Η DAI Infrastruktur υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης (MoU) με την αιγυπτιακή κυβέρνηση

Η DAI Infrastruktur GmbH, γερμανική εταιρεία με έδρα την Φρανκφούρτη (η DAI ήταν παλαιότερα γνωστή ως ΔΑIΔΑΛΟΣ Infrastruktur) και αποτελείται κυρίως από συνεργάτες από τη Γερμανία, την Ελλάδα και την Αίγυπτο με γραφεία στη Φρανκφούρτη, το Λονδίνο και το Κάϊρο. Η DAI υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης (MoU) με την αιγυπτιακή κυβέρνηση σχετικά με το έργο “Ra” για τη κατασκευή εργοστασίου παραγωγής 2 εκατ. τόνων πράσινης αμμωνίας ετησίως στην περιοχή του Πορτ Σάιντ (Port Said) στην Αίγυπτο.

Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Mostafa Madbouly παρακολούθησε την τελετή υπογραφής του μνημονίου για παραγωγή πράσινου υδρογόνου και παραγώγων του.

 

Signing from left to right: Dr. Mohamed Al-Khayat, Executive Chairman of the New and Renewable Energy Development and Use Authority, Mr. Ayman Suleiman, Executive Director of the Sovereign Energy Fund of Egypt, Mr. Walid Jamal El-Din, Chairman of the General Authority for the Development of the Economic Zone of the Suez Canal (SCZone), Eng. Salah Ezzat, Deputy Chairman of the Board of Directors of the Egyptian Company for Electricity Transportation and Ioannis Papassavvas, CEO of DAI Infrastruktur Germany.

Η υπογραφή πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Υπουργικού Συμβουλίου στη Νέα Διοικητική Πρωτεύουσα της Αιγύπτου στις 7 Δεκεμβρίου 2022, μεταξύ του Υπουργείου Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (NREA), της Αιγυπτιακής Εταιρείας Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, το Κρατικό Αναπτυξιακό Ταμείο της Αιγύπτου, τη Γενική Αρχή Ανάπτυξης της Οικονομικής Ζώνης της Διώρυγας του Σουέζ (SCZone) και την DAI Infrastruktur.

Το έργο, που ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 4 δις δολάρια, θα αρχίσει παραγωγή στα τέλη του 2026, υδρογόνου και πράσινης αμμωνίας που θα παράγονται εξ ολοκλήρου από πράσινη ηλεκτρική ενέργεια από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα.

Το 95% της δανειοδότησης του έργο θα χρηματοδοτηθεί από Γερμανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες με την εγγύηση του γερμανικού ταμείου κρατικών εγγυήσεων Euler Hermes και συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανάπτυξης, EBRD.

Το σύνολο της παραγωγής θα διοχετεύεται στην Δυτική Ευρώπη με κύριο αγοραστή μεγάλη πολυεθνική γερμανική εταιρία ενέργειας.

Έντονο ενδιαφέρον υπάρχει από μεγάλες διεθνείς κατασκευαστικές εταιρείες (από τις Κάτω Χώρες, τη Γερμανία και την Ελβετία) για την κατασκευή της μονάδας στο Πορτ Σάιντ αλλά και για την κατασκευή των αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων. Επίσης η DAI άρχισε συζητήσεις με ναυτιλιακές εταιρείες για την υπογραφή του συμβολαίου μεταφοράς της πράσινης αμμωνίας από την Αίγυπτο στην Ευρώπη.

 

From left to right: Ioannis Papassavvas, CEO of DAI Infrastruktur – Dr Mohammed Shaker, Minister of Electricity of Egypt. Mr Mourad Sami, Partner, and CO-Founder of DAI in Egypt and Mr Panagiotis Cafatsakis, Partner, and Co-Founder of DAI Egypt

 

Ο υπουργός ηλεκτρισμού της Αιγύπτου Dr Mohammed Shaker που ήταν παρών στην τελετή υπογραφής δήλωσε “Τα υπογεγραμμένα Μνημόνια Συνεννόησης εντάσσονται στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών της Αιγυπτιακής κυβέρνησης για την προσέλκυση περαιτέρω επενδύσεων στον τομέα των νέων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και θα καταστήσουν την Αίγυπτο κόμβο παραγωγής πράσινου υδρογόνου και αμμωνίας.”

Ο Ιωάννης Παπασσάββας, Διευθύνων Σύμβουλος της DAI Infrastruktur, δήλωσε: “Η συνεχιζόμενη κλιματική αλλαγή και η συνεχιζόμενη ισχυρή αύξηση της ζήτησης για πράσινη ενέργεια, τοποθετεί το έργο μας “Ra” στην πρώτη γραμμή των έργων υδρογόνου στην περιοχή. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση και οι εταίροι μας προσβλέπουν θετικά την μετάβαση στην πράσινη ενέργεια”.

Να σημειωθεί ότι το αιγυπτιακό κράτος θα κατέχει το 22,5 % του της εταιρείας „Ra“.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.