Η Κύπρος, οι σύμμαχοι και η Τουρκία

Γράφει ο Γιώργος Παπαθανασόπουλος

Το Κυπριακό είναι πάντα στην επικαιρότητα, όπως διαπιστώνεται και από τα τρέχοντα γεγονότα. Σαφείς οι επιδιώξεις της Τουρκίας. Θέλει να πνίξει την Κυπριακή Δημοκρατία και να τουρκοποιήσει τη Μεγαλόνησο. Θέλει να νομιμοποιήσει το καταδικασμένο διεθνώς έγκλημα του Αττίλα. Για να το επιτύχει κινείται μεθοδικά και συστηματικά. Χρησιμοποιεί τον πληθυσμιακό όγκο της, την στρατιωτική της ισχύ, το θράσος της, τον παραδοσιακό οθωμανικό τρόπο  του παζαριού και της πειθούς των ισχυρών της Γης με την ικανοποίηση συμφερόντων τους, με τη λογική «θα σου δώσω, αλλά θα μου δώσεις». Χρησιμοποιεί επίσης τη Ρωσία ως φόβητρο για τη Δύση, ότι μπορεί να την χάσει από σύμμαχο της…

Λόγω του σοβινισμού, και του ισλαμικού φανατισμού του Προέδρου Ερντογάν η Τουρκία από το 2020 έχει εντείνει τις προκλήσεις όχι μόνο σε βάρος της Κύπρου και της Ελλάδος, αλλά και σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, του οποίου είναι μέλος… Η αγορά των ρωσικών πυραύλων  S – 400, οι επεμβάσεις της στη Λιβύη, στη Συρία, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν και σε βάρος της Αρμενίας, ο συστηματικός πόλεμος σε βάρος των Κούρδων, οι αυθαίρετες έρευνες στις ΑΟΖ της Κύπρου και της Ελλάδος είναι αιτίες, που προκάλεσαν εύλογες αντιδράσεις. Όμως Οθωμανική συνήθεια είναι και οι χωρίς αναστολές φαινομενική αλλαγή πολιτικής και το φόρεμα προσωπείου μιας ειρηνόφιλης χώρας, που θέλει  την ειρηνική συμβίωση με τους γείτονές της και είναι πιστή σύμμαχος της Δύσης…

Το βέβαιο είναι ότι, όπως ήδη γράψαμε,  η Τουρκία απειλεί την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, απειλεί επίσης με πόλεμο την Ελλάδα όταν κάνει χρήση των δικαιωμάτων της για τα όρια των χωρικών της υδάτων, αμφισβητεί την κυριαρχία της σε νησιά του Αιγαίου και υποσκάπτει την ενότητα του Ελληνικού κράτους στη Θράκη. Η Τουρκία εννοεί ότι θα ηρεμήσει και θα έχει ειρήνη με την Ελλάδα και την Κύπρο όταν γονατίσουν και αποδεχθούν τις αξιώσεις της…Πάντα κυριαρχεί μέσα της η νοοτροπία του αγά και του ραγιά… Δεν θέλει να αντιληφθεί ότι εδώ και 200 χρόνια άλλαξαν τα πράγματα.

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος, κυρίαρχο και ανεξάρτητο, μέλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρώτα λοιπόν η Τουρκία πρέπει να αναγνωρίσει την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ. Πρέπει να δεχθεί οι Τουρκοκύπριοι να ενταχθούν στην Κυπριακή Δημοκρατία, κατά το πρότυπο της εντάξεως της κομμουνιστικής Ανατολικής Γερμανίας στην Ομοσπονδιακή Γερμανία. Οι περιπτώσεις όμοιες. Η ανατολική Γερμανία δημιουργήθηκε με τη βία των σοβιετικών τανκς και τα κατεχόμενα με τα τανκς της Τουρκίας. Είναι αδιανόητο να καταργηθεί μια υπάρχουσα κρατική οντότητα, όπως είναι αδιανόητο να μην είναι ενιαίο κράτος στο οποίο να είναι κατοχυρωμένα τα δικαιώματα όλων των πολιτών, κατά το πρότυπο  των χωρών μελών της ΕΕ. Ας τα έχουν υπόψη τους αυτά όσοι απεργάζονται άδικες λύσεις στο Κυπριακό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.