Ένα ακόμα επεισόδιο στη σειρά «Novartis»

Γράφει ο Σπαρτιάτης

Δε θα μπω καθόλου στην κουβέντα του ποιος είναι ο καλύτερος υπουργός ή ο πιο αποτελεσματικός ή ο πιο δημοφιλής. Κατά βάση τέτοιες συγκρίσεις τις θεωρώ ανούσιες.

Κανείς όμως δε μπορεί να αμφισβητήσει ότι το χαρτοφυλάκιο που έχει αναλάβει ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι εξαιρετικής σημασίας. Η προσέλκυση και υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων, η τόνωση της μικρής και μεγάλης επιχειρηματικότητας, η παραγωγή πλούτου και η δημιουργία θέσεων εργασίας είναι ο βασικότερος τομέας από τον οποίο θα κριθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και κυρίως, είναι ο τομέας από τον οποίο εξαρτώνται όλοι οι υπόλοιποι.

Η εξωτερική πολιτική, η δημόσια τάξη, η εθνική άμυνα, η παιδεία, η δημόσια διοίκηση, όλα τα μεγάλα στοιχήματα της χώρας για τα επόμενα χρόνια εξαρτώνται από την προϋπόθεση της ανάπτυξης. Η ισχυρή οικονομία είναι αναγκαίο στοιχείο για την άνοδο της χώρας και της κοινωνίας.

Ο Άδωνις έχει αναλάβει τον κρισιμότερο τομέα της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Από την επιτυχία του ή την αποτυχία του θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η πορεία της κυβέρνησης. Και μέχρι στιγμής έχει ανταποκριθεί θετικότατα. Έχει καταφέρει αυτό που κανείς δεν είχε επιτύχει μέχρι στιγμής: Να επιβληθεί σε όλο το μήκος και όλο το πλάτος της ελληνικής γραφειοκρατίας. Από το Υπουργείο και τους φορείς που ο ίδιος διοικεί μέχρι το σύνολο του δημοσίου τομέα, που δε συνδέεται ιεραρχικά με αυτόν, ακόμα και μέρος του ιδιωτικού τομέα, όπως στις τράπεζες. Και η επιβολή αυτή αποτυπώνεται στο έργο που φαίνεται να παράγεται, και κυρίως στην τεράστια κινητικότητα του τελευταίου διαστήματος στις μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις.

Δεν είναι μια επιτυχία που την πιστώνεται μόνο ο ίδιος. Άλλωστε, όπως φροντίζει να τονίζει συνέχεια, έχει πολλούς συνεργάτες που έχουν το δικό τους μερίδιο. Είναι όμως αυτός που φέρει το επικοινωνιακό βάρος, που φαίνεται προς τα έξω. Κι όχι μόνο για τα έργα του δικού του τομέα. Παραμένει για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ένα από τα μεγαλύτερα του όπλα, και για το λόγο αυτό μπαίνει στο στόχαστρο του αντιπάλου.

Τελευταίο επεισόδιο της συντονισμένης επίθεσης εναντίον του, το ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης για το σκάνδαλο Novartis. Ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά την προσφιλή τακτική του απομόνωσε μια φράση από το σύνολο της συνέντευξής του και προσπάθησε να επαναφέρει στο προσκήνιο την ιστορία της Novartis.

Για όποιον ακούει και παρατηρεί τις ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα, μια από τις αγαπημένες του εκφράσεις είναι το «ξαναζεσταμένο φαγητό». Εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι και ο ίδιος είναι οπαδός της πρακτικής, και χρησιμοποιεί συχνά το φούρνο μικροκυμάτων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2018 έως και τις εκλογές του 2019 βάσισε όλη του τη ρητορική στα ζητήματα διαφθοράς, με κορωνίδα τη Novartis. Έπαιξε το δίπολο του διεφθαρμένου παλιού συστήματος με το νέο που θέλει να φέρει την κάθαρση. Και το έκανε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που προσπαθεί και τώρα να επιτεθεί στον υπουργό. Παραπλανώντας και δημιουργώντας εντυπώσεις, που διαλύονταν αμέσως μόλις έψαχνε κανείς την ουσία.

Μιλάνε για ένα ντοκιμαντέρ που δήθεν αποδεικνύει την αλήθεια του σκανδάλου, και για μια δήλωση του υπουργού που δήθεν συνιστά έμμεση ομολογία. Αρκεί μια απλή ανάγνωση του κειμένου της συνέντευξης για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της σοβαρότητας.
Μιλάνε για την ευνοϊκή πολιτική του υπουργείου προς τις φαρμακευτικές εταιρείες. Παραλείπουν φυσικά να εξηγήσουν γιατί δεν την άλλαξαν. Γιατί κράτησαν τους νόμους όπως τους ψήφισε η κυβέρνηση Σαμαρά.

Εν ολίγοις, κάνουν ακριβώς τα ίδια που έκαναν και πριν. Για να εξηγήσουν στους οπαδούς τους τα ανεξήγητα, παίζουν την ατζέντα «διαφθορά». Μέχρι να τη βαρεθούν κι κάτοικοι ίδιοι.

Η ανταπόκριση του κόσμου στη στρατηγική αυτή φάνηκε στις εκλογές. Η προσπάθεια να στοχοποιήσει τους πολιτικούς του αντιπάλους για διαφθορά και να αποπροσανατολίσει από τις συνέπειες της διακυβέρνησης του είχαν ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη εκλογική νίκη της ΝΔ από το 2004.

Θα περίμενε κανείς να αντιληφθούν ότι το φαγητό που σέρβιραν δεν τρώγεται και να δοκιμάσουν καινούρια συνταγή. Φαίνεται πως δεν τους είναι εύκολο. Δεν έχουν τι να πουν και τι να κάνουν, και η διαφθορά είναι το μόνο που ξέρουν να εκμεταλλεύονται (ή έτσι νομίζουν).

Ο Άδωνις δεν έχει να φοβάται από το ΣΥΡΙΖΑ για αυτή την ιστορία. Τελείωσε, κρίθηκε. Όχι μόνο το δήθεν σκάνδαλο Novartis, που έχει ήδη αποδειχθεί άνθρακες ο θησαυρός. Αλλά η γενικότερη πορεία του στο υπουργείο Υγείας. Την επιβράβευσε ο χώρος της υγείας μετά την αποχώρησή του. Την επιβράβευσε πολλαπλώς ο λαός που τον έκρινε στην κάλπη. Ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχθηκε εμπράκτως τις πολιτικές του, συμπεριλαμβανομένων και αυτών για το φάρμακο, με την διαρκή του «παράλειψη» να τις αλλάξει.

Παρ’ όλα αυτά, αρκούσε μια σύντομη ανάδειξη του ντοκιμαντέρ από την αξιωματική αντιπολίτευση για να θεωρήσει ο υπουργός ότι πρέπει να απαντήσει. Και να αφιερώσει το χρόνο του σε αυτό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ το έκανε και στο παρελθόν. Εκμεταλλεύονται την ευθιξία του και την ανάγκη να υπερασπίζεται τον εαυτό του. Όταν ήταν αντιπολίτευση τον αποπροσανατόλιζαν από τα μεγάλα ζητήματα βάζοντάς τον να απαντά σε ιστορίες για αγρίους. Τώρα προσπαθούν με τον ίδιο τρόπο να ρίξουν σε δεύτερη μοίρα τις προσπάθειες και τα επιτεύγματά του στο υπουργείο.

Αντιλαμβάνομαι ότι η τιμή κι η υπόληψή του είναι το παν για τον υπουργό. Και καλώς την υπερασπίζεται. Καθένας μας θα έκανε το ίδιο. Όχι μόνο για τον εαυτό του, αλλά και για τους κοντινούς του ανθρώπους που τους παίρνει η μπάλα.

Δε χρειάζεται όμως να παρασύρεται. Μην πέφτει στην παγίδα των συριζαίων. Η χώρα περιμένει πολλά από το υπουργείο του. Έχει μια αποστολή, κι ο καλύτερος τρόπος να υψώσει το όνομά του είναι να επιτύχει. Αν το κάνει, η Novartis θα είναι ένα αστείο, μια γελοιότητα που επιχείρησαν να στήσουν εναντίον του. Μια ιστορία που θα ξεχαστεί ευκολότερα απ’ ό, τι δημιουργήθηκε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.