Καθόλου αθώα η κατάργηση της γιορτής των Τριών Ιεραρχών στα σχολεία

Γράφει η Ελένη Παπουτσή, Εκπαιδευτικός – Πολιτισμολόγος Ευρωπαϊκού Πολιτισμού

Η κ. Ζαχαράκη με τη θεολογική Παιδεία και με τον Θεολόγο πατέρα, όπως είχε πει, τι νοιώθει για αυτή την εξέλιξη;

Δεν θέλουμε το κράτος μας να είναι θεοκρατικό. Θέλουμε όμως να τιμάται κάθε άτομο που έζησε και προσέφερε στην τότε κοινωνία με τις πράξεις του και την ιδεολογία του. Τα παιδιά έχουν ανάγκη από τέτοια άτομα με προσφορά και πνευματικότητα, ακόμα και αν δεν τους θεωρούν Αγίους.

Μήπως τους θίγει στο υπουργείο, που οι Τρεις Ιεράρχες δίδαξαν με τις πράξεις τους, ενώ σήμερα πολλά δημόσια πρόσωπα διδάσκουν αντίθετα από τις πράξεις τους, γεμάτοι δυσαρμονία και υποκρισία, βουτηγμένοι στην ύλη, πολεμώντας το πνεύμα;

Φυσικά η αρμονία λόγων και πράξεων μέσα στη ζωή είναι ένα ζήτημα που ενοχλεί για να μη κάνουν τα παιδιά τη σύγκριση λέγοντας. Αυτοί που μας λένε για τους τρεις Ιεράρχες γιατί δεν κάνουν πράξεις τα λόγια τους, ενώ οι Ιεράρχες έδωσαν τις περιουσίες τους και τη ζωή τους σ’ αυτό που πίστευαν;

Με την προβολή της γιορτής εκτίθενται στις συνειδήσεις των πολιτών. Μήπως δεν θέλουν να στενοχωρήσουν τους απρόσκλητους διαβατάρηδες που ζουν στη χώρα μας και μας έχουν κάνει είλωτες ψυχολογικά, οικονομικά, πολιτισμικά ασκώντας ψυχολογική και σωματική βία επάνω μας; Μήπως προσπαθούν να αλλάξουν το κοσμοείδωλο μας;

Είπαν ότι θα γίνονται εκδηλώσεις τη μέρα εκείνη, θρησκευτικές και αθλητικές. Αυτό γίνεται από το Υπουργείο για να επισκιάσουν το έργο των τριών Ιεραρχών και να το περάσουν με έμμεσο τρόπο. Η εκκλησία συναινεί σε αυτό την παρεκτροπή;

Όμως εμείς δεν τους φέραμε για αυτό τον σκοπό. Τους φέραμε για μείωση των φόρων και όχι για να αλλοιωθεί ο πληθυσμός μας, όχι να παραπλανηθούμε με φιέστες που θα πληρώσουμε ώστε να μειώσουν τους Ήρωες στα μάτια των παιδιών.

Να ξέρουν ότι μέσα στα 400 χρόνια της ζοφερής σκλαβιάς ο ελληνισμός επιβίωσε χάρη στην προφορική παράδοση. Ότι αυτά τα σχέδια δεν θα περάσουν.

Αφυπνιζόμαστε, Αντιστεκόμαστε, Αντιδράμε!

3 σκέψεις σχετικά με το “Καθόλου αθώα η κατάργηση της γιορτής των Τριών Ιεραρχών στα σχολεία

 • 13/01/2020, 15:05
  Permalink

  Έλεος! Ή προβοκάτορας ή άσχετος πρέπει να είναι αυτός που ισχυρίζεται αυτές τις ανοησίες, αλλιώς, δεν εξηγείται. Ο σύριζα είχε βγάλει σε αργία τους 3 Ιεράρχες και την ημέρα της γιορτής τους τους τιμούσαμε διά της ξάπλας. Τώρα, θα μπορώ ξανά, όπως παλιά, να οδηγήσω το σχολείο μου στην εκκλησία και να βγάλουμε και λόγο. Μα πόσο άσχετος πρέπει να είναι κανείς, για να υποστηρίζει κάτι τέτοιο. Εκτός κι αν είναι προβοκάτορας.

  Σχολιάστε
 • 13/01/2020, 15:06
  Permalink

  ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΣΕ ΑΡΓΙΑ;
  («Φ.Ν.» 27/1/2018)
  «Είμαι ένας άνθρωπος που επέζησε από στρατόπεδο συγκέντρωσης. Τα μάτια μου είδαν πράγματα που δεν έπρεπε να τα δει ποτέ κανείς. Θαλάμους αερίων κατασκευασμένους από σπουδασμένους μηχανικούς. Παιδιά δηλητηριασμένα από μορφωμένους γιατρούς. Γυναίκες και μωρά να πυροβολούνται και να σκοτώνονται από καθηγητές Γυμνασίου και Πανεπιστημίου. Γι’ αυτό είμαι επιφυλακτικός απέναντι στη μόρφωση. Βοηθήστε τους φοιτητές να είναι άνθρωποι. Δεν πρέπει ποτέ οι προσπάθειές σας να παράγουν μορφωμένα τέρατα, ειδικευμένους ψυχοπαθείς, εκπαιδευμένους Άιχμαν. Η ανάγνωση και η γραφή, η ορθογραφία, η Ιστορία και η αριθμητική είναι σημαντικά μόνο αν χρησιμεύουν για να γίνουν άνθρωποι οι μαθητές μας»
  (Χάιμ Τζίνοτ)

  ΦΑΙΝΕΤΑΙ, ότι το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, αντιμετωπίζει τους Τρεις Ιεράρχες, που ανέκαθεν τιμούσε, σαν προστάτες του, σαν περιττό βάρος, πλέον, που αφορμή ζητάει να ξεφορτωθεί.
  ΗΡΘΕ και η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, που ανακήρυξε τη μέρα της γιορτής τους σε αργία.
  ΤΙ ΝΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ αυτό, πώς μεταφράζεται σε σχολική πράξη, μέχρι στιγμής, δεν έχει διασαφηνιστεί. Αν όμως, σημαίνει, ότι την Τρίτη, 30 Ιανουαρίου, ημέρα της γιορτής τους, τα σχολεία θα είναι κλειστά, εκκλησιασμός των μαθητών, ομιλίες και τα συναφή, δε θα γίνουν, σαφώς και θα πρόκειται περί κοροϊδίας.
  ΔΕΝ ΤΙΜΟΥΜΕ τους Τρεις Ιεράρχες διά της ξάπλας!
  ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ, καλύτερα μάθημα! Χίλιες φορές, καλύτερα, μάθημα! Οι Τρεις Ιεράρχες δεν είναι προστάτες της τεμπελιάς, αλλά του μόχθου, σωματικού και πνευματικού, που καταβάλλει κανείς για να κατακτήσει και τις πιο ψηλές βουνοκορφές της γνώσης και της αρετής.
  ΑΣ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΘΥΚΡΙΣΙΑ οι κυβερνώντες -και όσοι συμμερίζονται τις απόψεις τους- να πούνε ξεκάθαρα στον ελληνικό λαό, ότι αποφάσισαν να καταργήσουν τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών από σχολική γιορτή, αντί να παίζουν κρυφτούλι με τις προθέσεις τους.
  ΚΑΘΑΡΕΣ ΛΥΣΕΙΣ! Τώρα, αν ο ελληνικός λαός δε συμφωνεί με τον αποχριστιανισμό πλήρως της Παιδείας του, έχει τον τρόπο να το διαδηλώσει. Τι στο καλό! Δημοκρατία έχουμε! Όταν πάνε να μας φορέσουν μια άποψη περικεφαλαία στο κεφάλι μας, αντιδρούμε! Δόξα τω Θεώ, έχουμε ένα σωρό δημοκρατικά μέσα να αντιδράσουμε!
  ΑΥΤΟ ΚΑΝΕΙ και ο γράφων, καταθέτοντας την άποψή του, που έχει ως εξής:
  ΠΑΡΟΤΙ η εποχή μας είναι η εποχή της παγκοσμιοποίησης, της μετανεωτερικότητας, του Διαδικτύου, της σύγχρονης τεχνολογίας, του θαυμαστού καινούριου κόσμου της βιοτεχνολογίας, οι Τρεις Ιεράχες έχουν θέση στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Η γιορτή τους δεν είναι ένα απλό κατάλοιπο του παρελθόντος, μια απλή φολκλορική εκδήλωση, χωρίς νόημα και ουσιαστικό περιεχόμενο.
  ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ τους Τρεις Ιεράρχες, για να μας θυμίζουν τον αληθινό προορισμό της παιδείας, που είναι η διαμόρφωση ολοκληρωμένου ανθρώπου, μέσα από τον συνδυασμό γνώσης και αρετής, καθόσον, εκείνος που κατέχει μόνο γνώση, όχι όμως και αρετή, είναι επικίνδυνος. Καθόσον, εκπαιδεύοντας μισούς ανθρώπους, εκπαιδεύουμε μισανθρώπους. Καθόσον, γνώση χωρίς αρετή, οδηγεί τα βήματά μας μεθοδευμένα στην κόλαση. Καθόσον, η γνώση χωρίς την αρετή είναι αυτή που κατασκευάζει τις «έξυπνες» βόμβες που με χειρουργική ακρίβεια καταστρέφουν ανθρώπινες ζωές και πολιτισμούς. Καθόσον, η γνώση χωρίς την αρετή είναι αυτή που έφερε τους δυο παγκοσμίους πολέμους, το πυρηνικό ολοκαύτωμα και απειλεί τον πλανήτη με οικολογική καταστροφή, με φτώχεια, με ανεργία, με μετανάστευση, με προσφυγιά, με κοινωνική έκρηξη. Καθόσον, η γνώση χωρίς την αρετή, είναι αυτή που αφαιρεί ζωτικά όργανα από φτωχά παιδιά του τρίτου κόσμου και τα μεταμοσχεύει σε πλούσιους ανθρώπους του αναπτυγμένου κόσμου μας. Καθόσον, όλα αυτά τα κάνουν επιστήμονες, που έχουν γεμάτο μυαλό, άδεια καρδιά όμως. Καθόσον, παιδεία χωρίς αρετή, από ευλογία γίνεται κατάρα.
  ΤΙΜΟΥΜΕ τους Τρεις Ιεράρχες, για το μεγάλο ανθρωπιστικό τους έργο, για την προσφορά τους στα ελληνικά και χριστιανικά γράμματα, γιατί είναι οι θεμελιωτές της ανθρωπιστικής παιδείας, γιατί κεφαλαιοποίησαν τα κέρδη τους από την εντρύφηση στα βαθιά νοήματα της χριστιανικής πίστης και της αρχαίας ελληνικής σοφίας , για να ρίξουν τα θεμέλια της ελληνικής και χριστιανικής παιδείας, γιατί αγάπησαν τα γράμματα και τον πολιτισμό των αρχαίων Ελλήνων, γιατί έγιναν μεγάλοι -πολύ μεγάλοι – δάσκαλοι και σπουδαίοι ρήτορες, γιατί με τα συγγράμματά τους και την προφορική τους διδασκαλία έντυσαν με δόξα και αίγλη τη χριστιανική παιδεία, γιατί σύμφωνα με τον εθνικό μας ιστορικό Κωνσταντίνο Παπαρρηγόπουλο, με το συγγραφικό τους έργο «απετελέσαν εποχήν λόγου νέαν, μεγάλην και ένδοξον διά το ανθρώπινον γένος».
  ΦΤΩΧΑΙΝΟΥΝ όσοι αντιλαμβάνονται τους Τρεις Ιεράρχες στην πιο φτωχή τους εκδοχή και όχι οι Τρεις Ιεράρχες.
  Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΜΑΣ, χωρίς αυτούς, θα είναι ακόμα πιο φτωχή.
  ΣΤΩΜΕΝ ΚΑΛΩΣ!

  Σχολιάστε
 • 13/01/2020, 21:46
  Permalink

  Μεγάλοι άνθρωποι δεν καταλάβατε ότι το υπουργείο Παιδείας το σερβίρει με κόλπο το ότι καταργεί τη γιορτή των τριών Ιεραρχών;. Τι θέλετε να σας πει; Έχουμε εντολές από το Ισλάμ; Λέει ότι κάνουμε στα μικρά παιδιά. Θα δείτε τι ωραία είναι εκεινη τη μερα που θα κάνουμε εκδηλώσεις κ τραλαλά Δεν μας ενδιαφέρει , όποιος θελει να εκτιμήσει, εκτιμά διαφορετικά. Μας ενοχλεί η κοροϊδία κ ότι ο κόσμος δεν την καταλαβαίνει. Υπουλοσύνη σε όλα. Υποβολιμαίες κινήσεις για να μην ενοχλήσουν τους Αφγανούς και Πακιστανούς. Εμείς μιλάμε στα παιδιά. Και στουs κινέζους κ στους αφροαμερικανους για κάθε γιορτή μας, ως ελεύθεροι άνθρωποι, δίνουμε φωτοτυπίες και δεν υπολογίζουμε πιόνια. Ο ελληνισμός διασώθηκε τα 400 χρόνια με την προφορική παράδοση. Μη τους πιστεύετε. Κόλπα σερβιρίσματος να εκτελέσουν εντολές. Φοβισμένοι και έντρομοι κρατικοδίαιτοι φοβηθείτε. Και εσείς ω Ιερείς! Μη χάσετε τους μισθούς προσέξτε. Η θρησκεία για εσάς είναι μισθός. Εμείς όμως θα αφυπνίζουμε

  Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.