Γιορτάζει ο πατέρας

Γράφει η Ελένη Παπουτσή, Εκπαιδευτικός – Πολιτισμολόγος (Ευρωπαϊκού Πολιτισμού)

18/6 Γιορτάζει ο πατέρας . Καλό είναι τα παιδιά να δείξουν την αγάπη τους! 

Οι άνδρες γίνονται πιο συμπονετικοί μέσα από την πατρότητα, αν και δεν υπάρχει πατρικό ένστικτο.

Συνειδητοποιούν ότι αυτό με το οποίο έχουν μεγαλώσει, να έχουν δηλαδή τον έλεγχο στα πράγματα, είναι ψευδαίσθηση. Υπάρχουν πράγματα στα οποία δεν μπορούν να έχουν έλεγχο εφόσον έχουν παιδιά, και συμβιβάζονται με αυτή την ιδέα. Η  σημαντικότητα του πατέρα θεωρείται μεγάλη,γιατί η σύγχρονη οικογένεια είναι  πυρηνική απομονωμένη. Η ανεύρεση υποκατάστατων σε περίπτωση απουσίας η ανεπάρκειας είναι ιδιαίτερα δύσκολη, όσο και αν δε φαίνεται σήμερα.

Έρευνες που αναφέρονται στην πατρική απουσία, φυσική η  ψυχοσυναισθηματική , καταλήγουν στα εξής. Διαταραχές στην ταυτότητα  φύλου (ειδικά στα αγόρια),στα  κορίτσια υπερβολές στο αντίθετο  φύλο πολλές επαφές ψάχνοντας….. ή καθόλου

Χαμηλή σχολική απόδοση, δυσκολία αποδοχής εξουσίας, αδυναμία να ελεγχτούν οι εσωτερικές παρορμήσεις, ανεπαρκείς γνωστικές ικανότητες. Καλό, αλλά  όχι συνηθισμένο σήμερα, είναι να υπάρχει συνεργασία με τη μητέρα.(όχι να δέχονται παθητικά ότι πει η μητέρα, ούτε και το αντίθετο)

Ο ρόλος του  σύγχρονου πατέρα δεν είναι μόνο  <φίλος> που λένε μερικοί (φίλους έχει το παιδί) ούτε μόνο συναίσθημα, (έχει και τους παππούδες το παιδί για αυτό), αλλά η υποχρέωση να τα συγκεράσει όλα, και να μάθει στο παιδί την περιπλοκή ζωή που καλείται να ζήσει. Να προσαρμόζεται αλλά και να αγωνίζεται Να  ζυγίζει τον απέναντι, να  τον χρειάζεται για συμπαράσταση, όχι για προστασία. Να το εμβολιάσει κοινωνικά … και πολλά άλλα..

Ας  ρουφούν τις στιγμές με τα παιδιά τους, γιατί μέσα απ αυτά, θα υπάρχουν και όταν είναι απόντες από φυσική παρουσία (όπως όλοι μας, ακόμα και οι άνθρωποι που δεν έχουν παιδιά-δεν πρέπει να τους παραλείπουμε-από το σπόρο που έχουν ρίξει στην κοινωνία μέσω άλλων παιδιών, συγγενικών ή μη)

ΧΡΟΝΙΑ  ΠΟΛΛΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΟΤΗΤΑ, ΒΙΟΛΟΓΙΚΉ & ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.