Fake photos!

Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα

Μπαίνω στο Wikipedia και κατεβάζω τις «Μυκήνες». Και η φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο είναι εκείνη που βλέπω ότι εμφάνιζαν χθες τα τρολ… ως η καμένη Πύλη των Λεόντων, στις Μυκήνες. Και το κυριότερο: Δεν ξέρουν ότι η πέτρα στην οποία έχει λαξευθεί η Πύλη των Λεόντων με την πατίνα του χρόνου έχει πάρει ένα σκούρο γκρι χρώμα. Και την πατίνα των χρόνων από το 1.350 π.Χ. ως το 1.200 π.Χ. τη θεωρούν ως αποτέλεσμα της φωτιάς!

Για του λόγου το αληθές θα διαπιστώσετε από τη φωτογραφία που συνοδεύει το σχετικό άρθρο της Wikipedia. Μήπως κι έχουν πάει στις Μυκήνες να δουν την Πύλη; Αλλά οι φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Εφορεία Αργολίδας, το πρωί, δείχνουν ότι ούτε η πύλη ούτε ο τάφος του Ατρέα ούτε το ανάκτορο έπαθαν τίποτε.

Αλλά υπάρχει και χειρότερο. Οι περισσότεροι που «θρήνησαν» την καταστροφή παρουσιάζουν τον τάφο της Κλυταιμνήστρας ως τάφο… του Ατρέα! Δεν έκαναν έναν κόπο να ψάξουν στο Διαδίκτυο όπου δημοσιεύονται άπειρες φωτογραφίες και από τον τάφο της Κλυταιμνήστρας και του Αιγίσθου, των Κυκλώπων, των Λεόντων, των Δαιμόνων… Δηλαδή, χωρίς να ξέρουν στοιχειωδώς τα σπουδαία ταφικά μνημεία των Μυκηνών έκαναν σχόλια, για να αποδείξουν την παντελή ένδειά τους.

Αλλά ποια είναι «η καταστροφή» στον τάφο της Κλυταιμνήστρας, τον οποίον σύμπαντα τα τρολ νόμιζαν ότι ήταν ο  τάφος του Ατρέα; Κάηκε το ξερό χορτάρι, ήτοι ούτε δύο πόντους, στα πρανή. Ως τα τέλη του Οκτώβρη οι βροχές θα το έχουν αποκαταστήσει.

Ισως όλοι αυτοί που ανέβασαν στα κοινωνικά δίκτυα τόσα ανιστόρητα -και υβριστικά- σχόλια  παρασύρθηκαν. Πράγματι, δεν θα ήξεραν ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στον εμβληματικό τάφο του Ατρέα -τα κινητά του ευρήματα τα οποία εκτίθενται στις βιτρίνες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου αποσπώντας το θαυμασμό των πάντων- και του τάφου της Κλυταιμνήστρας. Και θέλω να πιστεύω ότι το ενδιαφέρον τους για την παραλίγο καταστροφή που αποφεύχθηκε χάρη στη συστηματική εργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας και της άμεσης επέμβασης της Πυροσβεστικής ήταν ο λόγος των ανιστόρητων σχολίων τους.

Ωστόσο είχαμε και σχόλια επωνύμων: π.χ. του Αλέξη Τσίπρα. Σ’ αυτόν η απάντηση είναι σα να κλέβεις εκκλησία: επί πέντε έτη ούτε αυτός, ως πρωθυπουργός, ούτε οι τέσσερις υπουργοί του επί του Πολιτισμού εμφανίστηκαν ποτέ στον αρχαιολογικό χώρο. Αλλά ο Τσίπρας, που το Μάτι τον έχει στιγματίσει ως το τέλος του βίου του -πολιτικού και μη- τι τις θέλει τις δηλώσεις;

Εβγαλε ανακοίνωση και το ΚΙΝ.ΑΛ., μάλλον χωρίς να το δει ο αρμόδιος τομέας του Πολιτισμού. Το αστείο είναι ότι ο γράφων την ανακοίνωση, βουλευτής του στην Αργολίδα, γράφει… χωρίς να πήγε χθες στο χώρο να διαπιστώσει το αποτέλεσμα.

Αυτό που πρέπει να πάντως να μας λυπεί είναι ότι όλοι αυτοί, θέλοντας να μειώσουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη, δυσφημούν τη χώρα. Ευτυχώς που δεν τους έγινε το χατίρι. Οι Μυκήνες, οι πολύχρυσες, του Ομήρου, στέκονται κραταιές και ανέγγιχτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.