Γιούνκερ: Τα κόμματα στην Ελλάδα δεν τα πήγαν καλά

Γράφει ο Αλέξανδρος Κριτσίκης, Δικηγόρος

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τέως πρόεδρος της Κομισιόν προχώρησε σε πρόσφατη συνέντευξη-εξομολόγηση στον τηλεοπτικό ΣΚΑΙ και τον Αλέξη Παπαχελά, όπου αποκάλυψε κάποιες μεγάλες αλήθειες για την Ελλάδα ως άνθρωπος, που έζησε πιο κοντά από όλους τους Ευρωπαίους τις δραματικές ώρες του 2015.

Μεταξύ άλλων δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το πρόβλημα με την Ελλάδα είναι πάντα το ίδιο….Κάποιες φορές είχαν την εντύπωση –δεν θέλω να κατηγορήσω τα κόμματα γι’ αυτό- επειδή στην Ελλάδα αυτό μοιάζει φυσιολογικό, ότι δεν ήταν τόσο υπεύθυνοι για να κατανοήσουν το συμφέρον της χώρας τους, αλλά των κομμάτων. Τα κόμματα στην Ελλάδα δεν τα πήγαν καλά»

Δυστυχώς ή ευτυχώς ο Γιούνκερ είπες μεγάλες αλήθειες όσο και αν δεν θέλουμε να τις αποδεχτούμε. Περιέγραψε εύστοχα και συνοπτικά την τραγική κατάσταση πού διαμορφώθηκε στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης ρίχνοντας μεγάλες ευθύνες στα κόμματα. Αυτά είναι γεγονός πως καλλιέργησαν σε μεγάλο ή μικρό βαθμό τον καταστροφικό λαϊκισμό στην χώρα. Όλα τα κόμματα όχι βέβαια στον ίδιο βαθμό στηρίχθηκαν στον λαϊκισμό για να ανέλθουν στην εξουσία.

Ο εκάστοτε πρόεδρος του κόμματος μόλις γινόταν πρωθυπουργός γινόταν δέσμιος των εσωκομματικών συμμαχιών, που τον ανέδειξαν. Υπέκυπτε ουσιαστικά στις επιθυμίες τους και προσπαθούσε να εξυπηρετήσει τα κομματικά ρουσφέτια των παλαιοκομματικών. Τα Αποτελέσματα δυστυχώς τραγικά και πλέον γνωστά: διορισμοί, εξυπηρετήσεις, επιβάρυνση του προϋπολογισμού, δημοσιονομικός εκτροχιασμός, δανεισμός, επιτήρηση της χώρας.

Ο  Γιούνκερ όμως με αυτήν την δήλωση του έστειλε και ένα μήνυμα για το μέλλον. Ποιοι ήταν αυτό; Μα ότι φυσικά οι Έλληνες πρέπει να διορθώσουν τα κόμματα τους. Με άλλα λόγια ο ευρωπαίος αξιωματούχος προειδοποίησε τους αρχηγούς των κομμάτων να αναδιαρθρώσουν τα κόμματα τους. Να προνοήσουν για να εφαρμοστεί αξιοκρατία στο εσωτερικό τους και να επιλέγονται άνθρωποι πραγματικά μορφωμένοι ή επιτυχημένοι επαγγελματικά στα διάφορα αξιώματα των κομμάτων. Όσοι προβαίνουν σε παροχές, «εξαγοράζουν» συνειδήσεις και λαϊκίζουν δεν πρέπει να έχουν θέση στα κόμματα.

Ευχής έργο τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Αλέξης Τσιπρας να καθαρίσουν τα κόμματα τους από τα κομματόσκυλα και από τους ανίκανους, ει τυχόν υπάρχουν. Αρκετά ακριβά πληρώσαμε το μάρμαρο ως χώρα. Εάν δεν το κάνουμε ούτε και τώρα τότε είναι αργά για δάκρυα Ηλέκτρα…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.