Η μεσαία τάξη πληρώνει και πάλι τα «παιχνίδια» του Τσίπρα

Από τη μια, ο Αλέξης Τσίπρας, προσπαθεί να…καλοπιάσει τη μεσαία τάξη καταθέτοντας την τροπολογία για τη μη μείωση του αφορολογήτου και από την άλλη παίρνει πίσω  την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης αλλά και σημαντικές φοροελαφρύνσεις που προβλέπονταν ως «αντίμετρα».

Με τροπολογία που κατέθεσε χθες το απόγευμα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος καταργείται η -προνομοθετημένη από τον Ιούνιο του 2017- διάταξη που προέβλεπε περικοπή κατά 650 ευρώ της ετήσιας έκπτωσης φόρου εισοδήματος των μισθωτών, των συνταξιούχων και των κατ’ επάγγελμα αγροτών από την 1η-1-2020 και ισοδυναμούσε με σημαντική περικοπή του αφορολογήτου ορίου εισοδήματος για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους.

Ταυτόχρονα όμως ορίζεται ότι από την 1η-2-2020 δεν θα τεθούν σε ισχύ ούτε και οι ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις, που είχαν επίσης προνομοθετηθεί από τον Ιούνιο του 2017 ως αντισταθμιστικά φορολογικά “αντίμετρα”, και προέβλεπαν μείωση του ελάχιστου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%, κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για ετήσια εισοδήματα μέχρι 30.000 ευρώ, μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ και περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 30% το 2020.

Για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες με ετήσια εισοδήματα υψηλότερα των 21.500 ευρώ θα προέκυπταν μειώσεις ετησίων φορολογικών επιβαρύνσεων (φόρου εισοδήματος + ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης) κατά 26 έως και 1.501 ευρώ.

Γι’ αυτές τις κατηγορίες φορολογουμένων, τα οφέλη από την κατάργηση ή τη μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα ήταν πολύ μεγαλύτερα από τις επιβαρύνσεις που θα προκαλούσε η μείωση του αφορολογήτου. Ουσιαστικά, με την εφαρμογή των μέτρων αυτών θα ζημιώνονταν οι έχοντες χαμηλά εισοδήματα και θα ωφελούνταν οι έχοντες μεσαία εισοδήματα, η λεγόμενη “μεσαία τάξη”.

Με τη μη εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων, την οποία νομοθετεί πλέον η κυβέρνηση, περισσότεροι από 3.000.000 μισθωτοί, συνταξιούχοι και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες με ετήσια φορολογητέα εισοδήματα μέχρι 21.500 ευρώ θα γλιτώσουν τελικά από την πληρωμή επιπλέον φόρων.

Πέραν της κατάργησης των παραπάνω διατάξεων, η τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει επίσης ότι δεν θα ισχύσει από το 2020 ούτε η διάταξη του άρθρου 11 του ν. 4472/2017 με την οποία προβλεπόταν μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% αν το ποσό του φόρου δεν υπερέβαινε τα 700 ευρώ, υπό τον περιορισμό ότι το ποσό της μείωσης δεν θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερο των 70 ευρώ. Για φορολογούμενους που δικαιούνται ήδη την έκπτωση του 50% λόγω χαμηλού εισοδήματος, το όριο του ποσού του ΕΝΦΙΑ μέχρι το οποίο θα δινόταν η επιπλέον αυτή έκπτωση θα ανερχόταν στα 1.400 ευρώ.

DailyPost

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.