Γιατί δεν πρέπει να ανησυχούμε από την μετάλλαξη του κορωνοϊού

Γράφει ο Αχιλλέας Γραβάνης, Καθηγητής Φαρμακολογίας

Ο ιός είναι προγραμματισμένος να μεταλλάσσεται διαρκώς για να επιβιώσει. Καμία έκπληξη. Ο επερχόμενος παγκόσμιος εμβολιασμός θα τον πιέσει ακόμη περισσότερο. Έχουν ήδη περιγραφεί χιλιάδες μεταλλάξεις του, καμία όμως δεν άλλαξε σημαντικά την βιολογική συμπεριφορά του (ικανότητα μετάδοσης η βαρύτατης προσβολής του ξενιστή).

Για τις ‘πρόσφατες’ μεταλλάξεις στην Αγγλία που περιγράφηκαν ήδη από τον Σεπτέμβριο κάποια σχόλια:

1) Δεν πρόκειται να αλλάξουν σημαντικά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων διότι ακόμη και αν κάποιες μεταλλάξεις είναι πάνω στην πρωτεΐνη-ακιδα την οποία η ανοσοποίηση των εμβολίων χρησιμοποιεί, πρόκειται για ολόκληρη την ιικη πρωτεΐνη-ακιδα και όχι κομμάτια της, πράγμα που σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν παράγει ένα αντίσωμα κατά μιας και μόνο περιοχής της αλλά μια τεράστια γκάμα αντισωμάτων κατά πολλών περιοχών, αντιγονικών επιτοπων της. Η μετάλλαξη θα μπορούσε να αλλοιώσει την αποτελεσματικότητα κάποιων αντιίκων φαρμάκων, μονοκλωνικων αντισωμάτων που αναπτύσσονται κατά ενός επιτόπου της πρωτεΐνης-ακίδας, όμως ακόμη και αυτά είναι κοκτέιλ αντισωμάτων κατά διαφορετικών επιτοπων της πρωτεΐνης-ακίδας! Η μετάλλαξη αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα των νέων mRNA εμβολίων που μπορούν να επικαιροποιούνται μέσα σε ώρες για τις νέες μεταλλάξεις!

2) Η συζήτηση ότι ο μεταλλαγμένος ιός ίσως είναι πιο μεταδοτικός χρήζει εργαστηριακής τεκμηρίωσης που δεν μας έχει γνωστοποιηθεί ακόμη: σύγκριση της ικανότητας του απομονωμένου ‘νέου’ ιού να μολύνει ACE2-θετικά ανθρώπινα κύτταρα σε σχέση με αυτήν προηγούμενων στελεχών του ιού. Πρέπει να διευκρινιστεί εάν η αυξημένη μεταδοτικότητα στο Λονδίνο οφείλεται κυρίως στην συμπεριφορά των πολιτών πριν ‘ενοχοποιηθεί’ ο ‘νέος’ ιός. Οι χριστουγεννιάτικες ορδές στα Harold’s προβληματίζουν.

Ο ιός είναι έξυπνος αλλά πολύ νέος σε σχέση με την χιλιάδων ετών εμπειρία του ανοσοποιητικού μας συστήματος να αντιμετωπίζει ανάλογες προκλήσεις. Αν ήταν αλλιώς τα πράγματα δεν θα υπήρχαμε ως είδος! Για άλλη μια φορά προκαλεί αλγεινή εντύπωση η σπασμωδική αντίδραση της βρετανικής πολιτείας. Τα έχουν κάνει πολλαπλές φορές μπάχαλο με τον παρδαλό τους ηγέτη …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.