Η αναξιοπιστία της εξουσίας

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Η αναξιοπιστία της εξουσίας δεν φαίνεται μόνο από τη διαχείριση των εσωτερικών προβλημάτων, αλλά και από την εξωτερική πολιτική. Διότι κάθε φορά που κάνει λάθη σε ένα σημείο, εμφανίζονται άλλα προβλήματα σε άλλες περιοχές. Η λανθασμένη διαχείριση του Σκοπιανού έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα.

Το θεμελιακό είναι ότι οι άλλες χώρες έχουν εντοπίσει ότι η χώρα δεν έχει μία εθνική πολιτική αλλά μία ιδεολογική προσέγγιση του κατά Λουκά, τρόπος του λέγειν βέβαια. Το γεγονός ότι η Ελλάδα προβληματίζεται ακόμα σε επίπεδο εξουσίας για το Σκοπιανό, ενώ διαθέτει κυρίαρχη στρατηγική λόγω της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, δίνει ιδέες σε ξένες χώρες που έχουν προβληματικές σχέσεις μαζί μας.

Έτσι βλέπουμε την Τουρκία να κάνει κινήσεις παράλογες και πιο επιθετικές τόσο στο Κυπριακό όσο και το Αιγαίο, επειδή αξιοποιεί αδυναμίες μας την ώρα που έχει να αντιμετωπίσει το Κουρδικό. Βλέπουμε επίσης την Αλβανία να επιχειρεί να αξιοποιήσει το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου στη Σερβία που λειτουργεί αναλογικά με την περιοχή των Σκοπίων, όπου βρίσκεται η Αλβανική μειονότητα και να θέτει προβλήματα με την επιρροή των Διαπόντιων Νησιών τόσο σε επίπεδο συνόρων, όσο σε επίπεδο ΑΟΖ.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι όσο καθυστερούμε μία στρατηγική και ορθολογική αντιμετώπιση του Σκοπιανού θα βλέπουμε όλο και περισσότερα προβλήματα στην εξωτερική μας πολιτική. Είναι απαραίτητο να υπάρξουν αλλαγές για να φανεί με ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε άτομα που είναι ανίκανα και αναποτελεσματικά να διαχειριστούν όπως θέλουν θέματα εθνικής σημασίας.

http://lygeros.org/articles.php?n=37429&l=gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.