Με ξένες επενδύσεις μπορεί να έρθει η άνοδος της οικονομίας

Γράφει ο Σεραφείμ Νικολάου, Πολιτικός Επιστήμονας

Όσο τα επίπεδα της ζήτησης παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα λόγω της υπερφορολόγησης των 2 τελευταίων χρόνων, τόσο οι εγχώριες επενδύσεις θα απομακρύνονται από το τραπέζι της επίλυσης της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας . Καθώς το ΑΕΠ μειώνεται , μειώνεται και η δυνατότητα των Ελλήνων να επενδύσουν.

Πέρα του γεγονότος ότι δεν υπάρχουν χρήματα , το κόστος πρώτων υλών και εργασίας στην Ελλάδα είναι υψηλό δυσανάλογο της παραγωγικότητας. Επίσης , η προσδοκώμενη φορολογική πολιτική δεν είναι η πρέπουσα , δεν είναι δηλαδή προβλέψιμη και αλλοιώνει αντί να δημιουργεί κίνητρα . Επίσης δεν είναι σε θέση πολλοί Έλληνες να κάνουν μια μεγάλη επένδυση, με μεγάλη αρχική δαπάνη γιατί δεν διαθέτουν την γνώση και δεν βρίσκονται σε ήπιο και ευνοϊκό περιβάλλον.

Αποθαρρύνονται δηλαδή, να βάλλουν μια περιουσία σε μια αμφιβόλου έκβασης επένδυση καθώς λείπει το ήπιο κοινωνικό κλίμα που επηρεάζει την ψυχολογία τους. Η Ελλάδα, έπειτα έχει κάνει βήματα στις υποδομές, δεν έχει μεταβάλλει την τεχνολογία της στο βέλτιστο δυνατό λόγω πάλι της έλλειψης πόρων.

Με αυτά τα δεδομένα διαπιστώνουμε τη δυσκολία προσέλκυσης εγχώριων επενδύσεων , μια δυσκολία που πρέπει να παραδεχτούμε ως κοινωνία. Άλλωστε η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα δεν ήταν απόρροια συνειδητής κοστολογημένης πρότασης , αλλά ανάγκης. Η ανάγκη ανάγκαζε τους επιχειρηματίες να επενδύσουν εξαιτίας της μη εξεύρεσης άλλης ασχολίας για βιοπορισμό.

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις ,αποτέλεσμα συνειδητής επιλογής, κοστολογημένων πορισμάτων έχουν θετικότατες επιπτώσεις στην οικονομία. Αλλάζουν το κλίμα , το οικονομικό , το κοινωνικό , το πολιτικό, και διαφημίζουν την χώρα και σε άλλους επιχειρηματίες. Απομακρύνουν το φάντασμα της επενδυτικής ξηρασίας και δείχνουν ότι σε αυτή τη χώρα κάτι κινείται.

Η καινοτομία και τεχνολογία εισάγονται με τους επενδυτές , δουλειές δημιουργούνται , ζήτηση επιτυγχάνεται , η οικονομία κινείται και ανεβαίνει το ΑΕΠ της χώρας. Η αξιοπιστία αποκαθίσταται . Ικανότητες των επενδυτών μιμούνται εγχώριοι επενδυτές και καλύπτεται γενικά το σύνθημα των ωφελιμιστών του παρελθόντος: the greatest happiness for the greatest number of people.Τόσο απλά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.