Έτοιμος ο Κυριάκος για την Νέα Εποχή;

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, Οικονομολόγος – Ψυχολόγος

Πέρσι στην πρώτη εμφάνιση του στην ΔΕΘ ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικεντρώθηκε στο δίπτυχο μείωση δαπανών – μείωση φόρων ώστε να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα και στο διαρκές αίτημα για εκλογές. Απέφυγε την υποσχεσιολογία και στηρίχθηκε στην δημιουργία ενός προφίλ αξιοπιστίας και τεχνοκρατικής πληρότητας.

Έναν χρόνο μετά, η ατέρμονη επανάληψη της εκλογολογίας εγκαταλείφθηκε. Όχι επειδή δεν είναι επείγουσα η παράδοση της εξουσίας από μια κυβέρνηση που μας στέρησε 3 χρόνια ανάπτυξης και μας γέμισε με ιδεοληπτικές εμμονές σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, αλλά γιατί επικοινωνιακά η επίμονη αναφορά σε εκλογές που δεν μπορείς και να προκαλέσεις σού στερεί χρήσιμο επικοινωνιακό κεφάλαιο για την κριτική σε κρίσιμα θέματα.

Το τρίπτυχο της Νέας Εποχής αφορά την ανανέωση της ΝΔ, τις άμεσα εφαρμόσιμες οικονομικές προτάσεις, την βελτίωση της καθημερινότητας. Κι όλα αυτά σε ένα πακέτο δεμένο με αξιοπιστία, συνέπεια και σκληρή δουλειά. Η τιμωρητική ψήφος για μια αποτυχημένη κυβέρνηση έχει κερδηθεί αλλά ο αγώνας για την κατάκτηση της μόνιμης εμπιστοσύνης είναι ακόμη μακρύς.

Η στελεχειακή ανανέωση δεν είναι μια μάχη γενεών με αντικατάσταση των παλαιότερων με ίδιας κοπής και νοοτροπίας άτομα. Ούτε η αναγκαία τεχνοκρατική προσέγγιση αρκεί για να καταδείξει την αξιοκρατική αξιοποίηση όλων δίχως ομαδοποιήσεις και διαχωρισμούς. Η μετάγγιση κοινωνικής δυναμικής δεν εξαντλείται στην παρουσίαση ως νέων μέχρι και κάποιων ήδη υπαρχόντων εδώ και χρόνια παραγόντων και η αξιολόγηση οφείλει να αφορά τους πάντες για να αποδεικνύεται ότι οι επιλογές και οι τοποθετήσεις διαπνέονται από αγνά και άδολα κίνητρα αποτελεσματικότητας.

Στο οικονομικό επίπεδο οι φορολογικές μειώσεις θα χρειαστούν χρόνο για να εκτελεστούν και περίπου άλλη μια διετία για να αποδώσουν δημοσιονομικά, απαιτώντας μάλιστα σταθερά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης ώστε τα οφέλη για τις επιχειρήσεις να στραφούν προς τις επενδύσεις και την αύξηση της απασχόλησης κι όχι στην κεφαλαιακή και δανειακή τακτοποίηση. Το επενδυτικό περιβάλλον βελτιώνεται με μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις κι ο Μητσοτάκης μένει να αποδείξει στην πράξη ότι μπορεί να πείσει την αγορά για τις προθέσεις του.

Άρα θα χρειαστούν τομές στη λειτουργία του δημοσίου με εκτεταμένη αξιολόγηση δομών και προσώπων ώστε να ξεχωρίσει οριστικά η ήρα από το σιτάρι και να μειωθούν ουσιαστικά οι δαπάνες. Οι πολίτες έχουν όμως ανάγκη να αισθάνονται ασφαλείς στις πόλεις τους, να τους παρέχονται βασικές ποιοτικές υπηρεσίες δίχως ταλαιπωρία, να νιώθουν περήφανοι για τις εθνικές αξίες και την ιστορία τους. Όσο λοιπόν πυκνώνουν οι προτάσεις για ένα επιτελικό και εύρυθμο κράτος κι όσο παραμένει ο σεβασμός στις παραταξιακές αρχές τόσο πιο πιθανό είναι να πεισθεί η κοινωνία για το ότι η ΝΔ διαθέτει φερέγγυα εναλλακτική πρόταση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.