Γεωργαντάς: Έρχεται νέο πακέτο στήριξης για τους αγρότες

Στην Ελλάδα βιώνουμε όλο και πιο συχνά έντονα καιρικά φαινόμενα με αποτέλεσμα η ανάγκη για αποζημιώσεις στους παραγωγούς να είναι επιτακτική, και αυτό για δύο λόγους.

«Γιατί πρέπει να στηριχθεί το εισόδημά τους αλλά και γιατί πρέπει να έχουν τους πόρους να συνεχίσουν να καλλιεργούν κατά την επόμενη περίοδο. Και οι δύο αυτοί λόγοι συμβάλουν στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής», δήλωσε στη Euractiv Ελλάδας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιος Γεωργαντάς.

Η ελληνική κυβέρνηση μέσω του ΕΛΓΑ, κατέβαλε στους αγρότες αποζημιώσεις ύψους 350 εκατ. ευρώ για το έτος 2021.

«Είναι γεγονός ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε πιο ανθεκτικές καλλιέργειες αλλά και σε προστατευμένες καλλιέργειες, όπως είναι οι θερμοκηπιακές, που ευνοούνται από το κλίμα στη χώρα μας», ανέφερε ο υπουργός.

Σχετικά με το ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία και την επισιτιστική ασφάλεια, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι η Ελλάδα έχει κινηθεί σε δύο άξονες.

1. Σε ό,τι αφορά στην εφοδιαστική αλυσίδα, αντικατάσταση των εισαγωγών από τις εμπόλεμες χώρες, με εισαγωγές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
2. Αύξηση της εγχώριας παραγωγής.

«Στηρίζουμε αυτήν την προσπάθεια με την ένταξη μαλακού σίτου και αραβόσιτου στις συνδεδεμένες ενισχύσεις και τη διασφάλιση χρήσης των εκτάσεων που έχουν μπει σε πρόγραμμα αγρανάπαυσης, χωρίς να χαθούν για τους παραγωγούς τα προνόμια του προγράμματος», είπε ο κ. Γεωργαντάς.

«Η διατροφική επάρκεια στην Ελλάδα είναι εξασφαλισμένη», τόνισε ο υπουργός.

Μέχρι σήμερα, εκτός από τα μέτρα για τον γενικό πληθυσμό από τα οποία ωφελούνται και οι αγρότες, ειδικά για τον πρωτογενή τομέα έχουν ανακοινωθεί μέτρα περίπου 200 εκατ. ευρώ που προέρχονται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους.

«Έως το τέλος του μήνα θα ανακοινώσουμε πρόσθετο πακέτο στήριξης που θα προέρχεται από ευρωπαϊκούς πόρους», είπε ο κ. Γεωργαντάς στη Euractiv Ελλάδας.

«Η κυβέρνηση είναι στο πλευρό του αγρότη. Στηρίζει τον πρωτογενή τομέα. Στηρίζει την ελληνική περιφέρεια», κατέληξε ο υπουργός.

euractiv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.