Ιστορικές εξελίξεις για την Ελλάδα

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Όσα και να ήταν τα εμπόδια, οι καθυστερήσεις, οι οπισθοδρομήσεις λόγω καθυστερημένης ιδεολογίας και παράλογου κομματισμού, με τον ενεργειακό τομέα ζούμε ιστορικές εξελίξεις χάρη στο πλαίσιο της ελληνικής ΑΟΖ.

Μπορεί πολλοί να μην πίστευαν σε τίποτα, να θεωρούσαν ότι όλα είναι χαμένα ή ακόμα ότι στην καλύτερη περίπτωση τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα.

Βλέπουμε όμως ότι στο θαλάσσιο οικόπεδο 2 ήρθε η Total που ξέρει καλά από σκληρά πετρώματα και στις θαλάσσιες περιοχές Δυτικά και Νοτιοδυτικά Κρήτης η ExxonMobil και η Total, οι οποίες είναι οι μόνες στον κόσμο που έχουν εμπειρία σε τέτοια βάθη.

Κατά συνέπεια, τώρα έχουμε ένα πλαίσιο συμμαχικό που λειτουργεί και ως ασπίδα για οποιαδήποτε κίνηση από χώρες που θα ήθελαν να αμφισβητήσουν το Δίκαιο της Θάλασσας.

Είναι επίσης η πρώτη φορά στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας που η χώρα μας διαχειρίζεται επίσημα τόσο μεγάλες περιοχές στη θάλασσα μέσω κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Είναι λοιπόν απαραίτητο να υπογραμμίσουμε την ιστορική σημασία του γεγονότος διότι δημιουργεί μια αλλαγή φάσης για τα ελληνικά δεδομένα. Τώρα η Εθνική Στρατηγική με στρατηγικό ορθολογισμό μπορεί να αξιοποιήσει αυτή την ενεργειακή προστιθέμενη αξία της ελληνικής ΑΟΖ.

Μάλιστα επειδή όλες αυτές οι θαλάσσιες περιοχές εφάπτονται πάνω σε γραμμές οριοθέτησης που αντιστοιχούν στη μέση γραμμή, θα παίξουν ένα ρόλο καταλυτικό και για τις επόμενες διακρατικές μας συμφωνίες.

Με αυτήν την έννοια αντιλαμβανόμαστε και την ιστορικότητα της αλλαγής φάσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.