Φωτιά στα μπατζάκια μας!

Γράφει ο Απόστολος Τσιμογιάννης, Υποστράτηγου ε.α

Τα 5 «Α» που σκοτώνουν (Αδιαφορία – Απειθαρχία – Ατομικισμός – Αυθαιρεσία – Αναξιοκρατία), ήταν ο τίτλος του άρθρου μου, λίγες μέρες μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Δύο χρόνια μετά αποκαλύπτεται αυτό που είχαμε καταλάβει από τη βραδινή εκείνη σύσκεψη υπό τον Τσίπρα, όπου κάποιοι λόγω εμπειρίας, προσέξαμε τον τρόμο στα μάτια του τότε αρχηγού της Πυροσβεστικής, της περιφερειάρχη, αλλά και του «ατρόμητου» Πολάκη. Αποκαλύπτεται μια επιχείρηση συγκάλυψης, με λεπτομέρειες συγκλονιστικές.

Ήταν αρκούντως παράδοξο, τον τότε «αμίλητο» αρχηγό της ΠΥ, να διαδεχθεί ο υπαρχηγός επιχειρήσεων, αυτός δηλαδή που είχε την όλη επιχειρησιακή ευθύνη της οργάνωσης και αντιμετώπισης της φωτιάς. Τώρα αντιλαμβανόμαστε τη αιτία αυτής της επιλογής. Κάποιος από τους υπευθύνους της καταστροφής έπρεπε να παραμείνει στα πράγματα για να ελέγχει τις εξελίξεις των ερευνών και να επηρεάζει ανάλογα, αφού και ο ίδιος θα είχε συμφέρον να αποκρυβούν ευθύνες.

Στο προαναφερθέν άρθρο μου είχα επισημάνει τις κατά καιρούς ευθύνες των Αρχηγών που συμβιβάστηκαν με τις πολιτικές εξουσίες, αλλά δεν είχαν το θάρρος την κατάλληλη στιγμή να αποστασιοποιηθούν.

Άκουσα τους διαλόγους που καταγράφηκαν και δημοσιοποιήθηκαν και εξοργίστηκα. Δεν θα σταθώ στο κυνισμό των πιέσεων και των εκβιασμών του αρμόδιου για την έρευνα αξιωματικού, το πεζοδρομιακό επίπεδο του λεξιλογίου και την επίκληση πίεσης από την πολιτική ηγεσία.

Θα σταθώ σε κάτι, που για μένα είναι χειρότερο, εμπεριέχει μάλιστα την προδοσία και την συνειδητή απαξίωση του καθήκοντος. Με πάσα επιφύλαξη και μέχρις αποδείξεως της γνησιότητας των διαλόγων, έμεινα ενεός από την απειλή του αξιωματικού για δυσμενή μετάθεση στη Σάμο, όχι κάτι ασυνήθιστο, αλλά κυρίως από τη παρακάτω φράση του τότε αρχηγού,«… πάς στη Σάμο και στη πρώτη φωτιά δε σου σηκώνουμε κανένα μέσο…».

ΔΗΛΑΔΗ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΣΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΧΑΤΙΡΙ, ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΕΙ ΕΝΑ ΝΗΣΙ, ΝΑ ΧΑΘΟΥΝ ΠΑΛΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ, ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ κλπ.;;

Αδιανόητο !!!. Δεν λέγεται ούτε ως απειλή. Αδυνατώ να πιστέψω ότι αυτά τα λόγια βγήκαν από το στόμα ενός αρχηγού.

Με τέτοιους αρχηγούς θα πάμε μπροστά; Ο Ερντογάν μας περιμένει στη γωνία. Να έχουμε εμπιστοσύνη στους αρχηγούς ΕΔ και ΣΑ, ή όχι;

Όσον αφορά στους αρχηγούς να θυμούνται ότι: «Οι αδύνατοι υποχωρούν όσο τους επιβάλλει η φιλοδοξία τους, ενώ οι δυνατοί όσο τους επιτρέπει η αξιοπρέπειά τους» .(Απόστολος Τσιμογιάννης, Υπτγος ε.α)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.