Γαλλικό, “Μολών Λαβέ” κατά Ισλάμ!

Το διεθνούς φήμης περιοδικό «L’ Express» εξαπέλυσε δυναμική αντεπίθεση για να διαλύσει το κλίμα φόβου δημοσιεύοντας παλικαρίσια σκίτσα του Μωάμεθ

Άρθρο του Νάσου Τσαγκανέλη

Μια ακραία θρησκεία δολοφόνων παρασήκωσε κεφάλι σε μια διαλυμένη και άτολμη Δύση. Που, σαν υπνωτισμένη δεν βλέπει ότι η ψυχοπαθής Ανατολή πυροδοτεί πόλεμο Χριστιανισμού και Ισλάμ.

Αναλυτικά, σε μια κίνηση που αψηφά την απόπειρα κατατρομοκράτησης της κοινής γνώμης στη Γαλλία με τον αποκεφαλισμό του καθηγητή την περασμένη Παρασκευή, το περιοδικό «L’ Express» αποφάσισε να αναδημοσιεύσει τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ.

Και μ’ ένα μανιφέστο εξηγεί τους λόγους που το ώθησαν σε αυτή την απόφαση: «Ο Σαμιέλ Πατί», γράφει, «έκανε το σημαντικότερο πράγμα στη Δημοκρατία μέσα στο άσυλο της τάξης του: δίδασκε. Δηλαδή, μόρφωνε, πρόσφερε σε κάθε παιδί και έφηβο το δικαίωμα να είναι “διαφορετικός μέσα στη διαφορετικότητά του”.

Κι αυτό κατά βάθος σημαίνει να γίνεσαι πολίτης: να αντιλαμβάνεσαι ότι παρά την καταγωγή σου, παρά τις πολιτικές ή ιδεολογικές προτιμήσεις των γονέων, παρά τα έθιμα της κουλτούρας σου ή τις επιταγές της θρησκείας σου, μοιράζεσαι με τους συμπατριώτες του κι άλλους κανόνες, βασισμένους σε κοινές αξίες που εδραιώθηκαν στο διάβα των αιώνων και που υπερισχύουν των προσωπικών ιδιαιτεροτήτων. Κι επειδή έκανε αυτό το ουσιαστικό έργο, επειδή έκανε τη δουλειά του ο Σαμιέλ Πετί αποκεφαλίστηκε.

Αυτή η βάρβαρη επίθεση συνιστά μια τιμωρία (…), αλλά και ταυτόχρονα ένα μήνυμα εκφοβισμού προς όλους τους καθηγητές στη Γαλλία: “Να τι μπορεί να σας στοιχίσει αν κάνετε μέχρι τέλους της δουλειά σας”».

Όπως επισημαίνει στο άρθρο του το «L’ Express», «παρά την εθνική έκρηξη διαμαρτυρίας ο εκφοβισμός προχωρά. Κι η επίθεση της 16ης Οκτωβρίου θα τον βοηθήσει να προχωρήσει στις αίθουσες διδασκαλίας, όπως έκανε και στις αίθουσες σύνταξης των ΜΜΕ μετά την επίθεση στο ”Charlie Hebdo”.

Ο φόβος κερδίζει έδαφος. Με τη βία της διανοητικής αναπαράστασης τρομοκρατικών ενεργειών. Με την παρενόχληση από τους καθημερινούς ”εισαγγελείς”, που διεξάγουν έναν συνεχή πολιτισμικό πόλεμο για να επιβάλουν τα πρότυπά τους στη ζωή μας, εκφοβίζοντας όλους τους υπέρμαχους της Δημοκρατίας και, μεταξύ αυτών, τους κοσμικούς Γάλλους Μουσουλμάνους, που τους εγκαλούν ανελλιπώς στην τάξη, τους βρίζουν ή τους απειλούν (…)

Ο φόβος προχωρά λόγω της παραίτησης εκείνων που σιγομουρμουρίζουν «μα υπάρχει ανάγκη άσκησης αυτού του δικαιώματος της ελευθερίας στη βλασφημία;” Αν και πραγματικά σοκαρισμένοι από τη φρικαλεότητα των επιθέσεων θεωρούν ότι η Γαλλία θα ήταν ασφαλέστερη αν σταματούσαμε να παρουσιάζουμε ή να δημοσιεύουμε τα σκίτσα του προφήτη.

Θα μπορούσαμε, φυσικά, να ζήσουμε και χωρίς αυτό, αλλά δεν θα παραιτηθούμε ποτέ από μια τόσο ζωτική ελευθερία, χωρίς να αποδυναμωθούμε σοβαρά και μόνιμα. Άλλωστε, τα αποτελέσματα θα ήταν μετριότατα: μετά την εγκατάλειψη της “βλασφημίας”, θα απαιτούσαν την ισλαμική μαντήλα στα σχολεία, τη «σεμνή» ένδυση των γυναικών, στη συνέχεια την απαγόρευση των πάρτι, της μουσικής …

Δεν θα αποφεύγαμε επ’ ουδενί τις επιθέσεις, γιατί αυτό που μισούν και πολεμούν είναι οι αξίες και τα ήθη μας», γράφει το γαλλικό περιοδικό. Και καταλήγει:

«Η δημοσίευση βλάσφημων -για το Ισλάμ, τον Ιουδαϊσμό ή τον Χριστιανισμό – σκίτσων δεν συνιστά προσβολή για τους πιστούς. Αλλά άσκηση μιας ελευθερίας που μας δόθηκε στη Γαλλία, καρπός της μοναδικής μας ιστορίας και των κοσμικών μας αξιών.

Γι’ αυτό, 14 χρόνια μετά την αναδημοσίευση από το L’ Express των δανέζικων σκίτσων σε μια κίνηση αντίστασης στο κύμα μίσους και εκφοβισμού που εξαπέλυσαν εδώ και αλλού, αποφασίσαμε να τα δημοσιεύσουμε εκ νέου. Ο φόβος είναι εδώ, ο φόβος είναι παντού. Αλλά δεν μπορούμε να τον αφήσουμε να επικρατήσει».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.