Γιατί θα κατέβω αύριο στο “Παραιτηθείτε”

Γράφει ο Στέφανος Νικολαϊδης, Φοιτητής Ιστορικού – Αρχαιολογικού ΕΚΠΑ

Αύριο 20/6 στις 8 το απόγευμα θα γίνει λέει μία συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος. Μία συγκέντρωση που έκανε πέρσι για πρώτη φορά την εμφάνισή της. Μία συγκέντρωση που γεννήθηκε από μια ομάδα αγανακτισμένων πολιτών, η οποία υπό την επωνυμία «Παραιτηθείτε» καλεί μέσω Facebook τους πάντες σε μία ειρηνική διαδήλωση εναντίον της Κυβέρνησης. Μία συγκέντρωση που στοχοποιήθηκε και λοιδορήθηκε από την πρώτη στιγμή από τα γνωστά εντεταλμένα φιλοκυβερνητικά Μέσα της Διαπλοκής και της Πατρωνίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Μία συγκέντρωση που διαρκώς κατηγορείται ότι υποκινείται από τη Νέα Δημοκρατία του «Κούλη». Και μάλιστα κατηγορείται από ποιους; Από εκείνους τους ανθρώπους που το 2011 επίσης διαδήλωναν -ως «αγανακτισμένοι» τότε- στο ίδιο μέρος κιόλας. Από εκείνους που από «Αγανακτισμένοι» μεταμορφώθηκαν σε «Διορισμένους» και πλέον σήμερα τηρούν μία προκλητική, μία εκκωφαντική σιωπή απέναντι στα κυβερνητικά εγκλήματα εις βάρος του Ελληνικού λαού. Από εκείνους που υποκινούνταν επισήμως από ακραία συνδικάτα. Από εκείνους που τραγουδούσαν αγκαλιά με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής «Να καεί το μπ… η Βουλή». Από εκείνους που έκαιγαν έγκυες γυναίκες μέσα σε τράπεζες.

Αύριο όμως τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Κάθε δημοκράτης άνθρωπος, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, καλείται να κατέβει και να διαδηλώσει. Με όπλο τη φωνή του, όχι τις μολότοφ. Με την ψυχή του, όχι το ξύλο που θα ρίξει στους «μπάτσους». Με τη Δημοκρατία και το Δίκιο, τα δυο πιο ισχυρά όπλα στον πλανήτη.

Διότι δεν μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό, ώστε να καταλάβει ο Αλέξης Τσίπρας ότι αυτός ο λαός που θα βγει αύριο στους δρόμους κατά δεκάδες χιλιάδες θα ζητήσει δυο πράγματα: αλλαγή πολιτικού σκηνικού και δημοκρατία. Λαϊκή κυριαρχία ζητά ο κόσμος. Αυτό που πριν 35 χρόνια το πρότυπο του σημερινού Πρωθυπουργού Ανδρέας Παπανδρέου διακήρυττε γεμίζοντας τις πλατείες με τον παραπλανημένο λαό τότε υπέρ του. Αυτό που έχει χάσει ο κύριος Τσίπρας σήμερα και θα γεμίζει τις πλατείες έχοντας πια το λαό εναντίον του.

Έκανε πριν δυο χρόνια δημοψήφισμα. Και μάλιστα, αφού περιφρόνησε την κρίση του Έλληνα πολίτη, έταζε πολλά ακόμη δημοψηφίσματα, προκειμένου να παρακάμψει το αίτημα του λαού για πραγματική δημοκρατία με φτηνά κόλπα και τερτίπια.

Μα τι δημοψηφίσματα κύριε Πρωθυπουργέ; Αν θέλεις να δώσεις πολιτική λύση και να βάλεις το λαό να επιλέξει το μέλλον του, έχεις μία και μοναδική λύση: να προχωρήσεις στη λαϊκή κρίση, στη λαϊκή ετυμηγορία.
Γιατί ο κόσμος που αύριο θα συρρέει, όπως και πέρσι τέτοια εποχή, στην Πλατεία Συντάγματος, αυτό που θα ζητά δεν θα είναι γενικά κι αόριστα «Να παραιτηθούν όλοι». Θα ζητά να «παραιτηθούν» αυτοί που τον εξαπάτησαν εκ προμελέτης. Αυτοί που τον φόρτωσαν με δυο Μνημόνια μέσα σε μόλις δυο χρόνια. Αυτοί που έταζαν σκίσιμο Μνημονίων κι έχουν πλέον καταστεί η μακροβιότερη μνημονιακή κυβέρνηση της χώρας την τελευταία επταετία. Θα ζητά να παραιτηθεί ο Τσίπρας και να φύγει. Να φύγει μακριά μαζί με τα Μνημόνιά του κι έπειτα να υπάρξει δημοκρατική λύση.

Δεν θα διαδηλώσει ούτε γιατί έχουμε πολλούς δημοσίους υπαλλήλους, ούτε γιατί δεν προχωρούν οι διαρθρωτικές αλλαγές. Θα διαδηλώσει γιατί βεβηλώνεται η Δημοκρατία. Θα διαδηλώσει γιατί υποθηκεύεται το μέλλον της νέας γενιάς, το μέλλον των συνομηλίκων μου. Γιατί δεν έχει ένας Τσίπρας τη στοιχειώδη δημοκρατική νομιμοποίηση να διαπράττει τέτοια εγκλήματα, και μάλιστα ερήμην του λαού.

Άλλωστε, ο ίδιος δεν έλεγε πριν πέντε χρόνια, αναφερόμενος στην Κυβέρνηση Παπανδρέου, ότι είναι αδιανόητο μία κυβέρνηση του 15% να παραμένει γαντζωμένη στην εξουσία και να μην κάνει εκλογές; Ο ίδιος δεν έλεγε πριν από ένα δίμηνο ότι κανένας δεν διαμαρτύρεται, άρα όλα βαίνουν καλώς;

Αλλά γιατί να μπούμε παρόλα αυτά στον κόπο να κατέβουμε αύριο στο Σύνταγμα; Μες στον ήλιο; Λες και θα αλλάξει τίποτα…

Γιατί εδώ και πολύ καιρό παίρνονται αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς. Εδώ και πολύ καιρό η Πατρίδα μας μαστίζεται από ένα ιδεολογικό καθεστώς που δεν θυμίζει και πολύ το πολίτευμα που η ίδια γέννησε. Γιατί η λογική του παρακράτους δεσπόζει σε όλους τους τομείς. Γιατί οι κυβερνώντες δεν έχουν μάθει να σέβονται τους νόμους και τους κανόνες της Δημοκρατίας. Γιατί μονίμως εκμεταλλεύονται και τρομοκρατούν κάποιους ευάλωτους συνανθρώπους μας, ακριβώς για να καλύψουν με τη μάσκα το τέρας του φασισμού που τους διακρίνει. Γιατί εναντιώνονται σε όποιον διαφωνεί με αυτούς και στοχοποιούν καθετί το νόμιμο, καθετί το δημοκρατικό.

Αποδεικνύουν έτσι πόσο ευθυνόφοβοι, πόσο ανήμποροι είναι απέναντι στο κάλεσμα της Ιστορίας. Διότι το χαρακτηριστικό του ανήμπορου πολιτικού είναι να βγάζει άναρθρες φασιστικές κραυγές όταν του βάζουν αληθινό καθρέφτη μπρος στα μάτια του. Κι ο μόνος αληθινός καθρέφτης μπορεί να τοποθετηθεί απέναντί τους από τον ίδιο το λαό που θα διαδηλώσει αύριο. Έξω από τη Βουλή. Προκειμένου να αισθανθούν εντονότερα τα όσα θα τους δείξει η αντανάκλαση του δικού τους προσώπου από τον καθρέφτη..

Για αυτό πρέπει να γεμίσει το Σύνταγμα αύριο. Κάθε εργαζόμενος, κάθε άνεργος, κάθε συνταξιούχος, κάθε νέος άνθρωπος που θα κατακλύσει την πλατεία πρέπει να κατέβει για να παλέψει για τη ζωή του. Για να αγωνιστεί για το μέλλον του. Να κατέβει επειδή γνωρίζει ότι οι λύσεις στα προβλήματά του μπορούν να προέλθουν μόνο από τον ίδιο.
Εκεί στην Πλατεία Συντάγματος θα δοθεί ο υπέρ πάντων αγών. Στην ίδια πλατεία που πριν από ενάμιση σχεδόν αιώνα ο Ελληνικός λαός ζήτησε από τον βασιλιά Όθωνα να του παραχωρηθεί για πρώτη φορά Σύνταγμα. Στην ίδια πλατεία που αύριο όλοι μας καλούμαστε να διαδηλώσουμε για την επιστροφή της Δημοκρατίας, της Ισότητας, της Δικαιοσύνης.
Γιατί αύριο κι όμως δεν θα διαμαρτυρηθούμε. Αύριο κατ’ ουσίαν θα γιορτάσουμε. Αύριο θα γιορτάσει η Δημοκρατία. Γιατί η Δημοκρατία επικυρώνεται κυρίως μέσω της ειρηνικής διαδήλωσης. Η Δημοκρατία είναι γιορτή! Η Δημοκρατία είναι χαρά! Η Δημοκρατία είναι λύτρωση! Η Δημοκρατία είναι διέξοδος!
Και αύριο θα γιορτάζει η νίκη της Δημοκρατίας! Μόνο από εμάς τους ίδιους εξαρτάται αυτή η νίκη…
Για αυτό θα κατέβω αύριο Σύνταγμα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.