Για να μπορέσουμε να διακρίνουμε τα ψέματα των Συριζανελιτών

Γράφει Ελένη Παπουτσή, Εκπαιδευτικός Πολιτισμολόγος (Ευρωπαϊκού Πολιτισμού)

Τι είναι διάδοση, τι είναι μετάδοση, τι είναι προπαγάνδα. Η ψυχανάλυση, η εικόνα της και το κοινό της.

Εξετάζονται οι τρεις διαφορετικές σχέσεις, έτσι όπως συνάγονται από τη μελέτη του Moscovici

Η διάδοση: Το κύριο χαρακτηριστικό της γνώρισμα είναι ότι δεν κάνει διάκριση ανάμεσα στον πομπό και το δέκτη της επικοινωνίας. Χαρακτηρίζει τις σχέσεις που διέπουν τις εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας. Οι συγγραφείς δηλαδή των διαφόρων άρθρων μεταδίδουν πληροφορίες τις οποίες δέχτηκαν με τη σειρά τους από διαφόρους ειδικούς. Κατά κάποιον τρόπο είναι λοιπόν και αυτοί δέκτες κάποιας πληροφόρησης στον ίδιο βαθμό με τους αναγνώστες τους. Απώτερος σκοπός τους είναι να παράγουν κοινή γνώση και να προσαρμοστούν στα ενδιαφέροντα των αναγνωστών τους.

Η μετάδοση: Η σχέση αυτή θεσπίζεται από τα μέλη μιας ομάδας η οποία εχει κάποια οργανωμένη ενόραση του κόσμου, μια πεποίθηση και πίστη που θέλουν να μεταδώσουν. Για το σκοπό δεν διστάζουν να προσαρτήσουν στο σύστημα των γνώσεων τους, άλλες γνώσεις προσαρμόζοντας και διασκευάζοντες τες στα πλαίσια των δικών τους απόψεων.

Η προπαγάνδα: Πρόκειται για μια μορφή επικοινωνίας η οποία εγγράφεται στα πλαίσια κοινωνικών σχέσεων έντονης ανταγωνιστικής υφής. Το τίμημα της είναι η διάκριση ανάμεσα στο σωστό και το λάθος, ανάμεσα στην ορθή και εσφαλμένη γνώση. Χαρακτηρίζεται πανω από όλα από την έλλειψη αποχρώσεων και από τη βούληση να μεταδώσει κάποια συγκρουσιακή άποψη, μη συμβατή με την άποψη που υποστηρίζει κάποια ανταγωνιστική πηγή επικοινωνίας , και ορισμένες φορές που ασπάζεται ο δέκτης των μηνυμάτων του. Χαρακτηρίζει τις σχέσεις που καλλιεργούσε ο φιλοκομμουνιστικός τύπος με το κοινό του. Η διάδοση, η μετάδοση και η προπαγάνδα είναι εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους(τόσο στο επίπεδο της δομής των μηνυμάτων, όσο και στο επίπεδο των κοινωνικών σχέσεων ανάμεσα σε πομπό και δέκτη και της αποσκοπουμενης συμπεριφοράς) αντιστοιχούν στη γνώμη, στη στάση, και στα στερεότυπα. ( ΣΤΑΜΟΣ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ..ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ. Δ ΕΚΔΟΣΗ. ΟΔΥΣΣΕΑΣ. ΣΕΙΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ 1989)

Καταλάβαμε ότι μας κάνουν συστηματική και ανήθικη προπαγάνδα, όσο δεν έχει ξαναγίνει στον τόπο; Πάει να κοροϊδέψει ένας ανάγωγος, τον παππού του, τον πατέρα του, με εντυπώσεις, με γραβάτες και με αηδίες όταν ο κόσμος υποφέρει.. Γιατί τους ανεχόμαστε; Μόνο ο λαός μπορεί να τους ρίξει. Να μην αφήνει τους βουλευτές του σε χλωρό κλαρί πλέον! Με ερωτήσεις που θα απαιτούν άμεσες απαντήσεις οπουδήποτε!.. Να μη μπορούν να βγουν έξω, ότι και να τάζουν. Μόνο έτσι θα φύγουν! Μόνο εμείς τα άτομα μπορούμε, όπου βρεθούμε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.