Η Τουρκία απειλεί και προπαγανδίζει και εμείς ασχολούμαστε με τον Ιβάν

Γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης, Φοιτητής Γλώσσας Φιλολογίας και πολιτισμού παρευξείνιων χωρών

Νομίζω  ότι έχουμε την μπάλα σε όλα τα επίπεδα. Εδώ εμείς ασχολούμαστε με τον Ιβάν,  ενώ στον  κόσμο και στην ευρύτερη γειτονιά μας  ο Ερντογάν απειλεί με Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι στρατιώτες είναι  κρατούμενοι χωρίς καμία κατηγορία και το Σκοπιανό επειδή μάλλον είδαμε ότι δεν πάει προς λύση το αφήσαμε στην άκρη.

Η Τουρκία αμφισβητεί  το “status quo ante» του Αγαίου, αυτό  έκανε πάντα και έφτασε με την κινηματογραφημένη κατάληψη των Ιμίων και μετά από το 1996 το αμφισβητεί συνεχώς και κλιμακούμενα.  Το 2002 που ήρθε  στα πολιτικά πράγματα ο Ερντογάν όλο και περισσότεροι περίμεναν ότι  θα  ήρθε ένας πολιτικός που θα κάνει την Τουρκία δύναμη και μία Ευρωπαϊκή χώρα. Ξεκίνησε ως  ευρωοοραματιστής και έχει καταλήξει από το πραξικόπημα και μετά ως  ένας ισλαμο-εθνικιστής.

Προγκρόμ χωρίς λόγο, φυλακίσεις δημοσιογράφων, δικαστών, φίμωση της αντίθετης γνώμης. Μία Τουρκία που δεν είναι  μία κανονική χώρα.  Τείνει να γίνει  η χώρα του  Ερντογάν.

Η επιχείρηση κλάδος ελαίας στο Αφρίν δεν εξελίσσεσαι όπως θα ήθελε ο Ερντογάν. Βλέπει συνεχώς  ότι χάνει και εξάγει πίεση αλλού.

Εάν όμως πέσει  καμία τουφεκιά κατά λάθος στο Αιγαίο ή αλλού, τότε ο  τουρισμός θα γυρίσει  πολλά χρόνια πίσω.

Το παραλήρημα του Ερντογάν για ότι δεν γίναμε παστά ψάρια το 1922 μάλλον αποσκοπεί στο εσωτερικό του και στο φανατικό ακροατήριο. Αλλά δεν πρέπει να  ξεχνάμε ότι μας αφορά και εμάς.  Οι λάθος πολιτικές και δη του Βασιλιά οδήγησαν σε αυτό το τραγικό γεγονός.

Ας αναλογιστούμε καλά τα γεγονότα του 1920-1922. Στην Ελλάδα τότε επικρατούσαν οι δημαγωγοί  κάτι που πάει να γίνει και σήμερα. Η αντιμετώπιση της   Τουρκίας δεν θέλει δημαγωγία και λάβαρα, θέλει ψυχραιμία  και συνεννόηση  και  μία πολιτική σαν του Βενιζέλου.

Η σημερινή πολιτική  ηγεσία  μπορεί να  μην διακρίνεται για την σταθερότητα της, αλλά θα  πρέπει να επιδείξει  σταθερότητα, να ψάξει να βρει συνεννόηση με όλα τα κόμματα  και επιτέλους να δημιουργηθεί  το ΣΕΑ που θα  ενημερώνει  απευθείας τον πρωθυπουργό και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.

Είναι ώρα  για αποφασιστικά βήματα στα εθνικά  θέματα, σε  αυτό τουλάχιστον βλέπουμε  να συμφωνούν όλοι.

Οι καιροί ου μενετοί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.