπρόεδρος Συμβουλίου της Επικρατείας.
Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Αντιπρόεδρος Συμβουλίου της Επικρατείας.
Βασίλειος Σκουρής: Πρόεδρος Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου, Πρώην Πρόεδρος Δικαστηρίου Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μαρία Χυτήρογλου: Αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου

Μετά το τέλος της εκδήλωσης θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.