Ξεχάστε από τώρα το αφορολόγητο!

Γράφει ο Αγκιτάτορας,

Περικοπές στις συντάξεις από το 2019 και μείωση του αφορολόγητου το 2020. Αυτή ήταν η αρχική κρυάδα της κυβερνητικής διαπραγματευτικής επιτυχίας. Κι εκεί που αρχίζαμε να το χωνεύουμε και να προετοιμαζόμαστε για το “καλό” που μας ερχόταν σκάει μύτη μια ρύθμιση που πέρασε στις τελευταίες τροπολογίες για τα προαπαιτούμενα. Αυτές που στριμώχθηκαν σε ένα άσχετο σχέδιο Νόμου για την ίδρυση της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για την Μεσόγειο. Το δόλωμα το είδαμε, το αγκίστρι μάλλον όχι!

Γιατί σε μια από τις διατάξεις δίνεται ουσιαστικά σε όλους δανειστές μας, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ, που δεν πρόκειται να συνεισφέρει ούτε ένα ευρώ από εδώ και πέρα, η δυνατότητα να επιβάλλουν την μείωση του αφορολόγητου από το 2019 αν κρίνουν ότι δεν επιτυγχάνεται ο στόχος 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα. Φυσικά και υπάρχει εξήγηση για αυτή την απαίτηση όπως και για το επιπρόσθετο πάγωμα των συντάξεων έως το 2022.

Ήδη η φετινή χρόνια τείνει προς επίτευξη της μισής ανάπτυξης από την προβλεπόμενη και άρα σημαντικά λιγότερων εσόδων (γύρω 600 εκ). Με την περικοπή 450 εκ. από κάποια επιδόματα καθώς και την μείωση των συμβασιούχων θεωρείται ότι το κενό θα καλυφθεί. Για το 2018 όμως που ο αναπτυξιακός στόχος ξεκίνησε από το 3,1% για να αναθεωρηθεί στο 2,5%, τι θα συμβεί αν κινηθεί σαφώς χαμηλότερα.

Κάπως θα πρέπει να καλυφθούν τα δημοσιονομικά κενά την επόμενη χρονιά. Γι’ αυτό λοιπόν προστέθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή η πρόβλεψη να έρθει λίγο νωρίτερα η μείωση του αφορολόγητου αν προκύψει τέτοια δημοσιονομική ανάγκη.

Πιστεύει κανείς ότι με αυτή την διαχείριση δεν θα προκύψει τέτοια ανάγκη. Αστεία πράγματα! Προετοιμαστείτε λοιπόν για ομογενοποίηση των χτυπημάτων (σε συντάξεις κι αφορολόγητο) μέσα στο 2019. Ξανα-ματα-κερδάμε!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.