Η «ελπίδα» του Τσακαλώτου είναι ο Βαρουφάκης

Γράφει ο Γιάννης Ευαγγελίδης

Η πρόσκληση του Τσακαλώτου στον Βαρουφάκη για «προοδευτική διακυβέρνηση ελπίδας» επιβεβαιώνει ότι όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να μην έχουν βάλει μυαλό από την περιπέτεια στην οποία μας έβαλαν το 2015 και παραμένουν αμετανόητοι.

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ θυμούνται, δυστυχώς, πολύ καλά την τυχοδιωκτική διαπραγμάτευση των Τσίπρα – Βαρουφάκη με τους πιστωτές το πρώτο εξάμηνο της θητείας της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν έκλεισαν τις τράπεζες και επέβαλαν capital controls, οδηγώντας την οικονομία στο χείλος του γκρεμού και τη χώρα ένα βήμα από την έξοδο από το ευρώ που θα είχε καταστροφικές συνέπειες.

ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ο Αλ. Τσίπρας να αντιλήφθηκε, έστω και αργά, τι πήγαινε να γίνει και πέταξε έξω από την κυβέρνηση τον Βαρουφάκη, αν και ήταν συνυπεύθυνος και ο ίδιος, όμως η τωρινή πρόσκληση Τσακαλώτου στον Βαρουφάκη δείχνει ότι η εξουσία ενώνει όχι μόνο πρώην φίλους αλλά ακόμα και άσπονδους εχθρούς και ότι η απελπισία από τα εξαγόμενα των δημοσκοπήσεων οδηγεί σε οποιουσδήποτε συμβιβασμούς.

ΞΕΧΝΑΕΙ, ΒΕΒΑΙΩΣ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, όπως, άλλωστε, θέλει να κάνει και ο Αλέξης Τσίπρας, όχι μόνο το τι έγινε το 2015, αλλά και ότι για να μπορέσει να σχηματιστεί μια «προοδευτική κυβέρνηση ελπίδας», όπως τουλάχιστον την εννοούν στον ΣΥΡΙΖΑ, είτε με τον Βαρουφάκη είτε χωρίς αυτόν, θα πρέπει το κόμμα τους να βρεθεί στην πρώτη θέση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Πράγμα το οποίο, με τα σημερινά δεδομένα, δεν είναι απλώς αδύνατο, αλλά ανάγεται στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Γιατί είναι σαφές ότι χωρίς το πρώτο κόμμα κυβέρνηση δεν γίνεται.

ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ, μια νέα «προοδευτική κυβέρνηση ελπίδας» αναμένεται να είναι αυτή που θα συγκροτήσει και πάλι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είτε είναι αυτοδύναμη, όπως είναι και το πιθανότερο να προκύψει από τις δεύτερες εκλογές, έπειτα από αυτές δηλαδή της απλής αναλογικής, είτε, αν χρειαστεί, και ύστερα από τρίτη κάλπη, ή να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας. Γιατί είναι βέβαιο ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι και πάλι πρώτη δύναμη στις εκλογές και, μάλιστα, με σημαντική διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό το γνωρίζουν και ο κ. Τσίπρας και ο κ. Τσακαλώτος, αλλά και ο κ. Ανδρουλάκης, που λέει ότι δεν θα συνεργαστεί με κανέναν.

ΜΕ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ αυτά είναι βέβαιο ότι στο Μέγαρο Μαξίμου θα πανηγυρίζουν γιατί η «ελπίδα» ξανάρχεται με Τσίπρα και Βαρουφάκη. Δεν θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερη εκλογική καμπάνια για τον Κυριάκο Μητσοτάκη από το να υπενθυμίσει στους πολίτες την περιπέτεια του 2015 και να τους καλέσει να συγκρίνουν το έργο και την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας με την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό θα είναι αρκετό για να ανοίξει περισσότερο την ψαλίδα της διαφοράς και να επιτύχει την αυτοδυναμία.

Ελεύθερος Τύπος 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.