Και όμως, δεν χρειάζεται μια δεκαετία για να αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος….

Γράφει ο Θεόφιλος Νικολαϊδης, Επιχειρηματίας

Όσοι έχουν μελετήσει το Σύνταγμα, γνωρίζουν πολύ καλά ότι το άρθρο 110 παρ.2 λέει πως με ψηφοφορία 151 η 180 ψήφων καθορίζονται ειδικά οι διατάξεις που πρέπει να αναθεωρηθούν. Η παρ. 3 και 4 του ίδιου άρθρου λέει πως η επόμενη Βουλή αποφασίζει, με 151 η 180 ψήφους πάλι, σχετικά με τις αναθεωρητέες διατάξεις. Από αυτό γίνεται προφανές πως το πάνω χέρι για την αναθεώρηση το έχει η πλειοψηφία της επόμενης Βουλής.

Δηλαδή αν ένα άρθρο κριθεί αναθεωρητέο από αυτήν την Βουλή με 151 ψήφους για να αναθεωρηθεί απαιτούνται 180 ψήφοι από την επόμενη Βουλή και αν κριθεί με 180 από αυτήν, απαιτούνται 151 ψήφοι από την επόμενη. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε καμία περίπτωση, με όσες ψήφους και αν ψηφιστεί το άρθρο από αυτή την Βουλή, δεν μπορεί να βρει τουλάχιστον 151 από την επόμενη. Ούτε αυτός ούτε σε συνδυασμό με ψήφους άλλου κόμματος καθώς η ΝΔ θα είναι η αυτοδύναμη, το πιθανότερο, η θα χρειάζεται ελάχιστη βοήθεια από άλλο κόμμα.

Άρα καθίσταται σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία δυνατότητα να αναθεωρήσει κανένα άρθρο του Συντάγματος με περιεχόμενο της επιθυμίας του. Γιατί λοιπόν ξεκινά αυτή την διαδικασία αφού δεν μπορεί να την τελειώσει; Την απάντηση μας την έδωσε ο Κατρούγκαλος που ομολόγησε πως σκοπός τους είναι να ματαιώσουν για μια δεκαετία τις συνταγματικές αλλαγές σε άρθρα που δεν θέλουν αυτοί να περάσουν.

Και όταν λέει άρθρα εννοεί μόνο το άρθρο 16 του Συντάγματος και ειδικά την παρ. 5 που λέει πως η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση. Αυτό ακριβώς θέλουν να αποτρέψουν για μια δεκαετία και γι΄αυτό κάνουν όλη την διαδικασία της αναθεώρησης. Όλα τα άλλα είναι η προκάλυψη των προθέσεων τους, που αφελώς ο Κατρούγκαλος αποκάλυψε.

Γιατί πετάμε το θέμα 10 χρόνια μετά; Γιατί πάλι το άρθρο 110 στην παρ.6 λέει πως δεν επιτρέπεται αναθεώρηση του Συντάγματος πριν περάσει πενταετία από την ΠΕΡΑΤΩΣΗ (τα κεφαλαία δικά μου) της προηγούμενης. Άρα λοιπόν όλη η τωρινή αναθεώρηση του Συντάγματος είναι ένα τέχνασμα για να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16. Στο τέχνασμα απαντάς με τέχνασμα.

Το άρθρο 110 παρ.6 απαιτεί πενταετία τουλάχιστον για να αρχίσει η διαδικασία νέας αναθεώρησης από την ώρα που θα τελειώσει αυτή η αναθεώρηση. Αν τελικά δεν αναθεωρηθεί κανένα άρθρο τώρα έχουμε αναθεώρηση; Αναθεώρηση χωρίς να αναθεωρηθεί ούτε ένα άρθρο δεν νομίζω πως κανείς μπορεί να την χαρακτηρίσει αναθεώρηση.

Άρα η ΝΔ ζητά από την Κυβέρνηση να τεθεί προς συζήτηση και ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙ για την αναθεώρηση του άρθρου 16 η αλλιώς δεν συμμετέχει σε καμία φάση σε αυτή την αναθεώρηση. Με όσους ψήφους και αν ψηφιστούν στην παρούσα φάση τα προς αναθεώρηση άρθρα, στην επόμενη Βουλή η ΝΔ μπορεί να τα μπλοκάρει όλα, να μην αναθεωρηθεί κανένα, δεν ολοκληρώνεται καμία αναθεώρηση και άρα δεν ισχύει η δέσμευση της 5ετίας. Η επόμενη Κυβέρνηση ξεκινά την αναθεώρηση από μηδενική βάση και επιλέγει αυτή τα άρθρα που πρέπει να αναθεωρηθούν…….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.