Η μεγάλη ώρα του Ελληνικού

Γράφει ο Αντώνης Μιχελόγγονας, Δικηγόρος

Ας ξεκινήσουμε με μια σύντομη ιστορική αναδρομή. 3 Ιουλίου 2019, λίγες μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές που ανέδειξαν τη σημερινή κυβέρνηση Μητσοτάκη, η εταιρεία Lamda Development, ως το βασικό μέρος τότε του επενδυτικού σχήματος για το εμβληματικό έργο στο Ελληνικό, εκδίδει μια ανακοίνωση που μεταξύ άλλων έλεγε ότι η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «υιοθέτει θέσεις του Υπουργείου Πολιτισμού που δημιουργούν απροσπέλαστα εμπόδια τόσο στην έναρξη όσο και στην ομαλή εξέλιξη του έργου, μη λαμβάνοντας υπόψη, τόσο τον ειδικό νόμο που αφορά στην επένδυση (Ν.4062/12) όσο και τις ειδικές προβλέψεις των Συμβάσεων που κυρώθηκαν από τη Βουλή (Ν.4422/17), καθώς και τους όρους του Προεδρικού Διατάγματος, βάσει των οποίων έχει εγκριθεί ο σχεδιασμός του έργου». Εν ολίγοις, και όπως θα μπορεί να γράψει ελεύθερα ο ιστορικός του μέλλοντος, παραμονές της κυβερνητικής αλλαγής η απερχόμενη κυβέρνηση είχε βάλει δύο προτεραιότητες, και οι δύο εκ των οποίων τυχαίνει αυτές τις μέρες να είναι στην επικαιρότητα.

Την ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα και του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, η βασική κατεύθυνση των οποίων ήταν η ευμενέστερη μεταχείριση ορισμένων εγκλημάτων (πχ ανθρωποκτονίας που τιμωρείται πλέον και με πρόσκαιρη κάθειρξη, κλοπής από περισσότερους δράστες που μετατράπηκε σε πλημμέλημα κοκ).

Τη θέση εμποδίων στην επένδυση στο Ελληνικό με τη θέσπιση διαδικασιών εγκρίσεων που θα καθιστούσαν αδύνατη την ολοκλήρωση του έργου.

Η κίνηση αυτή της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν η κορωνίδα των επιθετικών της πράξεων απέναντι στην επένδυση. Αρχικά το πολεμούσε ως αντιπολίτευση. Όταν η κυβέρνηση Σαμαρά συνέλαβε και ανακοίνωσε το έργο και διεξήγαγε το σχετικό διαγωνισμό ο Τσίπρας ήταν απέναντι και ζητούσε τη δημιουργία πάρκου. Όταν μετά αναδείχθηκε στην κυβέρνηση αναγκάστηκε να συμβιβαστεί και να δεχθεί το έργο. Θεωρητικά τουλάχιστον, γιατί επί του πρακτέου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκανε ό, τι μπορούσε για το αντίθετο. Οι διοικητικές διαδικασίες καθυστερούσαν, οι φάκελοι έμεναν στα συρτάρια. Επιχειρήθηκε να ανακαλυφθούν στην περιοχή δάση, αρχαιότητες και μνημεία (!) για να αποτραπεί κάθε σκέψη αξιοποίησης.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών αυτών ήρθε και η έκδοση της ΚΥΑ που προαναφέρθηκε, που ουσιαστικά απαιτούσε να συμπράττει για κάθε διοικητική διαδικασία που αφορούσε την επένδυση ο Υπουργός Πολιτισμού, και εμπράκτως σήμαινε μια ανυπολογίστου χρόνου καθυστέρηση στο έργο. Η κίνηση αυτή ήταν και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, γιατί έκτοτε η Lamda Development απείλησε ευθέως να αποχωρήσει από το επενδυτικό σχήμα.

Εν ολίγοις, όταν ανέλαβε η παρούσα κυβέρνηση η επένδυση ήταν στον αέρα, ένα βήμα πριν τη ματαίωση λόγω αποχώρησης του βασικού επενδυτή. Και είχε φτάσει σε αυτό το σημείο αποκλειστικά εξαιτίας των ενεργειών της προηγούμενης κυβέρνησης. Και μπορεί κανείς να πει με απόλυτη σιγουριά ότι αν δεν είχε μεσολαβήσει η κυβερνητική αλλαγή, το έργο θα είχε ως χρόνο λήξης το 2019. Λήξης, όχι ολοκλήρωσης.

Έχουν περάσει έκτοτε σχεδόν δύο χρόνια. Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021, με την παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταικούρα ολοκληρώνεται η μεταβίβαση των μετοχών της «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ» στο επενδυτικό σχήμα, και καταβάλλεται στα ταμεία του Δημοσίου η πρώτη δόση, ύψους 360 εκ. €.

Τι σημαίνει εμπράκτως αυτή η μεταβίβαση; Σημαίνει ότι το έργο στο Ελληνικό ξεκινά και τυπικά. Το κράτος φάνηκε εντάξει προς όλες τις υποχρεώσεις του προς τους επενδυτές. Ολοκληρώθηκε η φάση των αδειοδοτήσεων, διενεργήθηκε ο διαγωνισμός για το καζίνο, ξεπεράστηκαν όλα τα προβλήματα που είχαν ανακύψει (καταγγελίες, δικαστικές προσφυγές κοκ), γκρεμίστηκαν όλα τα κτίσματα που είχαν απομείνει στο χώρο και συνολικά έγιναν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες (νομικές και πραγματικές) για να παραδοθεί ο χώρος έτοιμος στον επενδυτή.

Ολοκληρώθηκαν όλες οι συμβατικές υποχρεώσεις του κράτους και το βάρος περνά αλλού. Τώρα πλέον ο επενδυτής μπορεί να ξεκινήσει την υλοποίηση του έργου, με τη σειρά και το ρυθμό που έχει συμφωνηθεί, και η ελληνική κοινωνία μπορεί να αναμένει τις ωφέλειες από αυτό. Σε ό, τι κι αν συνίστανται αυτές, από τη δημιουργία θέσεων εργασίας μέχρι την τελική ανέγερση μιας νέας πόλης στην περιοχή, που θα αποτελεί τουριστικό θέρετρο μοναδικής εμβέλειας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Χρειάστηκαν επτά ολόκληρα χρόνια. Από την τυπική έναρξή του, το 2014, μέχρι την τελική μεταβίβαση των μετοχών το 2021. Ξεκίνησε από την κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά, που συνέλαβε το έργο και διεξήγαγε το διαγωνισμό που ανέδειξε ως ανάδοχο το επενδυτικό σχήμα. Συνεχίστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, από συγκεκριμένα στελέχη αυτής που πίστευαν στο έργο, παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος του κόμματός τους ήταν σντίθετο και έθετε μέχρι και την τελευταία στιγμή εμπόδια. Και τελικά, η παραχώρηση από την πλευρά του Δημοσίου ολοκληρώνεται με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και μαζί ξεκινάνε και οι εργασίες ανέγερσης των νέων κτισμάτων και διαμόρφωσης του νέου χώρου (αφού είχαν προηγηθεί, από την πλευρά του Δημοσίου, οι κατεδαφίσεις των υφισταμένων). Περιμένουμε πλέον να δούμε με ποια κυβέρνηση το έργο θα ολοκληρωθεί.

Θα μπορούσε να είχε ξεκινήσει το έργο νωρίτερα; Ε σίγουρα θα μπορούσε. Ορισμένοι από τους λόγους που οδήγησαν στην πάροδο επτά ολόκληρων ετών ήταν αναμενόμενοι. Ήταν αναμενόμενες οι αντιδράσεις από μειοψηφίες, ήταν αναμενόμενο να υπάρξουν δικαστικές προσφυγές, ήταν αναμενόμενες κάποιες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Σίγουρα δεν ήταν αναμενόμενα πολλά από τα εμπόδια που έβαλε στην επένδυση η πλευρά εκείνη της κυβέρνησης Τσίπρα που δεν την ήθελε, και κυρίως η «ανακάλυψη» μνημείων στην περιοχή. Και προφανώς δεν ήταν καθόλου αναμενόμενη η πανδημία του COVID-19. Αν δεν είχε μεσολαβήσει, με όλες τις συνέπειές της (από το συνολικό πάγωμα της ιδιωτικής οικονομίας μέχρι την αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων και τη μερική μόνο λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών) μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα είχε ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα για τη μεταβίβαση μπορεί και ένα έτος νωρίτερα.

Θα μπορούσε όμως και να μην ξεκινούσε ποτέ. Αν δεν είχε μεσολαβήσει η κυβερνητική αλλαγή το 2019. Δυστυχώς, παρά τη συνεισφορά ενός μέρους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην πρόοδο της επένδυσης, το μεγαλύτερο μέρος της ήταν αντίθετο και προσπαθούσε, ακόμα και τις παραμονές της αποχώρησής του, να τη ματαιώσει.

Σε κάθε περίπτωση, η ιστορία θα γράψει ότι το 2021, επί κυβέρνησης ΝΔ και πρωθυπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη, ξεκίνησε ένα από τα πλέον εμβληματικά έργα στην ελληνική ιστορία. Η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στην Ευρώπη, που αν προχωρήσει και ολοκληρωθεί σωστά πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να αποτελέσει το σύμβολο της νέας εποχής του Ελληνισμού. Το σύμβολο της Ελλάδας που αφήνει πίσω της τη μιζέρια, που επιλέγει το δρόμο της δημιουργίας και της παραγωγής. Που δεν πολεμά πλέον τις επενδύσεις και την επιχειρηματική τάξη, αλλά συμμαχεί μαζί της με σκοπό από κοινού να κάνουν το επόμενο βήμα. Που τολμάει επιτέλους να μην προσπαθεί απλά να μιμηθεί τα ξένα κράτη, αλλά να περνά ένα βήμα μπροστά.

Θα μου πείτε, όλα αυτά από το Ελληνικό; Λάθος. Γιατί το Ελληνικό μπορεί να είναι μόνο η αρχή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.