Τα καθήκοντα του εργάτη

Γράφει ο Μάκης Νικολάου

Αφιερωμένο στον Νίκο Χ., που εργάζεται για το γενικό καλό, θυμίζοντας ότι μια θέληση σταθερή, ήρεμη, ισχυρή αλλά κυρίως πεφωτισμένη θα επιβληθεί ακατανίκητη εάν στηρίζεται στην απόλυτη αφιέρωση σε έναν σκοπό υψηλό, ευγενή και γενναιόδωρο.

Το καλό παράδειγμα , αυτή είναι η εργασία του πολιτικού. Να αποφεύγει κάθε δογματισμό . Η μέθοδος του να βασίζεται στο προσωπικό παράδειγμα.
Να παρακολουθεί τα συλλογικά όργανα που έχει εκλεγεί ανελλιπώς .Με συνέπεια και ευσυνειδησία.

Να θυμάται ότι οι λαμπρότερες διάνοιες στη σκέψη δεν υπηρετούν πάντοτε καλύτερα το ζήτημα της προόδου. Μια ειλικρινής αφοσίωση αρκεί για το θαύμα. Να ενεργοποιηθεί κυρίως η καρδιά.

Ένας πολιτικός πρέπει να παρίσταται διαρκώς στο ναό της δημοκρατίας , καθώς κάθε πίστη πεθαίνει όταν ερημώνουν οι τόποι λατρείας της.
Να πειθαρχεί. Να συναινεί στον κανονισμό που επιβάλλεται χάριν της συνοχής και της ενοποίησης των προσπαθειών, καθώς χωρίς συντονισμό η συνολική δράση είναι στείρα. Μια ομάδα ολιγομελής , αλλά ενωμένη και πειθαρχημένη συσσωρεύει δυναμικό υψηλής τάσης. Τίποτε δεν μπορεί να αντισταθεί αν ο καθένας προσφέρει ό,τι μπορεί.

Τελικά, η γνώση είναι ζήτημα προσωπικής κατανόησης και ενδόμυχης διείσδυσης και όχι μνήμης ή επιφανειακής αφομοίωσης.

Η θέληση μας δεν είναι παρά μια δράση πολύ περιορισμένη όσο πηγάζει από τις ατομικές μας ιδιοτροπίες. Όταν ξεχάσουμε τον εαυτό μας και θέσουμε την βουλητική μας ενέργεια στην υπηρεσία ενός μεγάλου σκοπού τότε αποκτάμε απέραντη δύναμη που ακόμα και αυτή πρέπει να κανοναρχείται. Ο άρχοντας προκειμένου να καταστεί κύριος πρέπει να ξεκινήσει από τον εαυτό του.

Το να μην επιθυμούμε τίποτε για τον εαυτό μας, μας κάνει να νιώσουμε αντιθετικά την ανάγκη να πορευθούμε μόνο στο γενικό καλό και να αποδώσουμε εκεί το πραγματοποιηθέν έργο μας.

Δος μοι πας στω και ταν γαν κινασω . Ο Αρχιμήδης το είπε. Θα κινήσω τον κόσμο ολόκληρο με την ακλόνητη ,νοήμων και ανιδιοτελή θέληση. Θα νικήσω.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.