Κυριάκος Μητσοτάκης: Λάθος η παρέμβαση Μέρκελ για Σκοπιανό

Γράφει ο Σπαρτιάτης

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και το Γιώργο Αυτιά το Σάββατο το πρωί, απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε ότι η παρέμβαση της Άνγκελα Μέρκελ για το Σκοπιανό δεν ήταν χρήσιμη για τις διαπραγματεύσεις, τόνισε δε ότι η ανάδειξη αυτού του ζητήματος επιβεβαίωσε ότι τα πατριωτικά αισθήματα και η ευαισθησία των Ελλήνων για τα εθνικά ζητήματα παραμένουν υψηλά και έντονα και τόσο η καγκελάριος όσο και κάθε διεθνής παράγοντας οφείλει να τα σεβαστεί.

Αναφορικά με τη στάση της ΝΔ επανέλαβε ότι είναι αντίθετη με τη λύση που προωθείται, καθώς και με κάθε λύση που είναι αντίθετη στα εθνικά συμφέροντα, τόνισε δε ότι ελάχιστη προϋπόθεση για οποιαδήποτε συνομιλία θέτει την αναθεώρηση του Συντάγματος των Σκοπίων.

Αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, σχολίασε ότι η ΝΔ είχε προειδοποιήσει για το αχρείαστο και τα κακά αποτελέσματα της επίσκεψης Ερντογάν, καταδίκασε την τουρκική επιθετικότητα και επανέλαβε ότι έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για την ανάδειξη αυτής και την αναζήτηση στήριξης.

Απαντώντας για τη φορολογία στα ακίνητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι αποτελεί δέσμευσή του η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30 % σε διάστημα δύο ετών, και συμπλήρωσε ότι η κίνηση αυτή δεν αποσκοπεί αποκλειστικά στην ελάφρυνση των φορολογουμένων αλλά είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για την αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων. Τόνισε δε ότι υπάρχει πλήθος ακινήτων, δημοσίων και ιδιωτικών, που δεν έχουν αξιοποιηθεί επαρκώς και προσφέρονται για εκμετάλλευση, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά και στην αγορά δεύτερης κατοικίας στην Ελλάδα από ξένους για τουριστικούς σκοπούς, και ότι στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση του θα επιδιώξει την απλοποίηση της διαδικασίας μεταβίβασης ώστε να διευκολυνθούν οι επενδύσεις.

Το πιο ενδιαφέρον όμως σημείο της πρότασης που παρουσίασε ήταν η εισαγωγή κινήτρων, κατά βάση φορολογικής μορφής, για την πραγματοποίηση ανακαινίσεων, επισκευών και κάθε είδους εργασιών με σκοπό την αποκατάσταση ή/και αναβάθμιση των ακινήτων από τους υπάρχοντες ιδιοκτήτες τους. Η πρόταση παρουσιάστηκε (προφανώς) μόνο συνοπτικά, τονίστηκε δε ότι προτείνεται μια έκπτωση επί του καταβληθέντος φόρου αν προσκομίσει ο ιδιοκτήτης νόμιμα παραστατικά από τους σχετικούς επαγγελματίες-εργολάβους που αποδεικνύουν την καταβολή δαπανών για το σκοπό αυτό. Σκοπός της πρότασης είναι αφενός η επιβράβευση των συνεπών ιδιοκτητών που συντηρούν επαρκώς τα ακίνητά τους, αφετέρου η εισαγωγή κινήτρου στους υπολοίπους να κάνουν το ίδιο. Το όφελος για την ελληνική οικονομία συνίσταται αφενός στην καλύτερη φορολόγηση των επαγγελματιών της οικοδομής, αφού η έκπτωση φόρου για τις σχετικές εργασίες θα παρέχεται μόνο αν προσκομισθούν παραστατικά, συνεπώς έσοδα μέχρι σήμερα «μαύρα» θα φορολογηθούν, αφετέρου στη μικρότερη ενεργειακή επιβάρυνση της αγοράς, καθώς πολλά ακίνητα που χρήζουν ανακαίνισης για πολλά χρόνια, αν όχι για ολόκληρες δεκαετίες, παραμένουν εξαιρετικά ενεργοβόρα. Και φυσικά η αναβάθμιση που συνεπάγεται για ένα ακίνητο η συντήρηση ή ανακαίνισή του καθιστά ευχερέστερη και την οικονομική του αξιοποίηση.

Από κει και πέρα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να αναδείξει τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο την υπόθεση της Novartis και να επιτεθεί σε στελέχη τόσο της ΝΔ όσο και της ευρύτερης αντιπολίτευσης ουσιαστικά συνιστά ομολογία ότι το αφήγημά του για την οικονομία έχει αποτύχει, και η ανάκαμψη που υποσχόταν δεν πρόκειται να έρθει, δεν απέκλεισε δε να επιδιωχθεί η ανάδειξη και άλλων αναλόγων υποθέσεων και οι κινήσεις αυτές του πρωθυπουργού να συνιστούν προάγγελο εκλογών. Για την αντιστροφή δε της κατάστασης αυτής τόνισε ότι η ΝΔ βάζει ως προτεραιότητα, και με αυτή την ατζέντα θα κατέβει και στις εκλογές, την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Στην ερώτηση δε του δημοσιογράφου για τις ουσιαστικές κινήσεις που προτίθεται να προβεί ως πρωθυπουργός απάντησε ότι αυτές θα περιλαμβάνουν ιδιωτικοποιήσεις, ουσιαστικές αλλά και συμβολικές, μείωση της φορολογίας, κάνοντας και ιδιαίτερη αναφορά στην επιτυχημένη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από την κυβέρνηση Σαμαρά, θέσπιση επιπλέον φορολογικών κινήτρων για τους επενδυτές και απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησής τους. Τόνισε ωστόσο ότι θα απαιτεί από τους εργοδότες και τις επιχειρήσεις πλήρη συνέπεια με τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο κράτος, αλλά και τους εργαζομένους τους.

Τέλος, σε ερώτηση για τα στελέχη που σκοπεύει να αξιοποιήσει κυβερνητικά ήταν ξεκάθαρος ότι στοχεύει στην ανάδειξη νέων στελεχών σε συνδυασμό με την αξιοποίηση συγκεκριμένων παλιών.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.