Η Αλβανία εξέλεξε Πρόεδρο τον πρώην αρχηγό του στρατιωτικού επιτελείου

Ο Μπαϊράμ Μπεγκάι, πρώην αρχηγός του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Αλβανίας, αφού 78 βουλευτές τον ψήφισαν το απόγευμα του Σαββάτου.

Μετά από τρεις γύρους ψηφοφορίας όπου δεν προτάθηκε κανένας υποψήφιος από το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα ή το Δημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης, το πρώτο προχώρησε με δικό του υποψήφιο. Λίγο πριν διεξαχθεί η ψηφοφορία, ο Μπεγκάι παραιτήθηκε από τη θέση του, καθώς ένα ενεργά υπηρετών μέλος του στρατού δεν μπορεί να εκλεγεί σε άλλες δημόσιες θέσεις.

Νωρίτερα το Σάββατο, ο απερχόμενος πρόεδρος Ιλίρ Μέτα ενέκρινε την παραίτηση του Μπεγκάι ως προέδρου από την Κωνσταντινούπολη, όπου πραγματοποιεί επί του παρόντος κρατική επίσκεψη.

Ωστόσο, πολλά μέλη της αντιπολίτευσης εγκατέλειψαν την ψηφοφορία, αφού ο ηγέτης Σαλί Μπερίσα δήλωσε ότι η υποψηφιότητά του δεν ήταν επιλέξιμη, καθώς βρισκόταν σε ενεργό υπηρεσία κατά τη στιγμή της υποψηφιότητας.

Κατά τη διάρκεια του Μαΐου, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) και της αντιπολίτευσης ναυάγησαν. Το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) δεν κατέθεσε καμία πρόταση κατά τους τρεις πρώτους γύρους της ψηφοφορίας, όπου απαιτούνταν ειδική πλειοψηφία για την επιλογή του επόμενου προέδρου.

Γεννημένος το 1967 στη νότια πόλη του δήμου Rrogozhinë, ο Μπεγκάι ήταν προηγουμένως ο πιο υψηλόβαθμος και ανώτερος στρατιωτικός αξιωματικός των αλβανικών ενόπλων δυνάμεων.

Κατά τη διάρκεια της 33χρονης στρατιωτικής του καριέρας, ο Μπεγκάι κατείχε διάφορες ηγετικές θέσεις στον αλβανικό στρατό. Υπηρέτησε ως επικεφαλής της στρατιωτικής ιατρικής μονάδας, καθώς και ως διευθυντής της υγειονομικής επιθεώρησης και επικεφαλής επιθεωρητής και σύμβουλος της υγειονομικής επιθεώρησης των αλβανικών ενόπλων δυνάμεων.

Έχει πτυχίο Γενικής Ιατρικής από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου των Τιράνων, καθώς είναι επίσης αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής.

Το 2017, του απονεμήθηκε ο βαθμός του ταξίαρχου, ο πρώτος γιατρός που έλαβε αυτή την τιμή.

Είναι ο έβδομος πρόεδρος της Αλβανίας μετά την πτώση του κομμουνισμού.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, ο Μπεγκάι, «είναι μια αναγνωρίσιμη φιγούρα με τον Αλβανό πολίτη, με αξιοπρέπεια και σεβασμό, με τον άνθρωπο που είναι πιστός στον τόπο του καθήκοντος, με τη συμπεριφορά ενός ήρεμου, λογικού, φυσιολογικού ανθρώπου».

euractiv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.