Γιατί οι άνθρωποι καταφεύγουν στα ναρκωτικά

Η σημερινή κοινωνία, η οποία κατακλύζεται από συνεχείς μεταβολές και ένα από τα πιο έντονα χαρακτηριστικά της, είναι το στρες και οι γρήγοροι ρυθμοί της, πολλοί από τους νέους καταφεύγουν σε μορφές χαλάρωσης που προσφέρουν οι ουσίες όπως για παράδειγμα το αλκοόλ, τα χάπια και τα ναρκωτικά. Φταίνε όμως οι ρυθμοί της ζωής; Ή μήπως οι αιτίες είναι πιο βαθιές από όσο νομίζουμε;

Κάποτε, η κοινωνία αποτελούσε τον «θεμέλιο λίθο» της παιδείας. Προωθούσε πρότυπα ηθικών πολιτών και η νεολαία τότε, είχε άλλα ιδανικά και αξίες. Μήπως παλαιότερα ο κόσμος δεν είχε προβλήματα; Σας πληροφορώ λοιπόν ότι, είχε και μάλιστα περισσότερα. Μα όσο πιο εύκολη γίνεται η ζωή, τόσο πιο δύσκολα αντιμετωπίζουμε, ακόμα και τα μικρά προβλήματα, που στα μάτια μας φαντάζουν μεγάλα. Γιατί έτσι μας έμαθαν!

Κάποτε ο κόσμος προσπαθούσε να μοιάσε σε κάτι άλλο που σήμερα θεωρείται ξεπερασμένο, καθώς πρότυπα βίας, αλητείας και ναρκωτικών ξεπηδούν καθημερινά γύρω μας, στα social media, στις κινηματογραφικές ταινίες και μπαίνουν στα σπίτια μας και αναπαράγοντες σε σχολεία, γυμναστήρια, πάρκα και νυχτερινά κέντρα. Εκείνος που δεν τα ακολουθεί είναι ο ξενέρωτος. Εκείνος που πάει ενάντια στον όχλο είναι ο χαζός. Μήπως τελικά η κοινωνία μας έχει διαβρωθεί στις ρίζες της; Γιατί αν το καλοσκεφτείς δεν φταίνε οι νέοι που αναπαράγουν τα πρότυπα αυτά, αλλά εκείνοι που τα δημιουργούν.

Ένα, λοιπόν, από τα φλέγοντα ζητήματα που μαστίζουν την σημερινή κοινωνία ακούει στο όνομα «Ναρκωτικά». Σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποιηθήκαν για το θέμα αυτό, οι χρήστες αποκαλύπτουν τους λογούς που αποφάσισαν να δοκιμάσουν, αρχικά, ναρκωτικά και να γίνουν αναπόφευκτα χρήστες μετέπειτα:

  • Για επίδειξη δύναμης
  • Γιατί το κάνουν όλοι
  • Για να χαλαρώσουν
  • Για να πειραματιστούν
  • Για να επαναστατήσουν
  • Για να ξεφύγουν και να βρουν λύση στα προβλήματα τους

Τι είναι στην ουσία τα ναρκωτικά;

Στην πραγματικότητα τα ναρκωτικά είναι ουσίες που άλλοτε διεγείρουν και άλλοτε χαλαρώνουν το άτομο ή το βυθίζουν σε βαθύ ύπνο. Οι υπερβολική δόση, εν τούτοις, μπορεί ακόμα και να σκοτώσει.

Επιπτώσεις:

  • Αλλοιώνουν την αντίληψη: Δεν είναι λίγες οι φορές που ακόμα και αν δεν γνωρίζουμε πως κάποιος είναι χρήστης το αντιλαμβανόμαστε από τον παράξενο και παράλογο τρόπο με τον οποίο ενεργεί.
  • Μπλοκάρουν τις αισθήσεις: Δεν νιώθουν πόνο, μπλοκάρονται οι αντιδράσεις, δεν σκέφτονται καθαρά, δεν ορίζουν τις σωματικές του κινήσεις ενώ τα αντανακλαστικά του είναι σχεδόν ανύπαρκτα.
  • Καταστρέφουν την λειτουργία του εγκεφάλου: Η πληροφορία που στέλνετε στον εγκέφαλο αργεί να τεθεί υπό επεξεργασία, κάνοντας το άτομο να νιώθει χαζό. Αυτό έχει άμεση επίπτωση σε όλους τους τομείς της ζωής του. Αν ο εγκέφαλος αδυνατεί να επεξεργαστεί εξωτερικά ερεθίσματα πως είναι δυνατόν να δημιουργήσει καινούργια;

Κάτω από αυτές τις συνθήκες ο χρήστης οδηγείτε σε ένα φαύλο κύκλο αποτυχιών στην προσπάθεια του να λυτρωθεί με λάθος τρόπο. Ο ψεύτικος κόσμος των ναρκωτικών τελειώνει εκεί που τελειώνει κάθε φορά η επίδραση τους και τα προβλήματα φαντάζουν πολύ μεγαλύτερα κάθε φορά που το άτομο επανέρχεται στην πραγματικότητα.

Η δύναμη είναι μέσα μας, όχι στα ναρκωτικά. Η δύναμη είμαστε εμείς οι ίδιοι. Πως είναι δυνατόν ο άνθρωπος να θέλει να ξεπεράσει τα προβλήματα του δημιουργώντας καινούρια και μεγαλύτερα και πολύ περισσότερο σκοτώνοντας σταδιακά τον εαυτό του;

eCosmos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.