Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο Πρωθυπουργός Όλων των Ελλήνων…

Γράφει ο Ευστράτιος Δ. Κοκκινέλλης, Φοιτητής Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, τμήμα Φιλολογίας & Υπότροφος Σπουδαστής Δημοσιογραφίας

Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι είναι γνωστοί στην ιστορία, για τη σοφία τους, τη δημιουργικότητα, το μέτρο που τους διακατείχε. Ένας από αυτούς, ήταν ο Πλάτων, μαθητής του Σωκράτη και δάσκαλος του Αριστοτέλη.

Ο Πλάτων σε ένα από τα έργα του, και συγκεκριμένα στο 6ο βιβλίο των Νόμων του, είχε αναφέρει την παρακάτω φράση “Αρχή ήμισυ παντός”, που με την πάροδο χρόνο, έγινε ρητό. Το ρητό σημαίνει φυσικά, πως η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Την παραπάνω φράση, φαίνεται πως την επιβεβαιώνει και ο Πρωθυπουργός της χωράς, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, σ’ αυτόν τον πρώτο μήνα διακυβέρνησης.

Ο αρχηγός της γαλάζιας παράταξης, αποδεικνύει καθημερινά μέσα από εξαγγελίες και αποφάσεις των υπουργών του και φυσικά από τα νομοσχέδια, ότι ήρθε για να μείνει. Εφαρμόζει τις θέσεις που είχε εξαγγείλει, από όταν βρισκόταν στη αξιωματική αντιπολίτευση, και χρησιμοποιεί ικανούς πολιτικούς και τεχνοκράτες σε θέσεις κλειδιά, πέραν την παράταξης του. Μια Κυβέρνηση που αποτελείται από αξιόλογα στελέχη από το χώρο της δεξιάς, του κέντρου έως και της κεντροαριστεράς.

Τα “Έργα και Ημέραι” και οι δεσμεύσεις του νέου πρωθυπουργού, αυτές τις 30 ημέρες θα παρουσιαστούν αναλυτικά στις αράδες που ακολουθούν με χρονική σειρά. 

Στις 10 Ιουλίου, σημειώθηκε η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στο οποίο παρουσίασε το νέο μοντέλο διακυβέρνησης με συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιαγράμματα, αλλά και με κανόνες συμπεριφοράς. Ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου, σύνδεσμοι με τη ΓΓ της κυβέρνησης. Το αξιοσημείωτο της όλης υπόθεσης, όμως, είναι η παράδοση-παραλαβή φακέλου στους υπουργούς, με τους στόχους που καλείται να πετύχει το εκάστοτε υπουργείο, εντός εξαμήνου. Ήτοι, μέχρι το τέλος του χρόνου.

Στις 11 Ιουλίου, η Χαλκιδική επλήγη από μια καταστροφική κακοκαιρία, με απολογισμό τον χαμό έξι ανθρώπων, δεκάδων τραυματιών, αφανισμό περιουσιών και πολλές περιοχές να μένουν χωρίς νερό και ρεύμα. Τα αντανακλαστικά της νεοσύστατης κυβέρνησης ήταν ταχύτατα, και από την πρώτη στιγμή στο σημείο έσπευσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Εκτός από την παρουσία του υπουργού, υπήρξε και ουσιώδης συνεργασία με την τοπική Περιφερειακή αρχή, για την εξυπηρέτηση των πολιτών, την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την αποκατάσταση των ζημιών. 

Μια μέρα μετά από την καταστροφική κακοκαιρία, στις 12 Ιουλίου, επισκεπτόμενος το νεοσύστατο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έθεσε σε προγραμματισμό την πλήρη λειτουργία του 112. Το 112, είναι ένας τριψήφιος αριθμός, ένας ευρωπαϊκός αριθμός εκτάκτου ανάγκης που είναι σε λειτουργία 24 ώρες το 24ώρο, και στην Ελλάδα λειτουργεί μόνο στο κομμάτι των εισερχόμενων κλήσεων. Μια κίνηση απολύτως απαραίτητη, και η υπολειτουργία του να μαρτυρά τη νοοτροπία του Έλληνα, τον ωχαδερφισμό που τον διακατέχει.

Η επόμενη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν στο Υπουργείο Υγείας στις 16 Ιουλίου, όπου και συνάντησε τον υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια. Μεταξύ άλλων, δεσμεύτηκε την άμεση πρόσληψη 2.000 νοσηλευτών, την απρόσκοπτη πρόσβαση πολιτών σε φάρμακα και ιδίως των ασθενών βαρέων παθήσεων που κάνουν θεραπεία στο σπίτι. Την ελαχιστοποίηση της αναμονής για νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας(ΜΕΘ), και την άμεση και πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Μάλιστα, με χθεσινή του δέσμευση, βάζει τέλος στις ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, και ανοίγει το δρόμο για διανομή φαρμάκων σε βαριά νοσούντες στο σπίτι, στο χώρο νοσηλείας ή στα φαρμακεία της γειτονιάς. Δεσμεύσεις που τίθενται σε εφαρμογή από τη σημερινή(8/8/2019) ψήφιση του Διυπουργικού νομοσχεδίου.

Τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης <<δοκιμάστηκαν>> και στον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Αθήνα, στις 19 Ιουλίου, όπου η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού ήταν υποδειγματική και εγγυήθηκε την ασφάλεια των πολιτών. Η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού και της Πολιτικής Προστασίας ήταν σύμφωνα με τα πρότυπα των αναπτυγμένων χωρών και δεν είχε καμία σχέση σε ανάλογες περιπτώσεις του παρελθόντος. Ενδεικτικά, ο σεισμός σημειώθηκε στις 14:13 πρώτα λεπτά. 32 λεπτά αργότερα, υπήρξε περιπολία ελικοπτέρων πάνω από την πρωτεύουσα. Στις 15:00, είχαμε ανάπτυξη πεζοπόρων τμημάτων στη Δ. Αττική και στις 15:30 ενημέρωση από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Μισή ώρα μετά, στις 16:00, άνδρες της ΕΜΑΚ έχει ανιχνεύσει με κάμερες και σκύλους την κατάρρευση στο λιμάνι. Στις 18:00, συνεργεία μαζεύουν τα συντρίμμια και στις 18:15 πραγματοποιούνται αυτοψίες από μηχανικούς. Στις 20:35, έχουμε ανακοίνωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρυσοχοΐδης, στην οποία είπε το εξής: “Δεν θα φύγουμε, δεν θα κοιμηθούμε πριν περάσει ο κάθε κίνδυνος”.

Στις 20 Ιουλίου, ο πρωθυπουργός, από το βήμα του Ελληνικού Κοινοβουλίου εξαγγέλλει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ από το 2019 αντί της καθορισμένης μείωσης που ήταν για το 2020. Συγκεκριμένα, ο φετινός ΕΝΦΙΑ μειώνεται μεσοσταθμικά κατά 22%, 30% για τις μικρές ιδιοκτησίες, 20% για όλη τη μεσαία τάξη και 10% αντίστοιχα για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Μαζί με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, εξαγγέλλει τη βελτίωση των 120 δόσεων, με την ελάχιστη μηνιαία καταβολή να μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ, και τη μείωση του επιτοκίου από 5% σε 3%. Διευρύνουν τη ρύθμιση με την υπαγωγή όλων των επιχειρήσεων που έχουν βασική οφειλή μέχρι 1 εκατομμύριο ευρώ, και την αναστολή κατασχέσεων και των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης για όσους εντάσσονται και παραμένουν στη ρύθμιση. Μέτρα που ψηφίστηκαν στις 30 Ιουλίου, μέσω του πρώτου νομοσχεδίου. Ένα νομοσχέδιο που αποτελεί την ταυτότητα της νέας κυβέρνησης.

Ένα χρόνο μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, στις 23 Ιουλίου, η πολιτεία με μπροστάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δηλώνει παρόν και στέκεται δίπλα στους πληγέντες του Ματιού, με πράξεις. Αυτό συμβαίνει, με τη δέσμευση της άμεσης αξιοποίησης των 31 εκατομμυρίων ευρώ που βρίσκονται στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής των πυρόπληκτων. Θα υπάρξει απαλλαγή των πυρόπληκτων από το ΕΝΦΙΑ για 5 χρόνια και δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, σε θεραπεία και σε κάθε άλλη ιατρική παροχή για τους βαριά εγκαυματίες. Ακόμη, υπήρξε εξαγγελία και για την αποκατάσταση και την ανάπλαση των περιοχών που επλήγησαν, και στις  26 του μηνός ξεκίνησε ο καθαρισμός του οικοπέδου, στο οποίο έχει συγκεντρωθεί τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης μετά την πυρκαγιά.

Και φθάνουμε αισίως στο σήμερα! Ένα μήνα ακριβώς από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση το διυπουργικό νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει θέματα που αφορούν την κυβερνισημότητα σε Δήμους και Περιφέρειες, καθώς και την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Μεταξύ άλλων, ανοίγει ο δρόμος για τη ψηφιακή έκδοση συντάξεων, ώστε να επισπευσθεί ο χρόνος απονομής τους. Κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ελεύθερη διακίνηση ιδεών στην έρευνα και τη διδασκαλία, βάζοντας τέλος στο υπάρχον καθεστώς ανομίας.

Ο πρόεδρος της γαλάζιας παράταξης και πρωθυπουργός της χώρας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει όλα τα φόντα να εξελιχθεί σε πρωθυπουργό όλων των Ελλήνων. Σε διάστημα ενός μήνα μετουσιώνει τα λόγια σε πράξεις. Μέσα σε ένα μήνα διακυβέρνησης οι εξαγγελίες του παίρνουν ζωή. Το μεγάλο πλοίο που λέγεται “Ελλάδα” χαράζει ρότα για καταγάλανα και ήρεμα νερά, έχοντας ως σύμμαχο έναν αέρα ελπίδας, αισιοδοξίας. Το πλοίο “Ελλάδα” από την πορεία που είχε προς τα βράχια, “επιστρέφει στην κανονικότητα”  και συλλογικά , χωρίς κομματικές ταμπέλες αισιοδοξεί για καλύτερες μέρες. Γιατί “ενωμένοι μπορούμε”…

One thought on “Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο Πρωθυπουργός Όλων των Ελλήνων…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.