Η μεταρρύθμιση της ΔΕΘ

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

Βρισκόμαστε στα μέσα Αυγούστου, αλλά ήδη «τρέχουν» τα ρεπορτάζ για το φετινό πακέτο της ΔΕΘ. Τι θα δώσει ο Μητσοτάκης και αν θα υπάρξουν εκπλήξεις.

ΤΙΣ εξαγγελίες της ΔΕΘ τις έχουμε πληρώσει πάρα πολύ ακριβά τόσο ως χώρα όσο και ως πολίτες. Στα προμνημονιακά χρόνια οι πρωθυπουργοί και οι πολιτικοί αρχηγοί πλειοδοτούσαν σε παροχολογία. Ο λογαριασμός ανέβαινε και μαζί φούσκωναν τα ελλείμματα και το χρέος.

ΤΟΝ Σεπτέμβριο του 2014 -μέσα στην «καρδιά» των Μνημονίων- ο Αλέξης Τσίπρας τίναξε την μπάνκα στον αέρα. Με το περιβόητο Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης υποσχέθηκε τα πάντα όλα σε όλους. Με βασικότερη δέσμευση το… ψευδοαφήγημα για το σκίσιμο των Μνημονίων, και, μάλιστα, με ένα νόμο και ένα άρθρο. Τη συνέχεια τη γνωρίζουμε. Τελικά, αντί για αυτό το πακέτο ΔΕΘ, βιώσαμε το τρίτο και αχρείαστο Μνημόνιο.

ΟΙ εποχές έχουν αλλάξει. Τα Μνημόνια ανήκουν στο παρελθόν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως, έχει αλλάξει τη φιλοσοφία της ομιλίας και της συνέντευξης του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Εβαλε τέλος στα μεγάλα λόγια και την παροχολογία. Από το 2019 έως σήμερα στέλνει το μήνυμα για τη δημοσιονομική πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, ενώ οι εξαγγελίες είναι πάντοτε μετρημένες και προσεκτικές.

ΔΕΝ βγάζει λαγούς από το καπέλο. Δεν τινάζει την μπάνκα στον αέρα. Ο,τι λέει είναι πλήρως κοστολογημένο. Γι’ αυτό και όλα όσα έχει πει έχουν υλοποιηθεί. Και, μάλιστα, έχουν εφαρμοστεί και κάποια παραπάνω θετικά μέτρα από όσα είχε εξαγγείλει.

ΤΟ ίδιο θα συμβεί και φέτος. Ειδικά τώρα, που βρισκόμαστε στη χρονική συγκυρία της επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα.

ΗΔΗ το μεγαλύτερο μέρος του προεκλογικού προγράμματος της Ν.Δ. ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή. Προφανώς και θα υπάρξουν πρόσθετες παρεμβάσεις, ειδικά στο μέτωπο κατά της ακρίβειας. Αλλά δεν πρόκειται να υπάρξουν κινήσεις… εντυπωσιασμού.

ΑΥΤΗ είναι και μία από τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η αλλαγή της κουλτούρας της ΔΕΘ. Από «παιδική χαρά» παροχολογίας έγινε ο τόπος όπου παρουσιάζεται η φιλοσοφία της κυβερνητικής πολιτικής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σε όλο το πολιτικό σύστημα. Η Ελλάδα μπορεί να πάει μπροστά μόνο με ρεαλιστικό σχέδιο και πολλή δουλειά, όχι με ανερμάτιστη υποσχεσιολογία. Καλό θα ήταν να ακολουθήσουν αυτή τη φιλοσοφία και τα υπόλοιπα κόμματα.

Ελεύθερος Τύπος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.