Το «γελοίο» δημοσίευμα. “Κύκλοι της Κομισιόν πιέζουν για τεχνοκρατική κυβέρνηση στην Αθήνα”

Το χθεσινό εμπρηστικό σχόλιο του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ερίκ Μαμέρ στο δημοσίευμα της EURACTIV περί συζητήσεων για τεχνοκρατική κυβέρνηση στην Ελλάδα, γεννά περισσότερα ερωτήματα παρά δίνει απαντήσεις.

Σε ένα άνευ προηγουμένου σχόλιο για τα δεδομένα της Κομισιόν, χαρακτήρισε «γελοίο» το δημοσίευμα αποδεικνύοντας ότι η θητεία του Ντόναλντ Τραμπ που χαρακτήριζε «χαζούς» τους δημοσιογράφους άφησε τον αντίκτυπό της και στην Ευρώπη.

Στην 10ετή δημοσιογραφική μου πορεία στα ευρωπαϊκά, μόνο η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν με έχει κατηγορήσει για «fake news», όταν έγραψα στις Ευρωεκλογές του 2014 ότι το ακροδεξιό της κόμμα «φλέρταρε» πολιτικά με τη Χρυσή Αυγή.

Ο ίδιος ο Μαμέρ δημόσια πάντα διέψευδε ειδήσεις που αποκάλυπτε η EURACTIV«πολύ νωρίς» για τα δημοσιογραφικά δεδομένα.

Αυτή είναι άλλωστε η δουλειά του. Αλλά και εμείς πρέπει να κάνουμε τη δική μας.

Το ίδιο έκανε όταν αποκαλύψαμε ότι η Κομισιόν έχει στα σκαριά σχέδιο για εισαγωγή της τρίτης δόσης στο Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό COVID, και σχεδόν δέκα μέρες μετά, η Επιτροπή κατέθετε σχετική πρόταση.

Το ίδιο έκανε όταν αποκαλύψαμε ότι η Τσεχία δέχθηκε «προσφορές» από «μεσάζοντες» από τη Μέση Ανατολή για εμβόλια κατά του COVID τη στιγμή που η Ευρώπη συγκρουόταν με την AstraZeneca για την παράδοση των εμβολίων βάσει του συμβολαίου. Μας επιβεβαίωσε τόσο η Πράγα όσο και άλλα τέσσερα κράτη μέλη, που δέχθηκαν παρόμοιες προσφορές από πρόθυμους μεσάζοντες.

Σχετικά με το «γελοίο» δημοσίευμα

Το χθεσινό δημοσίευμα έκανε αναφορά σε «κύκλους» της Κομισιόν, σε κανένα σημείο δεν αναφερθήκαμε σε επίσημη θέση της Κομισιόν, ούτε περίμενε κανείς να υποστηρίξει δημοσίως το περιεχόμενο του κειμένου η Κομισιόν.

Το ερώτημα που τίθεται είναι «προς τι τέτοια αναταραχή;».

Δεν δικαιολογείται τέτοια προσβλητική απάντηση από τα επίσημα χείλη αξιωματούχου της Κομισιόν. Άλλωστε, το θέμα κυκλοφορεί εδώ και καιρό, από αρκετά άλλα ελληνικά μέσα ενημέρωσης.

Η υπεραντίδραση στην περίπτωση της EURACTIV γεννά ερωτηματικά.

Αυτοί που γνωρίζουν πάντως, εξέλαβαν πλήρως την ουσία του δημοσιεύματος.

Οι επόμενοι μήνες θα δείξουν πολλά, δη οι εκθέσεις που έρχονται.

Δεν αυτοπαρουσιαζόμαστε ως διασώστες της δημοσιογραφίας.

Υπάρχουν άπειροι συνάδελφοι στην Ελλάδα που αγωνίζονται καθημερινά όχι μόνο για την παραγωγή ειδήσεων, αλλά και για την διατήρηση της αξιοπρέπειάς τους.

Με αξιοπρέπεια, λοιπόν, και εμείς θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε σχετικά με το τι γίνεται στις Βρυξέλλες και στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Διότι μόνο έτσι θα γεφυρωθεί το χάσμα στις διαφορετικές «κοινές γνώμες» ανά την Ευρώπη και οι ενημερωμένοι πολίτες θα κάνουν τις αντίστοιχες επιλογές.

Αυτό κάναμε και με τα PCR τεστ στην υπόλοιπη Ευρώπη, αυτό κάναμε και με το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία.

Εδω το «γελοίο» δημοσίευμα που έκανε αναφορά σε «κύκλους» της Κομισιόν σε κανένα σημείο δεν αναφερθήκαμε σε επίσημη θέση της Κομισιόν

Σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν, μετά από την εμπειρία των διαπραγματεύσεων για τα πρώτα ορόσημα μεταρρυθμίσεων για την πρώτη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης, υπάρχουν ισχυρές συζητήσεις και σκέψεις για την προώθηση του μοντέλου Ιταλίας τύπου Ντράγκι, και για την Ελλάδα.

Με βάση το σκεπτικό των κύκλων αυτών, το υφιστάμενο προσωπικό του ελληνικού πολιτικού συστήματος «δεν είναι σε θέση να φέρει εις πέρας τις βαθιές τομές που απαιτείται προκειμένου η χώρα να αλλάξει σελίδα».

Η EURACTIV πληροφορήθηκε ότι το βασικό επιχείρημα των Βρυξελλών είναι ο τεράστιος όγκος χρημάτων που θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία μέχρι το 2026, και φοβούνται ότι η υπάρχουσα κυβέρνηση είναι «έρμαιο ισχυρών πιέσεων και δεσμεύσεων σε μια περίκλειστη ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών».

«Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο που δεν αφήνει να ανοίξει η οικονομία σε ευρωπαϊκές και ξένες επενδύσεις».

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που τον Ιούνιο του 2021, το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης ήταν το μόνο που άλλαξε πριν λάβει το πράσινο φως των Βρυξελλών με τη Γερμανία και άλλα κράτη να ζητούν «διευκρινίσεις» από την Αθήνα σχετικά με την επιλογή των εταιρειών που θα επωφεληθούν από τα φθηνά δάνεια.

Συγκεκριμένα, πηγή ανέφερε ότι η ανησυχία είναι ότι το ελληνικό κράτος θα δώσει προτεραιότητα σε «ασφαλείς» επενδύσεις – οι οποίες ούτως ή άλλως θα λάμβαναν χρήματα από τις τράπεζες – και όχι σε επενδύσεις υψηλού κινδύνου σε τομείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που υπέστησαν σοβαρό πλήγμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Έτοιμα σενάρια σε περίπτωση πολιτικής κρίσης

«Υπάρχουν έτοιμα σενάρια απάντησης σε μια πιθανή πολιτική κρίση που θα προκληθεί εάν μπλοκαριστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης», τόνισε πηγή κοντά στο θέμα.

Το σενάριο αυτό ενισχύεται έντονα απλό το σύστημα των επόμενων εκλογών, με πολύ έντονο το σενάριο μη κυβερνησιμότητας στο «πιο κρίσιμο σημείο των μεταρρυθμίσεων του Ταμείου Ανάκαμψης».

Επικρατεί «έντονος προβληματισμός», τονίζει η πηγή, δη μετά τα τελευταία εμφανή κρούσματα αδυναμίας βασικών δομών του ελληνικού κρατικού μηχανισμού λόγω της χιονοθύελλας.

Η εκταμίευση της πρώτης δόσης του Ταμείου ήδη έχει καθυστερήσει. Η Αθήνα προτίθετο να καταθέσει αίτημα για τη χορήγηση της δόσης τον περασμένο Οκτώβριο, κάτι που δεν έγινε ποτέ, διότι η Κομισιόν ξεκαθάρισε ότι θα το απέρριπτε λόγω αργοπορίας των μεταρρυθμίσεων.

«Νομοσχέδια έμεναν στα συρτάρια των Γενικών Γραμματέων των υπουργείων για μήνες παρά την αρχική γραμμή της κεντρικής κυβέρνησης για ισχυρή πολιτική βούληση για προώθηση των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε η πηγή.

Αντίθετα, το αίτημα κατατέθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 και τα χρήματα της πρώτης δόσης αναμένονται μέσα Μαρτίου.

Εκλογές τον Σεπτέμβριο;

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι τα μηνύματα που λαμβάνουν από την Αθήνα είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο.

Με βάση το σενάριο αυτό που φαίνεται να έχει κλείσει και μέσα στην κυβέρνηση, φαντάζει απίθανο να υπάρξει εκταμίευση της δεύτερης δόσης μέσα στο καλοκαίρι όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

Μπροστά λοιπόν στο φάσμα ακυβερνησιμότητας και εκκρεμότητας πληρωμής της δεύτερης δόσης του Ταμείου, η Κομισιόν σε συνεννόηση με μεγάλα κράτη όπως η Γερμανία και η Γαλλία, θα πιέσουν για  κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τεχνοκράτες εγνωσμένου κύρους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.