Ιδανικές συνθήκες για την ελληνική ΑΟΖ

Ν. Λυγερός

Το γεγονός ότι πολιτικά βλέπουμε καθυστερήσεις παντού, αφού οι περισσότεροι από εμάς το έχουν συνηθίσει και αποτελεί την καθημερινότητά τους, δεν πρέπει να μας απασχολεί για το θέμα της ελληνικής ΑΟΖ. Διότι όποια και να είναι η κυβέρνηση, οι γεωπολιτικές συνθήκες αλλάζουν στην Ανατολική Μεσόγειο και ουσιαστικά ανεξαρτήτως από την επίσημη ελληνική πλευρά, τα πράγματα προχωρούν θετικά και δυναμικά.

Αυτό οφείλεται βασικά στις κινήσεις της Αιγύπτου, αλλά βέβαια και της Κύπρου. Διότι και οι δύο λειτουργούν συντονισμένα και για το θέμα της ΑΟΖ και ειδικά της οριοθέτησης, και για το θέμα των υδρογονανθράκων. Επίσης έχουν και οι δύο στις ΑΟΖ τους, τη δυναμική παρουσία της ιταλικής ENI που είναι το μαύρο πρόβατο της Τουρκίας.

Έχουμε στην κυπριακή ΑΟΖ την έντονη παρουσία της γαλλικής Total και την αμερικανική Exxon Mobil. Όλο αυτό το πλαίσιο έχει δημιουργήσει μια δυναμική και αποτελεσματική θέση πάνω στην γεωπολιτική σκακιέρα της περιοχής πράγμα που σημαίνει πρακτικά ότι υπάρχει ένα συμμαχικό πλαίσιο στον ενεργειακό τομέα.

Ταυτόχρονα οι θέσεις των ΗΠΑ αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω των νατοϊκών δυνάμεων είναι όλο και καλύτερες στην Μέση Ανατολή και ειδικά με τον συντονισμό που έχουν με τις κούρδικες δυνάμεις.

Έτσι η δράση της Τουρκίας είναι πολύ περιορισμένη και η ίδια δεν έχει πια πολλές δυνατότητες να ενεργήσει πραγματικά προς όφελος της. Έτσι βλέπουμε ιδανικές συνθήκες για το θέμα της οριοθέτησης της ελληνικής ΑΟΖ αλλά ακόμα και της ανακήρυξης.

Όλα αυτά βεβαίως χωρίς τη συμβολή της όποιας κυβέρνησης αλλά μόνο με το καταλυτικό πλάνο που έχει δημιουργηθεί στη γενική περιοχή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.