Η ψηφιακή ταυτοποίηση γίνεται πραγματικότητα στη Φινλανδία

Η απόδειξη της ταυτότητας ενός ατόμου πρόκειται να γίνει δυνατή μέσω μιας εφαρμογής ψηφιακής ταυτοποίησης που διατίθεται για smartphones και tablets. Η κυβέρνηση θα υποβάλει τις νομοθετικές προτάσεις για την ψηφιακή ταυτότητα στο κοινοβούλιο το φθινόπωρο. Εάν εγκριθεί, η εφαρμογή πρόκειται να εισαχθεί το 2023.

Η κυβέρνηση δικαιολόγησε τη νομοθετική της πρόταση για την ψηφιακή ταυτοποίηση με τη βελτίωση της προστασίας της ιδιωτικής ζωής. Πιστεύεται επίσης ότι θα κάνει την καθημερινή ζωή, από τα ψώνια μέχρι τις συναλλαγές με τις αρχές και τη χρήση υπηρεσιών, πολύ πιο ομαλή.

Ο επανασχεδιασμός του συστήματος προσωπικών κωδικών ταυτότητας θα επιτρέψει επίσης την έκδοση ουδέτερων ως προς το φύλο προσωπικών κωδικών ταυτότητας, γεγονός που θα αποτρέψει πιθανές διακρίσεις. Οι ουδέτεροι ως προς το φύλο προσωπικοί κωδικοί ταυτότητας δεν θα αλλάξουν τους υφιστάμενους προσωπικούς κωδικούς ταυτότητας. Θα εισαχθούν το 2027 και θα εκδοθούν σε άτομα που έχουν γεννηθεί ή μεταναστεύσει στη Φινλανδία μετά από αυτό.

Ένας άλλος στόχος της μεταρρύθμισης είναι να καταστεί δυνατή η ταχύτερη έκδοση κωδικών ταυτότητας σε αλλοδαπούς υπηκόους και να προωθηθεί η μετανάστευση με βάση την εργασία. Η Φινλανδία έχει ανάγκη και στοχεύει στην προσέλκυση ξένων ταλέντων και τεχνογνωσίας.

Η ψηφιακή ταυτοποίηση αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου «ψηφιακής πυξίδας», το οποίο έχει δρομολογηθεί για τη διαμόρφωση ενός κοινού εθνικού οράματος και στόχων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την «οικονομία των δεδομένων» για το 2030.

euractiv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.