Γιατί έπρεπε να γίνει τώρα η συνάντηση Σαμαρά – Μητσοτάκη;

Γράφει ο Χαμαιλέοντας,

Γιατί έπρεπε να πραγματοποιηθεί τώρα μια επίσημη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αντώνη Σαμαρά και μάλιστα στα γραφεία της ΝΔ, τα οποία πέρα από τις συνεδριάσεις της Πολιτικής Επιτροπής δεν είχε χρειαστεί να επισκεφθεί ξανά  ο πρ. πρωθυπουργός; Η μεταφορά στο Μοσχάτο έγινε με έμμεσες αιχμές για καλύτερη οικονομική διαχείριση από την τωρινή διοίκηση και χωρίς ιδιαίτερη δημόσια αναγνώριση των σημαντικών προσπαθειών μείωσης των κομματικών εξόδων όλη την προηγούμενη εξαετία.

Είναι αστείο να πιστεύει κανείς ότι τέτοιου επιπέδου επαφές γίνονται απλά για αμοιβαία έκφραση σκέψεων πάνω στις εξελίξεις κι ότι δεν κουβαλούν μια ιδιαίτερη βαρύτητα συνυφασμένη με πρόσφατα γεγονότα αλλά κυρίως με αυτά που πρόκειται να συμβούν.

Αυτή την περίοδο δυο πολύ σημαντικά ζητήματα απασχολούν όλα τα κόμματα και προετοιμάζουν την στρατηγική τους, αναζητούν την στάση την οποία θα πάρουν και το πως θα διαχειριστούν τις επιπτώσεις που πιθανότατα θα προκύψουν.

Από την μια, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης απαιτεί τον επαναπροσδιορισμό της τακτικής, τον εμπλουτισμό των επιχειρημάτων, την πιο μακροπρόθεσμη προσέγγιση αφού το ενδεχόμενο εκλογών απομακρύνεται από τον άμεσο ορίζοντα. Είναι λογικό ο νυν αρχηγός της ΝΔ να συμβουλεύεται τον Αντώνη Σαμαρά αφού μεγάλο μέρος της επιχειρηματολογία της ΝΔ στηρίζεται στα επιτεύγματα της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά και το νέο πρόγραμμα της περιλαμβάνει μαι σειρά μεταρρυθμίσεων που δεν πρόλαβαν να ολοκληρωθούν λόγω της αιφνίδιας πτώσης της.

Από την άλλη, μια σειρά από εθνικά θέματα επανέρχονται στο προσκήνιο, με κυρίαρχο το Σκοπιανό για να παίξουν κεντρικό ρόλο στην πολιτική καθημερινότητα. Η στάση της ΝΔ στο θέμα της ονομασίας, τώρα που οι γείτονες δείχνουν διάθεση συνεννόησης, μπορεί να δημιουργήσει απρόσμενα αμφίπλευρα ρήγματα στην παράταξη.

Η αποδοχή μιας πρότασης όπως “Άνω Μακεδονία” θα πληγώσει τα εθνικά αντανακλαστικά του συντηρητικού κοινού αλλά και η μη αποδοχή θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στην επιχειρούμενη διεύρυνση προς το Κέντρο. Η διατήρηση της εσωτερικής συνοχής και η σύμπνοια όλων σε μια κοινή στάση είναι πρώτιστη προτεραιότητα κι αυτό προσπαθεί να διαφυλάξει ο Κυριάκος συναντώντας τον Αντώνη Σαμαρά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.