Λευκός καπνός ή Πύρρειος νίκη;

Γράφει ο Αλέξανδρος Κριτσίκης, Δικηγόρος

Ολοκληρώθηκε το Eurogroup της Μάλτας, το οποίο κατέληξε σε συμφωνία ως προς τα μεγάλα ζητήματα για τις μεταρρυθμίσεις και το χρονοδιάγραμμα. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ντάιελμπλουμ η συμφωνία περιλαμβάνει μέτρα 3,6 δις: Το 1% του ΑΕΠ από την περικοπή των συντάξεων το 2019 και το άλλο 1% του ΑΕΠ από τη μείωση του αφορολόγητου το 2020, υπό την αίρεση, ότι οι στόχοι του 2018 θα πραγματοποιηθούν στο ακέραιο. Ο δε υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έσπευσε να δηλώσει «Όπως όλες οι συμφωνίες, όπου υπάρχουν συμβιβασμοί υπάρχουν πράγματα, που δεν θα μας ικανοποιήσουν και είναι και πράγματα, που μας ικανοποιούν. Στη φύση κάθε συμφωνίας οι συμβιβασμοί. Θα έχουμε 1% μέτρα το 2019 και 1% μέτρα για τους φόρους το 2020. Η συμφωνία είναι ότι τα νομοθετικά μέτρα θα νομοθετηθούν τώρα και θα ισχύουν έτσι και αλλιώς και τα θετικά θα νομοθετηθούν και θα ισχύσουν ένα είμαστε εντός στόχων»

Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι μετά από τόσους μήνες καθυστέρησης επιτέλους οδηγηθήκαμε σε συμφωνία. Το καθεστώς αβεβαιότητας και ανασφάλειας, που επί μήνες ταλάνιζε την ελληνική κοινωνία φέρεται να λαμβάνει κάποιο τέλος. Ωστόσο τα ερωτήματα περισσότερο από ποτέ συνεχίζουν να εγείρονται και να μας βασανίζουν. Λόγου χάρη ήταν αυτή συμφωνία που θέλαμε; Ναι εντάξει λήξαμε το καθεστώς αβεβαιότητας και επιτέλους σταματήσαμε την καθυστέρηση, που έφερνε πίσω την ελληνική οικονομία.

Όλα αυτά κανείς δεν τα αμφισβητεί. Αλλά το μείζον ερώτημα είναι ένα: Αυτή η συμφωνία θα φέρει την ανάπτυξη, που τόσο περιμένουμε στην ελληνική οικονομία ή θα καταλήξει ένα μεγάλο ανέκδοτο ο ερχομός της περιβόητης ανάπτυξης; Θα συντελέσει αυτή η συμφωνία στο να κινηθούν οι μηχανές της ελληνικής οικονομίας; Θα αλλάξει αυτή η συμφωνία το παραγωγικό μοντέλο της χώρας ή απλά θα οδηγηθούμε σε ακόμη περισσότερες περικοπές; Τυχαία ο έντιμος κατά τα άλλα Τσακαλώτος μίλησε για συμβιβασμό; Στην τελική ήταν όντως νίκη, που δικαιούται ο Αλέξης να πανηγυρίζει μιας και ο λευκός καπνός επιτέλους βγήκε, ή θα αποδειχτεί μια ακόμη Πύρρειος νίκη με τις γνωστές συνέπειες για τη χώρα μας;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.