Λίγοι μήνες απομένουν στον ΣΥΡΙΖΑ

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

ΕΝΑ ΛΑΪΚΟ γνωμικό λέει ότι «τα λεφτά σε κάνουν πιο πολύ αυτό που είσαι». Δηλαδή, αν είσαι καλός, σε κάνουν πιο καλό κι αν είσαι κακός, σε κάνουν πιο κακό. Αυτό το σοφό γνωμικό, όπως φαίνεται, δεν ισχύει μόνο για τα λεφτά, αλλά και με την εξουσία. Είτε στην κατάκτηση είτε στην απώλειά της. Και στις δύο περιπτώσεις η εξουσία έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ «πιο ΣΥΡΙΖΑ».

ΕΙΔΙΚΑ η απώλεια της εξουσίας λειτούργησε σαν μεγεθυντικός φακός της πολιτικής παθογένειας, που βρίσκεται στον πυρήνα της συγκρότησής του. Φάνηκε στους 16 μήνες που έχουν περάσει από την «αναπάντεχη» μεγάλη ήττα του 2019. Φάνηκε στη στάση του και στις 3 μεγάλες κρίσεις (Εβρος/κρίση με Τουρκία-πανδημία-ύφεση). Φάνηκε στην κενή ρητορική που τον χαρακτηρίζει ως αξιωματική αντιπολίτευση. Φάνηκε και χθες στη Βουλή κατά την συζήτηση που έγινε για την ψήφιση του Προϋπολογισμού.

ΕΚΕΙ εμφανίστηκε ένας Α. Τσίπρας με «πεσμένα αυτιά» -προφανώς λόγω της ανακαίνισης στο «σπιτάκι του Σουνίου»-, αλλά συνεπέστατος στην καταστροφολογία του. Παραποιώντας για μια ακόμα φορά αριθμούς, στοιχεία και την ίδια την πραγματικότητα, παρουσίασε αυτό που βλέπει ο ίδιος: μια κατεστραμμένη χώρα. Ενα χάος. Εναν ερημωμένο τόπο. Σε προφανή δυσαρμονία με την κοινωνία και την πραγματικότητα, ο Α. Τσίπρας πρόβαλε την επιθυμία του στην πραγματικότητα και περιέγραψε αυτό θα ήθελε να ισχύει. Περιέγραψε τη μόνη συνθήκη στην οποία θα μπορούσε ίσως να έχει πολιτικό λόγο και ρόλο: Μια διαλυμένη χώρα, στα πρόθυρα της πτώχευσης και ουραγό στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

ΟΜΩΣ οι αγορές, οι διεθνείς οίκοι, τα επίσημα στοιχεία της Ε.Ε. και η σταθερά -συγκριτικά- καλύτερη θέση ως προς την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας δείχνουν μια άλλη πραγματικότητα. Οι δημοσκοπήσεις επίσης δείχνουν ότι η πραγματικότητα που περιέγραψε ο Α. Τσίπρας υπάρχει μόνο στην επιθυμία του. Γι’ αυτό και του είναι δύσκολο να επικοινωνήσει με την ισχύουσα πραγματικότητα. Κυνηγάει φαντάσματα, παλεύει με ανύπαρκτους δαίμονες και κατασκευάζει μύθους. Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά τραγικό: Η «ουσιαστική» αντιπολίτευσή του εξαντλείται στην «υπέρκομψη Μαρέβα», στον «Μωυσή», στον «ανέμελο» πρωθυπουργό και στην ποδηλατάδα στην Πάρνηθα. Αντιπολίτευση που στηρίζεται σε τρολ και γίνεται μέσω τρολ. Τα οποία έχουν είτε τη βουλευτική ιδιότητα είτε τη μορφή πολιτικών αρουραίων που κυκλοφορούν στα λήμματα του Διαδικτύου.

ΕΙΝΑΙ ηλίου φαεινότερον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τρέμει τη στιγμή που η χώρα θα βγει απ’ αυτή τη δίνη της πανδημίας και της παγκόσμιας ύφεσης. Τρέμει να υπάρξει σε συνθήκες κανονικότητας. Γιατί ξέρει ότι σε τέτοιες συνθήκες δεν έχει ούτε χώρο ούτε λόγο ούτε ρόλο. Ευτυχώς όμως το φως στην άκρη του τούνελ φαίνεται ήδη, με τη βοήθεια και του εμβολίου. Υπάρχει ανηφόρα ακόμα, αλλά η χώρα δεν βρίσκεται στο σκοτάδι. Ούτε στη μέση του πουθενά, δίχως να ξέρει προς τα πού και πόσο μακριά βρίσκεται το τέλος. Στον ΣΥΡΙΖΑ απομένουν μερικοί μήνες. Είτε για να αλλάξει -με έναν μαγικό για τα σημερινά δεδομένα- και να γίνει «κάποιος άλλος» είτε για να κατέβει μέχρι τέλους τη μεγάλη κατηφόρα στην οποία βρίσκεται.

ΣΥΝΕΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ

Αγνοώντας τις φανατικές φωνές ορισμένων μητροπολιτών κι ενός μέρους των πιστών, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε χθες να συμφωνήσει απολύτως με την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τους περιορισμούς στη λειτουργία των ναών στη διάρκεια των γιορτών. Η προχθεσινή τηλεφωνική συνομιλία του Ιερώνυμου με τον Κ. Μητσοτάκη αποδείχθηκε γέφυρα σύνεσης και συναίνεσης.

Ο Αρχιεπίσκοπος αποδεικνύοντας ότι έχει ως προτεραιότητα τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Και ο πρωθυπουργός αποδεχόμενος την επικαιροποιημένη εισήγηση της επιτροπής των ειδικών, η οποία επιτρέπει με αυστηρά μέτρα τη μικρή αύξηση του αριθμού των πιστών, οι οποίοι θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν τις 3 Λειτουργίες (Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς-Φώτων).

Στις μικρές εκκλησίες θα είναι έως 25 άτομα και στους μεγαλύτερους ναούς (μητροπόλεις) έως 50 άτομα. Αποφεύχθηκε έτσι μια «αχρείαστη» σύγκρουση, την οποία όπως φαίνεται επιθυμούσαν και εκκλησιαστικοί και πολιτικοί παράγοντες. Και αποδείχθηκε ότι όταν υπάρχει θέληση, σοβαρότητα και σύνεση, η συναίνεση δεν είναι η δύσκολη εκδοχή, αλλά η εύκολη.

Σε… αναστολή εργασίας οι λογογράφοι του Α. Τσίπρα -1

Η αλήθεια είναι ότι οι λογογράφοι του Α. Τσίπρα τον έχουν πάρει στο λαιμό τους πολλές φορές. Επειδή προφανώς συμμετέχουν στη φάμπρικα κατασκευής των fake news, παρασύρονται και βάζουν στο στόμα του ψέματα, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -που έχει και την προδιάθεση- να πέφτει σε γκάφες ή να εκτίθεται. Το είχε πάθει και την προηγούμενη φορά στη Βουλή με τον ταλαίπωρο «συνταξιούχο από την Κρέστενα Ηλείας». Στον οποίο δήθεν επιβλήθηκε πρόστιμο 300 ευρώ, ενώ αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα διαβίωσης, επειδή η μύτη του ήταν έξω από τη μάσκα. Βέβαια ο «συνταξιούχος» ήταν γεννηθείς το 1965 και δεν ήταν συνταξιούχος. Και όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος, δεν φορούσε καθόλου μάσκα…

Σε… αναστολή εργασίας οι λογογράφοι του Α. Τσίπρα -2

…Χθες τον έβαλαν να εγκαλέσει την ανάλγητη κυβέρνηση γιατί η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα σε ηλικιωμένο πολίτη στη Ροδόπη. Αλλά όπως αποδείχθηκε, ο «καημένος» πολίτης της Ροδόπης δεν ήταν παρά ένας καραμπινάτος κακοπληρωτής. Ο οποίος, αφού έβαλε φέσι 9.000 ευρώ στη ΔΕΗ, άλλαξε άλλους δύο παρόχους -τους οποίους φέσωσε επίσης- και μετά η τρίτη εταιρία στην οποία πήγε ζήτησε τη διακοπή του ρεύματος. Προηγουμένως είχε αλλάξει όνομα και ΑΦΜ, για να μπορεί να συνεχίζει να φεσώνει… Εθισμένοι στα fake news, αλλά και ντεφορμέ, οι λογογράφοι του Α. Τσίπρα τον έχουν εκθέσει επανειλημμένως, δίνοντας χθες στον Κ. Μητσοτάκη τη δυνατότητα να πει στον Α. Τσίπρα να τους αλλάξει και η κυβέρνηση να τους καλύψει, όποιον εργαζόμενο μπαίνει σε αναστολή εργασίας…

Η μανιέρα της επίθεσης

Πρώτα ανέλαβαν την πολιτική στοχοποίηση της γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου ένας πολιτικός κι ένας δημοσιογράφος -που έχουν τις ίδιες αντιλήψεις και αλληλοστηρίζονται- και μετά «παρένεβησαν» οι ακτιβιστές με τα επαναστατικά τρικάκια. Επί μέρες η Σ. Νικολάου βρέθηκε στο στόχαστρο της κριτικής τόσο του Π. Πολάκη όσο και του «Documento» για σκανδαλώδεις προμήθειες. Και χθες 10 άτομα με 5 μηχανές «επισκέφθηκαν» το σπίτι της στο Κολωνάκι πετώντας τρικάκια. Προφανώς είναι τυχαία η αλληλουχία των γεγονότων. Οπως τυχαία ήταν και η παρουσία του γιου γνωστού ιστορικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των ακτιβιστών. Τυχαίο πάντως δεν ήταν το γεγονός ότι το χώρο επόπτευε πριν την «επιχείρηση» ένας Αλβανός πολίτης, ο οποίος, όπως λένε οι πληροφορίες, δεν είχε χαρτιά. Οπως δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Κουμουνδούρου δεν καταδίκασε την ενέργεια…

Ελεύθερος Τύπος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.