Η ευκαιρία του Μητσοτάκη

Γράφει ο Γιάννης Πήλιουρας, Διεθνολόγος

Η κρίση στα σύνορα και τα νησιά μας είναι σίγουρα μια μεγάλη εξέλιξη στην σχέση μας με την Τουρκία. Ο Ερντογάν επέλεξε να χρησιμοποιήσει το χαρτί των μαζικών εισροών μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη προκειμένου να έχει κέρδη στο μέτωπο της Συρίας και στην διαχείριση των εσωτερικών του κρίσεων. Όμως, αυτό που αξίζει να εξετάσουμε την παρούσα στιγμή είναι τα κέρδη της ελληνικής πλευράς, η οποία εμφανίζεται προσηλωμένη στο στόχο της και τις ευκαιρίες που φαίνονται στον ορίζοντα.

Τι πέτυχε η Ελληνική Κυβέρνηση

Η στάση της Ελλάδας, κατά γενική ομολογία, είναι υποδειγματική. Η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε τέσσερις στόχους:

Στο τεστ αντοχής που πήγε να μας περιπλέξει η πλευρά της Τουρκίας, βγαίνουμε μέχρι στιγμής αλώβητοι, στέλνοντας το μήνυμα στους γείτονες ότι το ελληνικό κράτος έχει τα κατάλληλα αντανακλαστικά και τις απαραίτητες δυνάμεις και αντοχές προκειμένου να ανταπεξέλθει σε μια συντονισμένη ασύμμετρη απειλή, όπως αυτή που εξαπέλυσε η Τουρκία.

Η μάχη της εικόνας και των εντυπώσεων κερδήθηκε από την Ελλάδα. Παρά τις στοχευμένες ενέργειες ξένων ΜΜΕ που δέχονταν συνεχείς προπαγανδιστικές εικόνες και βίντεο από τα αντίστοχα τουρκικά και άλλα ηλεκτρονικά παράκεντρα, η ελληνική κυβέρνηση με τη συμμετοχή ορισμένων σοβαρών Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων κράτησαν όρθια τη χώρα στη μάχη των εντυπώσεων. Το hashtag υπερ της Ελλάδας στο twitter που υιοθετήθηκε και από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και φόρα, ήταν η καλύτερη απάντηση στην προσπάθεια σπίλωσης της χώρας μας από την Τουρκία και τους Δούρειους Ίππους της εντός Ελλάδος.

Η άμεση αντίδραση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών, έδωσε τη δυνατότητα στην Ελλάδα να εξωτερικεύσει το πρόβλημα, προκειμένου να μην θεωρηθεί διμερή διαφορά. Η πρόσκληση και η παρουσία όλων των εκπροσώπων της Ε.Ε. στα σύνορα της Ελλάδας έστειλε το μήνυμα ότι πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόβλημα. Η χώρα μας έτσι αναδείχτηκε σε φύλακα των συνόρων της Ευρώπης, δημιουργώντας μια θετική εικόνα σε όλους τους Ευρωπαίους.

Στο εσωτερικό, η στάση της ελληνικής πολιτείας συσπείρωσε τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων. Εθελοντές κάτοικοι, αστυνομικοί, στρατιωτικοί, όλοι επέδειξαν υψηλό φρόνημα ενώ σε μετρήσεις που διενεργήθηκαν επιβεβαιώθηκε ότι ο ελληνικός λαός, πλην ελάχιστων μεμονωμένων ύποπτων μειοψηφιών, συσπειρώνεται πίσω από τον Έλληνα Πρωθυπουργό και την Ελληνική Κυβέρνηση.

Η μεγάλη ευκαιρία την επόμενη μέρα

Η επιτυχία της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της εισβολής στα σύνορα μας με την Τουρκία δημιουργεί περιθώρια ευκαιριών τα οποία δεν πρέπει να χάσουμε.

Σε πρώτη φάση, εγκλωβίζει τον Ερντογάν σε μια νέα συμφωνία, η οποία θα έχει καλύτερους όρους για τη χώρα μας. Η ελληνική πλευρά καλείται να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια προκειμένου να μην επαναληφθούν τα λάθη της προηγούμενης κυβέρνησης που μετέτρεψε την πατρίδα μας σε αποθήκη ψυχών.

Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει πλέον την δυνατότητα να ξεκαθαρίσει μια για πάντα το θολό τοπίο που είχε δημιουργηθεί το προηγούμενο διάστημα με τις ΜΚΟ, τους αιτούντες άσυλο και τα κυκλώματα που εκμεταλλεύτηκαν τα προγράμματα για τους πρόσφυγες. Η αυστηροποίηση των μέτρων για την παροχή ασύλου και ο συντονισμός για την απέλαση των λαθρομεταναστών κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

Τέλος, αποκαλύφθηκε με αφορμή αυτή την κρίση, η ιδεολογική στάση του ΣΥΡΙΖΑ και των υποστηρικτών του. Οι Έλληνες είχαν την ευκαιρία να ξανακούσουν το σύνθημα της μέχρι πρότινος κυβερνητικής παράταξης για ανοιχτά σύνορα. Η άκριτη υποστήριξη των ψευδών ειδήσεων της Τουρκίας από μέλη και οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, έπεισαν και τους πλέον επιφυλακτικούς για τον ρόλο Δούρειου Ίππου που υιοθέτησε η Αριστερά στην Ελλάδα.

Είναι λοιπόν ευκαιρία να τελειώσουμε μια για πάντα με το χθες. Για το καλό της πατρίδας μας και των επόμενων γενεών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.