Η γραβάτα του κ. Τσίπρα και οι ματιές προς τη σοσιαλδημοκρατία

Γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης, Φοιτητής Γλώσσας Φιλολογίας και πολιτισμού παρευξείνιων χωρών

Στο τελευταίο Eurogroup δεν είχαμε συμφωνία για το χρέος, αλλά ούτε και για την εκταμίευση της δόσης. Όλα θα αποφασιστούν στην συνεδρίαση της 15ης Ιουνίου που είναι και η καταληκτική ημερομηνία. Εάν δεν βρεθεί και τότε η λύση έστω για την εκταμίευση της δόσης, τότε ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται άλλα σενάρια. Σενάρια κάτι σαν και αυτά του 2015. Η κυβέρνηση ψήφισε 5 δις μέτρα και τείνει να μείνει μόνο με το μαχαίρι σε συντάξεις, ειδικά μισθολόγια και μείωση αφορολογήτου. Θεσπέσια, όπως μάλλον θα λένε από μέσα τους τα κυβερνητικά στελέχη και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ρήση της προηγούμενης εβδομάδας του κ. Τσίπρα «too good to be true» για το χρέος αποδείχθηκε άκαρπη και ο κ. Τσίπρας θα περιμένει μέχρι τις 15 Ιουνίου και μετά για να φορέσει γραβάτα. Όσο για τους Έλληνες πολίτες η θηλιά από την γραβάτα θα γίνει αισθητή σε λίγους μήνες. Στην χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ζώνης του ευρώ δεν αποφασίστηκε κάτι ουσιαστικό, όλα τα κρίσιμα ζητήματα μετατέθηκαν για την συνεδρίαση της 15ης Ιουνίου.

Οι κυβερνώντες αλλά και οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος υποστηρίζουν ότι τώρα θα έρθει ανάπτυξη και κάνουν λόγο για μία συμφωνία ελπιδοφόρα. Θαρρείς και υπέγραψαν κάτι σημαντικό με κανέναν κολοσσό ή έκαναν καμία σημαντική επένδυση. Να μην θυμηθούμε την κατάληξη που πάει να έχει το Ελληνικό για το δήθεν δάσος που υπάρχει. Υπενθυμίζω, ότι όλα τα αεροδρόμια απαγορεύεται να έχουν μεγάλα δέντρα. Μάλλον μπερδεύουν τις μεγάλες συμφωνίες δολαρίων που υπογραφούν χώρες-κολοσσοί.

Η ανάπτυξη δύσκολα να είναι εδώ και οι εκτιμήσεις για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης έχουν μειωθεί σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς αλλά και του ΙΟΒΕ. Εάν δεν έρθει η ανάπτυξη ούτε φέτος, ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων και θα πρέπει να πάρει αποφάσεις είτε για εκλογές είτε για τον κόφτη που έχει συμφωνήσει πριν από έναν χρόνο.

Εν μέσω όλων αυτών θα επιχειρήσει να κοιτάξει και να κάνει ένα άλμα προς την κεντροαριστερά την ώρα που στην Ελλάδα το ΠΑΣΟΚ ψάχνει να βρει πυξίδα, οι σοσιαλδημοκράτες στην Γερμανία το αστέρι του Σουλτς έχει πάψει πια να φωτίζει, στην Ισπανία ψάχνουν και αυτοί βρουν έναν βηματισμό. Μάλλον θα πρόκειται για κάτι που θα έχει στόχο να ψαρέψει ψήφους από αυτούς που αμφιταλαντεύονται.

Ξεχνάει όμως κάτι ο πρωθυπουργός, ότι η σοσιαλδημοκρατία ψάχνει ένα νέο αφήγημα, νέες προοδευτικές προτάσεις για να ξαναπείσει. Ευκαιρίες είχε από το 1991 αλλά δεν κατάφερε και πολλά. Άλλωστε για αυτό απαξιώνεται και από τους ψηφοφόρους. Οι περισσότεροι σοσιαλιστές που είχαν αξιώματα ξεκίνησαν με αυτήν την ταυτότητα, μετά έστριψαν το τιμόνι δεξιά, μετά πήγαν να το πάνε ξανά αριστερά, αλλά ήδη ήταν πλέον αργά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.