Η συνεισφορά των ανεμβολίαστων…

Γράφει ο Αχιλλέας Γραβάνης *

Δεν θέλουν να πειστούν, δεν θέλουν να εμβολιαστούν.

Αυτό έχει επιπτώσεις στην κοινωνία: καταλαμβάνουν τις θέσεις ΜΕΘ, μιας και το 95% των ασθενών σε αυτές καταλαμβάνονται από ανεμβολίαστους, ενώ εμβολιασμένοι ασθενείς άλλων νοσημάτων δεν βρίσκουν θέσεις ΜΕΘ, με εξαιρετικά αρνητική επίπτωση στην υγεία και την ζωή των δεύτερων.

Οι ανεμβολίαστοι, διατηρώντας την άποψη τους μπορούν να συνεισφέρουν με δυο τρόπους στην προσπάθεια της κοινωνίας ενάντια στον κορωνοϊό:

-με την διάθεση των εμβολίων που τους αντιστοιχούν άμεσα και μόλις δοθεί η άδεια από τον ΕΜΑ σε όλους τους πλήρως εμβολιασμένους άνω των 12 ετών, 5 μήνες μάξιμουμ μετά την 2η δόση τους. Η 3η δόση μειώνει κατά 11 φορές την λοίμωξη και 10 φορές την βαριά νοσηση από το Δέλτα (προηγούμενο σημερινό ποστ μου).

-οι ανεμβολίαστοι θα συνεισφέρουν στην ανοσία της κοινότητας με την φυσική ανοσία τους δηλαδή με την μόλυνση τους (η πλειοψηφία θα μολυνθεί τους επόμενους μήνες από το εξαιρετικά λοιμογόνο στέλεχος Δέλτα).

Το με απόφαση τους τίμημα, κυρίως γι αυτούς αλλά δυστυχώς και για ασθενείς άλλων νοσημάτων που χρειάζονται νοσηλεία, θα είναι πολύ μεγάλο σε βαριά νόσηση και απώλεια ζωής (90-95% των ΜΕΘ καταλαμβάνονται από ανεμβολίαστους) αλλά η ελεύθερη επιλογή, παρά τα αντίθετα πολλαπλά επιστημονικά δεδομένα, έχει τίμημα, ιδιαίτερα σε πολίτες με ισχυρή άποψη.

Η Πολιτεία οφείλει χωρίς καθυστέρηση να προσανατολίσει τα διαθέσιμα για τους ανεμβολίαστους που δηλώνουν ισχυρή άποψη κατά του εμβολιασμού τους, προς τους πλήρως εμβολιασμένους που θέλουν να λάβουν 3η ενισχυτική δόση, με προτεραιότητα εντός Σεπτεμβρίου στους ανοσοκατασταλμενους και τους υπερήλικες και εντός Οκτωβρίου στους υγειονομικούς και τον γενικό πληθυσμό στον οποίο έχουν παρέλθει 6-7 μήνες μετά την 2 δόση.

Η όποια ολιγωρία της θα είναι άδικη και αδικαιολόγητη για μας τους υγειονομικούς αλλά και τους εμβολιασμένους. Εν τω μεταξύ, η προσπάθεια να πείσουμε τους καλοπροαίρετους ανεμβολίαστους θα πρέπει να συνεχιστεί με δύναμη από όλους μας, κυρίως από μας στον χώρο της Ιατρικής

* Ο Αχιλλέας Γραβάνης είναι Καθηγητής Φαρμακολογίας, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και Ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ.

LarissaPress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.