Fake news και «πανικός»: Πώς η Ρωσία υπονομεύει την στήριξη στους πρόσφυγες

Ο αρχηγός της αστυνομίας στο Przemyśl, την πόλη όπου φθάνουν με τρένο Ουκρανοί πρόσφυγες, δήλωσε στη EURACTIV ότι υπάρχει πλήθος ψευδών ειδήσεων στα πολωνικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες υποδηλώνουν ότι «οι μετανάστες διαπράττουν εγκλήματα».

Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι οι Ρώσοι προσπαθούν να στρέψουν τον τοπικό πληθυσμό κατά των Ουκρανών προσφύγων, αν και στην πραγματικότητα οι Πολωνοί έχουν δείξει σημαντική αλληλεγγύη.

Εν τω μεταξύ, η EURACTIV μίλησε επίσης με μια Ουκρανή πολίτη που κατάφερε να ξεφύγει από τον πόλεμο και κατέφυγε στην Πολωνία. Η Iryna περιέγραψε με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες πώς οι Ρώσοι προσπαθούν να προκαλέσουν πανικό στην κοινωνία, ακόμη και με ψεύτικες ειδήσεις για μωρά που πεινούν.

Η Alexandra Brzozowski και ο Σαράντης Μιχαλόπουλος μεταδίδουν το ρεπορτάζ από τα πολωνο-ουκρανικά σύνορα. Διαβάστε περισσότερα.

Το πρακτορείο OKO μετέδωσε ένα περιστατικό κατά το οποίο Πολωνοί εθνικιστές επιτέθηκαν σε ομάδα μη λευκών προσφύγων που είχαν περάσει τα σύνορα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι επιτιθέμενοι ήταν ντυμένοι στα μαύρα και πιθανότατα ανήκαν σε μια ακροδεξιά ομάδα που ονομάζεται «Przemyś l Πάντα Πολωνοί (PrzemyślZawsze Polski)», κυνηγούσαν ομάδες μη λευκών προσφύγων έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Przemyśl τη Δευτέρα (28 Φεβρουαρίου), ξυλοκοπώντας τρία άτομα πριν προλάβει να επέμβει η αστυνομία.

Μετά το περιστατικό, η πολωνική αστυνομία εξέδωσε προειδοποίηση ότι ομάδες που συνδέονται με την ακροδεξιά διαδίδουν ήδη ψευδείς πληροφορίες σχετικά με υποτιθέμενα εγκλήματα που διαπράττονται από πρόσφυγες που διαφεύγουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ωστόσο, εθελοντές επιβεβαίωσαν στη EURACTIV ότι πρόκειται για ένα μάλλον μεμονωμένο περιστατικό και ότι όλοι οι πρόσφυγες είχαν μέχρι στιγμής καλή μεταχείριση από τις πολωνικές αρχές και τον πληθυσμό της πόλης, με συντριπτική μάλιστα προθυμία να τους παράσχουν πρακτική υποστήριξη.

Ερωτηθείς σχετικά με το περιστατικό, ο επιθεωρητής της πολωνικής αστυνομίας Mariusz Ciarka δήλωσε ότι οι αρχές στην περιοχή δεν έχουν καταγράψει αυξημένο αριθμό βίαιων περιστατικών μέχρι στιγμής. 

«Υπάρχουν λανθασμένες πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι στο Przemyśl και στους παραμεθόριους νομούς έχουν λάβει χώρα σοβαρά ποινικά αδικήματα: διαρρήξεις, επιθέσεις και βιασμοί», είπε ο Ciarka, προσθέτοντας ότι ο πληθυσμός της πόλης δεν έχει αντιληφθεί κάτι τέτοιο.

«Εμείς – η πολωνική αστυνομία, η κυβέρνηση και όλη η Ευρώπη – πρέπει να καταπολεμήσουμε την παραπληροφόρηση και τις ψευδείς ειδήσεις σχετικά με το θέμα αυτό καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει κλιμάκωση ορισμένων συμπεριφορών. 

Τόνισε επίσης ότι οι απόπειρες να προκληθούν εθνικές και εθνοτικές αναταραχές την ώρα που λίγο πιο πέρα από τα ανατολικά σύνορα της Πολωνίας υπάρχει πόλεμος, θα λειτουργούσαν προς το συμφέρον του Ρώσου προέδρου  Βλαντιμίρ Πούτιν και θα αποδυνάμωναν την εικόνα των προσπαθειών της χώρας να υποδεχθεί τους πρόσφυγες.

Επιπλέον, όπως αντιλαμβάνεται η EURACTIV, αυτό τροφοδοτεί το ευρύτερο αφήγηματης ρωσικής προπαγάνδας εναντίον της Βαρσοβίας – η τελευταία έχει ζητήσει τις αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Μόσχας. 

Προκαλώντας πανικό στην ουκρανική κοινωνία

Η Iryna, 27 ετών, η οποία διέφυγε από το Χάρκοβο και την συνάντησε η EURACTIV σε έναν ξενώνα στα περίχωρα του Rzeszów, επιβεβαίωσε ότι στην ουκρανική πλευρά των συνόρων, η παραπληροφόρηση και τα ψευδή μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για να παρασύρουν τους ανθρώπους σε πιθανώς επικίνδυνες τοποθεσίες.

«Χρησιμοποιούμε το Telegram για να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας, με εθελοντές, με όσους οργανώνουν επιχειρήσεις εκκένωσης, αλλά δεν λέμε ποιες διαδρομές ακολουθούμε, σε ποια μέρη πηγαίνουμε, ούτε στέλνουμε μηνύματα με ευαίσθητες πληροφορίες για το ποιος κρύβεται πού», εξήγησε.

«Δεν θέλω να φανταστώ τι συνέβη στις επαφές που έδωσα», δήλωσε η Iryna.

Ωστόσο, τις ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή, έχουν εμφανιστεί ψεύτικα κανάλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσε η ίδια στο EURACTV.

«Υπήρχαν όλο και πιο ύποπτα μηνύματα για πεινασμένα μωρά σε καταφύγια που χρειάζονται φαγητό, καλώντας τους ανθρώπους να έρθουν σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία και να σώσουν τα παιδιά», δήλωσε η Iryna, η οποία προσπάθησε να επικοινωνήσει με τους χρήστες που ανέφεραν τα παραπάνω και μάλιστα έδωσε και κάποιες από τις στενές επαφές της ώστε να συνεισφέρει γρήγορα στην παροχή βοήθειας.

«Όμως, στη συνέχεια, μου είπαν κάποιοι ότι αυτό το μήνυμα πιθανότατα είχε σταλεί από τους Ρώσους, αφού υπήρχαν κι άλλες παρόμοιες περιπτώσεις γύρω, που πιθανόν να χρησιμοποιήθηκαν για να προκαλέσουν πανικό στον πληθυσμό», είπε, προσθέτοντας ότι αργότερα βρήκε πολύ παρόμοιες αναρτήσεις στο διαδίκτυο, με παρόμοιους αριθμούς τηλεφώνου και τοποθεσίες.

«Δεν θέλω να φανταστώ τι συνέβη στις επαφές που έδωσα», δήλωσε η Iryna.

Από Alexandra Brzozowski | EURACTIV.com and Sarantis Michalopoulos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.