Γιατί θα περικοπούν οι συντάξεις

Γράφει ο Γιάννης Χολίδης

Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις συζητήσεις γύρω από το ενδεχόμενο μη περικοπής των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019. Η κυβέρνηση και οι λοιποί εκπρόσωποι του πολιτικού φάσματος ξεχνούν μάλλον τους λόγους που οδήγησαν την χώρα στην χρεοκοπία και αμφιταλαντεύονται για το εάν πρέπει ή όχι να γίνουν οι περικοπές. Είτε η κυβέρνηση πάρει μια μικρή παράταση είτε της δοθεί η δυνατότητα μερικής εφαρμογής του μέτρου, στο τέλος η περικοπή θα εφαρμοστεί για τους παρακάτω λόγους:

1) Το μέτρο της περικοπής των συντάξεων θεωρείται από τους δανειστές και ιδιαίτερα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ως διαρθρωτικό και όχι δημοσιονομικό. Στην τελευταία μάλιστα έκθεση του Ταμείου γίνεται μια ξεκάθαρη αναφορά ότι το μέτρο είναι διαρθρωτικό και σε συνδυασμό με την μείωση του αφορολόγητου ορίου από το 2020 θα συμβάλει αποφασιστικά στην ανακατανομή των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού υπέρ αναπτυξιακών και κοινωνικών δαπανών που είναι απαραίτητες για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι με την πλήρη εφαρμογή των μέτρων θα μειωθεί η συμμετοχή των ασφαλισμένων στο κόστος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και θα μειωθούν οι συντελεστές φορολογίας για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

2) Η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει την περικοπή των συντάξεων στις αναλογιστικές μελέτες για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος μακροπρόθεσμα. Η ανατροπή του μέτρου θα έχει σαν αποτέλεσμα την ανάγκη να βρεθούν περίπου 1,8 δισ. ευρώ από του χρόνου και κάθε χρόνο, ώστε το σύστημα να θεωρείται βιώσιμο. Επιπλέον, η χρήση του υπερπλεονάσματος ως αντίβαρο στην περικοπή δεν είναι μόνιμη λύση καθώς θα μας δεσμεύει στην παραγωγή μεγάλων πλεονασμάτων για την μη εφαρμογή του μέτρου.

3) Η εικόνα του ασφαλιστικού επιδεινώνεται συνεχώς εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού και της μεγάλης ανεργίας. Τα δύο αυτά δεδομένα σε συνδυασμό με τις μειωμένες απολαβές των εργαζομένων, άρα λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές, κάνουν το κόστος διατήρησης των συντάξεων σε αυτά τα σημερινά επίπεδα μια αρκετά δύσκολη υπόθεση.

4) Για το ΔΝΤ και την ΕΕ το μέτρο της περικοπής είναι πολύ σημαντικό αφού η εφαρμογή του θα αποδείξει στις αγορές την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και περικοπές και μετά την λήξη του οικονομικού προγράμματος. Είναι λοιπόν, και θέμα αξιοπιστίας η μείωση των συντάξεων.

5) Η ανάπτυξη του δεύτερου τριμήνου αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων με αποτέλεσμα να προκύπτει ερωτηματικά για τις δυνατότητες της Ελλάδας να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους σε ασφάλεια και για τα επόμενα χρόνια.

6) Εδώ και πολλά χρόνια οι ασφαλισμένοι πληρώνουν πολύ μεγάλους φόρους για την ασφάλισή τους με αποτέλεσμα να υπονομεύονται οι προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας και η ανταγωνιστικότητά της. Για να το πούμε με απλά λόγια, οι ασφαλιστικές εισφορές επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους με ένα πολύ υψηλό κόστος το οποίο το μεταφέρουν στην παραγωγή και την τιμή του προϊόντος. Το αποτέλεσμα είναι να παράγουμε ακριβότερα προϊόντα, μη ανταγωνιστικά, και ταυτόχρονα να υπονομεύουμε τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας.

7) Η αδύναμη αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας επιδεινώνει τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος. Αν η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη παραμείνει κοντά στο 1% του ΑΕΠ τότε δεν μπορεί να παραμείνει σε βιώσιμη πορεία το ασφαλιστικό σύστημα και κατ’ επέκταση και το δημόσιο χρέος.

Είναι μόνο μερικοί λόγοι που καταρρίπτουν το μύθο για μη περικοπή των συντάξεων. Ο μόνος τρόπος για να μη συμβεί η εφαρμογή του μέτρου είναι η βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης και απασχόλησης στης οικονομίας μας. Χρειαζόμαστε ένα νέο σχήμα οικονομικής θεραπείας με επενδύσεις, σταθερό φορολογικό σύστημα, ισχυρή δημόσια διοίκηση και βέβαια φορολογικές ελαφρύνσεις για το παραγωγικό ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Πρέπει να αποφύγουμε την πολιτική αναδιανομής της φτώχειας και να προσπαθήσουμε να μοιράσουμε τα οφέλη από μια δυναμική ανάπτυξη.

ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΩΝ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.