Γιώργος Στάσσης. Ποιος είναι ο κύριος;

Γράφει ο Σωτήρης Χήνος

Τον εικονιζόμενο κάποιοι θα τον χαρακτήριζαν παπατζή τεχνοκράτη manager που κάνει αεριτζίδικη δουλειά.

Εργάστηκε για χρόνια στο Ιταλικό ενεργειακό κολοσσό ENEL και για 4 χρόνια ήταν διεθύνων σύμβουλος της Ρουμάνικης θυγατρικής του.
Το καλοκαίρι του 2019, η νέα κυβέρνηση τον έφερε να αναλάβει τη ΔΕΗ. Προτίμησε αυτόν από μια γαλάζια Νοτοπούλου.

Παρέλαβε έναν όμιλο με 1,1 δις ζημίες και 14 δις υποχρεώσεις που η βιωσιμότητά του ήταν σε σοβαρή επισφάλεια. Η αξία του ομίλου ΔΕΗ είχε φτάσει στο εξευτελιστικό νούμερο των 300 εκ.
Η μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας!!!

Διοικεί τον όμιλο 2 χρόνια. Από ζημίες πέρασε σε λειτουργική κερδοφορία.
Ορθολογικοποίησε τα κόστη, άλλαξε το μοντέλο λειτουργίας, στράφηκε σε νέες πηγές ενέργειας, συμμάχησε με τον ιδιωτικό τομέα, προσέγγισε επενδυτές, μεταβίβασε τον ΔΕΔΔΗΕ σε αξία 4,2 δις!!! (όταν 2 χρόνια πριν όλη η ΔΕΗ έκανε 300 εκ.!!!) μείωσε το δανεισμό κατά 1 δις και αύξησε τη ρευστότητα κατά 1,5 δις.

Η ΔΕΗ πλέον έχει καταγεγραμμένη αξία 2,5 δις (οχταπλάσια σε σχέση με μόλις 2 χρόνια πριν).
Ο βασικός μέτοχος, κράτος, αύξησε την περιουσία του κατά 800%. Θεωρείται golden boy γιατί εισπράττει καθαρές απολαβές (προ στόχων) 10 χιλ. τον μήνα.

Αν ήσασταν ο μόνος μέτοχος της ΔΕΗ, τι αμοιβή θα του δίνατε και αν άλλαζε η κυβέρνηση θα τον διώχνατε ;

To who is who του Γιώργου Στάσση

O Γεώργιος Ι. Στάσσης από το 2016 έως και σήμερα κατείχε τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου στη Εnel Romania SrL, τη μεγαλύτερη εταιρία ενέργειας στη Ρουμανία.

Ο κ. Στάσσης εργάστηκε στον ιταλικό όμιλο ενέργειας ENEL SpA, όπου από το 2007 διετέλεσε επικεφαλής της Εnel Green Power για την Νοτιοανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή, υπεύθυνος μεταξύ άλλων για τις χώρες Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, και Αίγυπτο.

Διαθέτει περισσότερα από 13 χρόνια εμπειρίας στην αγορά της ενέργειας και έχει αναλάβει σημαντικές θέσεις σε οργανισμούς και φορείς του κλάδου.

Από το 2001 έως και το 2006 εργάστηκε στην Tellas Telecommunications S.A., ως μέλος της Διοικητικής Ομάδας και ως Executive Director of Strategic Projects and Procurement.

Σήμερα κατέχει επίσης τη θέση του αντιπροέδρου του ΔΣ του Συλλόγου Ξένων Επενδυτών (Foreign Investments Council) στη Ρουμανία, είναι πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας της Συνομοσπονδίας για την Ανάπτυξη της Ρουμανίας (Coalition for Romania’s Development), ενώ παράλληλα συμμετέχει στο ΔΣ του ACUE (Association of Utilities), στο Board of Trustees του Αspen Institute Romania, και στο ΔΣ του Κέντρου Ενέργειας Ρουμανίας (CRE).

Επίσης, έχει διατελέσει μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), μέλος της Eπιτροπής Ενέργειας του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, και πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας του G20Y.

O κ. Στάσσης σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Kingston στη Μεγάλη Βρετανία και είναι κάτοχος MBA στο Construction Management. Έχει συμμετάσχει σε executive προγράμματα με αντικείμενο την αειφόρο ανάπτυξη στο ELIS Management Academy, καθώς και Executive Leadership στο Harvard University.

euro2day

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.