Φόρος αίματος αλά ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Δεν χρειαζόταν βέβαια να το δούμε γραμμένο σε έκθεση του ΟΟΣΑ. Το έχουμε νιώσει όλοι στο πετσί μας.

Με τη διαφορά ότι ο τρόπος που παρουσιάστηκε η έκθεση (και από τον ίδιο τον οργανισμό) δημιουργεί συνθήκες συσκότισης.

Πληροφορηθήκαμε, λοιπόν, ότι στο 39,4% του ΑΕΠ αυξήθηκαν τα συνολικά φορολογικά έσοδα της Ελλάδας το 2017 από 38,8% το 2016. Και ότι στην περίοδο από το 2007 έως το 2017, η Ελλάδα σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση φορολογικών εσόδων μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, από το 31,2% στο 39,4% του ΑΕΠ.

Έτσι, δια του γνωστού τσουβαλιάσματος, εμφανίζεται μια μικρή αύξηση (πάντως αύξηση) μεταξύ του 2016 και του 2017, ωστόσο δεν μαθαίνουμε τι ποσοστό παρέλαβαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ από την κυβέρνηση των «Σαμαροβενιζέλων».

Ανατρέχοντας στην έκθεση του ΟΟΣΑ του 2016, λοιπόν, μαθαίνουμε ότι τα φορολογικά έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ελλάδα αυξήθηκαν το 2015 κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 36,8% από 35,8% το 2014.

Δηλαδή, οι κύριοι αυτοί, που όταν βρίσκονταν στην αντιπολίτευση βρίσκονταν συνεχώς στα κάγκελα και έβριζαν ασυστόλως, αύξησαν την φορολογία σχεδόν τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε τρία μόλις χρόνια – όσο δηλαδή όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις μέσα σε τέσσερα χρόνια!

Και ενώ το 2014 είχαν ήδη αρχίσει να μειώνονται τα φορολογικά βάρη:

Επί Σαμαρά, μειώθηκε ο ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, μειώθηκε ο φόρος στα ενοίκια, μειώθηκε ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής από το 45% στο 42%, μειώθηκε κατά 30% η Έκτακτη Εισφορά Αλληλεγγύης, μειώθηκε κατά 30% ο φόρος πετρελαίου, μειώθηκε δύο φορές (το 2013 και το 2014) ο φόρος ακινήτων, μειώθηκε η προκαταβολή φόρου για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες από το 70% στο 55% και για τους αγρότες στο 28%, μειώθηκαν δύο φορές οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων και αυξήθηκε το αφορολόγητο στις 9,5 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο.

Αντίθετα, επί Τσίπρα-Καμμένου, ο ΦΠΑ στην εστίαση σκαρφάλωσε και πάλι στο 24%, αυξήθηκε ο φόρος στα ενοίκια, ο οριακός φορολογικός συντελεστής ξαναβρέθηκε στο 45%, η εισφορά αλληλεγγύης επέστρεψε στα προηγούμενα επίπεδα, αυξήθηκε ο φόρος πετρελαίου, ματαιώθηκαν οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ (που ως γνωστόν δεν καταργήθηκε, αλλά μονιμοποιήθηκε), αυξήθηκε η προκαταβολή φόρου στο 100%, μειώθηκε το αφορολόγητο στις 8,5 χιλιάδες ευρώ και πρόκειται να μειωθεί στις 5,7 χιλιάδες ευρώ το 2020.

Αυτά για να γνωρίζουμε όταν ψηφίζουμε…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.