Η «παροχή» που κερδίζει κάλπες

Τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής αποτυπώνουν τη θεαματική ανάκαμψη της οικονομίας, κόντρα στους κατ’ επάγγελμα απαισιόδοξους που προέβλεπαν στασιμότητα ή ρηχή ανάπτυξη

Γράφει ο Πάνος Αμυράς

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξήθηκε κατά 16,2% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις για το τρίτο είναι ακόμη πιο αισιόδοξες. Τα έσοδα από τον τουρισμό στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου υπερέβησαν και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις και σε πολλά νησιά καταγράφηκε ρεκόρ εσόδων σε σχέση και με το 2019, που αποτελεί χρονιά-ορόσημο για τον κλάδο. Θυμίζουμε ότι πέρυσι η τουριστική κίνηση ήταν αναιμική και η πτώση του ΑΕΠ σε σχέση με το 2019 χαώδης.

Για αυτό και η μεγάλη αναθεώρηση του στόχου για την ανάπτυξη φέτος από το 3,6% του προϋπολογισμού και βάσιμη είναι η αφετηρία για περαιτέρω άνοδο το 2022. Ασφαλώς αβεβαιότητες υπάρχουν στην οικονομία με σημαντικότερες την πορεία της πανδημίας και τις τιμές των καυσίμων και των πρώτων υλών, που τις τελευταίες εβδομάδες έχουν πυροδοτήσει ένα ράλι ανατιμήσεων στην αγορά. Ορθώς ο πρωθυπουργός προχωρά σε στοχευμένες ενισχύσεις για τα ευάλωτα νοικοκυριά, που θα πληγούν αμέσως από την ακρίβεια, το κοινωνικό κράτος πρέπει να απλώσει δίχτυ προστασίας για τους πιο αδύναμους. Ωστόσο ο μοναδικός βιώσιμος τρόπος για σημαντική αύξηση εισοδημάτων είναι να συνεχισθεί η αναπτυξιακή δυναμική στην οικονομία. Οσοι προσπαθούν να απαξιώσουν τις εξελίξεις στο ΑΕΠ λέγοντας ότι ευημερούν οι αριθμοί αλλά όχι οι άνθρωποι μεμψιμοιρούν, τα θετικά στοιχεία περνούν με μία μικρή υστέρηση στην πραγματική οικονομία, το έχουμε διαπιστώσει και όταν οι αριθμοί έπαιρναν την κάτω βόλτα.

Στις περισσότερες τουριστικές περιοχές καταγράφηκε φέτος έλλειψη προσωπικού, με αποτέλεσμα να ωθούνται ανοδικά τα ημερομίσθια, εάν η οικονομία δημιουργήσει ποιοτικές θέσεις εργασίας είναι βέβαιο ότι και οι αποδοχές θα αυξηθούν αναλόγως.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προνόησε και κατά τη διάρκεια της πανδημίας μείωσε τους φόρους για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα, με έμφαση τη μεσαία τάξη, δημιουργώντας κίνητρα για επενδύσεις, που ήδη καταγράφουν αξιοσημείωτη άνοδο. Παράλληλα ξεκινούν τα έργα που εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης, δημιουργώντας επενδυτικούς θύλακες, η οικονομία μπαίνει στον ενάρετο κύκλο της ανάπτυξης, με όσες αβεβαιότητες κι αν υπάρχουν στο υγειονομικό μέτωπο.

Σε αυτούς τους 20 μήνες που μας χωρίζουν από τις κάλπες η κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να τρέξει όλα τα αναπτυξιακά project που διαθέτει, θα είναι η πιο ουσιαστική παροχή για τους πολίτες. Γιατί όταν ευημερούν οι αριθμοί, το ίδιο ισχύει όχι μόνο για τους ανθρώπους αλλά και για τις κυβερνήσεις, όταν υπάρχουν κάλπες στον ορίζοντα του 2023.

Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.