Κι άλλα ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ για την υπόθεση Novartis

Γράφει ο Δημήτρης Γιάννος, Δικηγόρος

Παρατηρείται αυτές τις ημέρες μια πρωτόγνωρη κυβερνητική αγωνία μη και τυχόν αφαιρεθεί η δικογραφία από την κ Τουλουπάκη και ανατεθεί σε κατά τεκμήριο εμπειρότερο δικαστικό, εφέτη ανακριτή!

Κι αυτό μολονότι είναι πλέον πασιφανές ότι οι 3 Εισαγγελικοί λειτουργοί έχουν παραβεί τόσο τη συνήθη διαδικασία όσο και την δικονομική τάξη σε σχέση με τους προστατευόμενους μάρτυρες…

Από την μέχρι τώρα διαχείριση της υπόθεσης προκύπτουν εύλογα τα παρακάτω ερωτήματα:

ΕΡΩΤΉΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ.

  1. Γιατί οι εισαγγελείς δεν ακολούθησαν, κατά την εξέταση των μαρτύρων, την δικονομικά προβλεπόμενη και συνήθη διαδικασία, με ερωτοαπαντήσεις, διακοπές, αιτήματα για παροχή διευκρινήσεων και εξακρίβωση της πηγής γνώσης τους, αλλά αποδέχονται άκριτα άβουλα τους μονολόγους των μαρτύρων ?
  2. Γιατί δεν εντοπίζουν τις προφανείς αντιφάσεις και αοριστίες, ώστε να επανέλθουν στα θέματα αυτά με συγκεκριμένες ερωτήσεις ? Γιατί δεν διασταυρώνουν τις πληροφορίες και δεν εξετάζουν τα λοιπά αναφερόμενα από τους μάρτυρες πρόσωπα ?
  3. Γιατί, κατά την πρώτη αναφορά πολιτικού προσώπου την 6-11-2017, δεν αποστέλλουν αμέσως την δικογραφία στην Βουλή, αλλά την αφήνουν ανοιχτή επί τρίμηνο, δεχόμενοι καταθέσεις σε δόσεις ? Γιατί έστω τότε δεν έκαναν την αυτονότητη ερώτηση “αν εμπλέκονται άλλα πολιτικά πρόσωπα και ποιά είναι αυτά”, ώστε να ολοκληρωθεί άμεσα η έρευνα, αλλά άφησαν τους μάρτυρες να καταθέτουν οσα, όπως και σε χρόνο που αυτοί ή τρίτοι επιθυμούσαν ?
  4. Γιατί αντίθετα η κ Τουλουπάκη ζήτησε απο ξένη υπηρεσία το συσχετισμό προηγούμενων πληροφοριών (που ουδεμία σχέση είχαν με πολιτικά πρόσωπα) με συγκεκριμένους 7 πολιτικούς, που η ίδια αποκλειστικά επέλεξε ? Πότε και με ποιόν τρόπο υπέβαλλε το αίτημά της ? Γιατί αυτό το έγγραφο δεν υπάρχει στην δικογραφία ?
  5. Η εξέταση ήταν πράγματι ζωντανή και προφορική για όλους τους μάρτυρες ? Πως δικαιολογείται η εξόφθαλμη, σε κάποιες καταθέσεις (πχ “Σαράφη” 12/1 και 15/1/2018 – “Αναστασίου” 29/1/2018), αλλαγή γραμματοσειράς και μορφοποίησης του κειμένου των απαντήσεων σε σχέση με το κείμενο και την αποτύπωση των ερωτήσεων ?
  6. Γιατί διορθώνουν και υποδεικνύουν κατ’ ουσίαν στον μάρτυρα “Σαράφη” την “ορθή” απάντηση στο ποσό του προυπολογισμού του Harvard Project και με ποιά σκοπιμότητα το προσδιορίζουν αυτό περιξ των 2.000.000 ευρώ ?
  7. Γιατί, αφού συσχετίστηκε με την ερευνόμενη δικογραφία, η από 30-3-2017 καταγγελία για τον υπουργό υγείας κ. Κουρουμπλή, όπου προσδιόριζε ποσοτικά τη ζημία του δημοσίου και των ασφαλισμένων σε 40.000.000 και 100.000.000 Ε αντίστοιχα, δεν ερευνήθηκε αυτή και δεν ερωτήθηκε σχετικά κανένας μάρτυρας ?

Με βάση αυτές τις δικαστικές ενέργειες και παραλείψεις, γιατί η κ Θάνου και οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν τέτοια καούρα για να παραμείνει στην υπόθεση η κ Τουλουπάκη…;;

Οι ανακοινώσεις της Ένωσης Δικαστών μήπως πρέπει να τους προβληματίσουν;;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.